E 250 – НАТРИЕВ НИТРИТ

40
Добави коментар
bezlekarstva_p
bezlekarstva_p

Е 250 — Натриев нитрит

Е 250!

Sodium nitrit!

Или да си го кажем направо – НАТРИЕВ НИТРИТ!   Или може да го срещнете като НАТРИЕВА СОЛ.

Химическа формула NaNO2

Изглежда като бял до леко жълтеникав кристален прах, когато е в чисто състояние.

Как да го открием?

Лесно! Простo се отбийте до най-близкия хранителен магазин. Използва се като консервант. Ще го намерите в шунката, дълготрайните колбаси, пушената риба, консервираното месо, дори и в т.нар. „прясно месо”, макар че там няма да го видите, упоменат на етикет.

Защо се ползва?

С благородното намерение да се избегне бързото разваляне на месото и рибата и най-вече да се предотврати растежа на Clostrid­ium bot­u­linum – бактерия, причиняваща ботулизъм. И по-точно ролята му е да предотврати действието на токсина, който се отделя от бактерията. Последствията от отравяне с токсин на Clostrid­ium bot­u­linum  могат да започнат от най-безобидно гадене, сухота в устата, запек  и да стигнат до диария, засягане на дихателните пътища, парализа и дори /макар и в редки случаи/ до смърт.

Дотук — звучи добре!

По-интересното е, че натриевият нитрит се ползва и за да запази по-дълго приятния и свеж цвят на месото, колбасите и рибата. Най-общо казано — стабилизира червения цвят на месото. Какво ще рече това? Че няма как да се ориентираме на каква възраст всъщност е така добре изглеждащия /да ме прощават вегетарианците/ колбас.

В Европейския съюз има наложено ограничение за допустим процент използване на натриевия нитрит в хранителната промишленост. Интересно защо?

Всъщност, това че благодарение на натриевия нитрит се подвеждаме, че купуваме нещо прясно, а то се оказва не дотам прясно, е по-малката беда.

Основното притеснение…

Канцерогенен ефект!

Става дума за подозренията за образуването на канцерогенни нитрозамини в месото, съдържащо натриев нитрит, когато е подложено на висока температура.  А за да го сготвите, със сигурност ще ви е нужна висока температура.

Другият, много лесен  начин,  да се сдобиете с нитрозамини, е да погълнете месо с добавен натриев нитрит и то да бъде обработено от стомашните ви сокове.

Нитрозамини – силно канцерогенни химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините става при определени условия – висока киселинност на средата /като тази в стомаха/, високи температури /като при пържене/ и др.

Някои специалисти определят натриевия нитрит като отговорен за някои видове рак като този на панкреаса и дебелото черво. Консумирането на обработени меса силно увеличава риска от рак, но по-интерсното е, че не в самото месо, а в начина му на обработка, е бедата.

Майк Адамс — диетолог: „Натриевият нитрит е съставка, предвестник на силно канцерогенни нитрозамини — мощни причиняващи рак химикали, които ускоряват формирането и развитието на рак на клетките в тялото. Когато се консумира натриев нитрит с месните продукти, в организма се образуват нитрозамини. Те стимулират растежа на различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на панкреаса. Натриевият нитрит е опасна, причиняващи рак съставка, която няма място в човешката храна”. Адамс специално предупреждава бъдещите майки да избягват консумацията на натриев нитрит поради значително повишения риск от мозъчни тумори при кърмачета.

В САЩ, през 70-те години, е направен опит да се ограничи използването на натриев нитрит в месопреработването. Интересно защо.…

Натриевият нитрит унищожава и голямо количество от антиоксидантите, съдържащи се в храната, като витамин С и витамин Е например.

Веднага възниква въпросът — дали приемането на по-голямо количество витамини би компенсирало и би ни предпазило от вредното влияние на натриевия нитрит?

Не витамините са тези, които предлагат сто процентова защита от вредния консервант. Единствената сигурна стратегия е да се избегне напълно натриевия нитрит.

Не в малки „безопасни” дози, а изобщо – без дози!

Разбира се – това е идеалният вариант…но колко са все още хората, имащи съзнанието и волята да се откажат от определена храна, защото знаят, че тя може да им навреди… Меко казано – малко…

Все пак — да се замислим над това, което слагаме на масата си и за това, с което храним децата си, не е малко.

Полезните навици, както сигурно сте забелязали, се създават по-трудно от вредните.

Но е не малка стъпка да насочите вниманието си в правилната посока и като начало…ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ!

Източници: www.TruthPublishing.com/GroceryWarning.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite

Ако споделяте идеите тук – гласувайте със „Свежо“ бутона или сe присъединете към Bezlekarstva във Facebook!