Имате ли… световъртежи?

34
Добави коментар
killcore
killcore

Помня колко трудно се научих да карам колело – знаете онези детски велосипедчета с помощни странични колелца. Винаги кривях в някоя от посоките, а когато по-късно се научих да пазя равновесие и с „Балкан”-чето, най-страшното бяха завоите. Никога не се научих да завививам като хората. Слизах от велосипеда, обръщах го в нужната посока, и пак се качвах. Сигурно ви изглежда смешно, но повечето хора със слухови проблеми имат проблеми с равновесието, понеже  органът му се намира в човешкото ухо.

Съществува т.нар. „отоневрологичен синдром”, който се характеризира с определени симптоми: световъртеж, шум в ушите, нарушено равновесие, гадене, повръщане. Самият световъртеж може да е централен (при увреждане на централни вестибуларни структури – мозъчни ядра, проводни пътища и мозъчна кора), периферен (при нарушение в периферните отдели на вестибуларния анализатор във вътрешното ухо т.нар. болест на Мениер), или комбиниран (при наличие и на двата).

Ето какво сподели за „Ние ви чуваме” по този въпрос д-р Силвия Банчева, невролог в Многопрофилна болница „Св. Иван Рилски”- Горна Оряховица:

Органът на слуха се намира в черепната кухина – в една кост, която според мен е много красиво изваяна от природата и се нарича пирамидна кост. В пирамидата е по-голямата част от органа на слуха и рецепторите за слух, а една част от него – част от средното и външното ухо са в костен канал. Външното ухо, до тъпанчето, всеки може да види на свой близък. Тъпанчевата мембрана оповестява краят на външното ухо и началото на средното, в което са поместени слуховите кости – чукче, наковалня и стреме. Стремето е краят на средното ухо, то се допира до следваща мембранка, по която удря при налична звукова вълна и предава импулси за звукова информация на охлюва и лабиринта. Те пък са костиците на вътрешното ухо. Всъщност то не само, че дообработва получените импулси от външното и средното ухо, но и изпраща информация на мозъка за разположението на тялото в пространството, наклона на главата спрямо тялото, и за слуховата сигнализация.

Т.е., вътрешното ухо е орган и на слуха, и на равновесието. За равновесието са отговорни основно полуокръжните канали на лабиринта, в които има течна материя с калциеви кристалчета. Тези канали не са точно фиксирани, а подвижни,  и се променят като наклон според наклона на тялото и главата в пространството. Те се намират в пирамидата, и при една темпорална фрактура, може да бъдат засегнати в различна степен,  което да доведе до световъртеж впоследствие. За световъртежите обаче причината може да е и увреден нерв – на слуха и равновесието – нервус статоакустикус (периферен тип). Изследвайки пътя на слуха и равновесието – те много често се разглеждат заедно – причината може да е във всяко едно звено. Типовете световъртеж се установяват  с абсолютна точност с  помощта на електронистагмограф. Световъртежите са симптом, който се изследва в отоноврологичните кабинети за установяване на техния произход и поставяне на правилна и точна диагноза.

Как работи човешкото ухо и къде се намира органът на равновесието, може да видите от клипчето тук.

[wp:svejo-net]