Звезден жасмин/ Trachelospermum

20
Добави коментар
shimpa
shimpa

Описание: Увивно многогодишно цвете. Служи за декорация на стените, но е възможно е да го отглеждате и като висящо растение. Листата му са дебели и месести, съдържащи отровен млечен сок. Цъфти продължително – от началото на пролетта до края на лятото. Цветовете му са малки и бели, под формата на звезди, от където идва и името му.

Грижи: През лятото поливайте редовно и обилно, но внимавайте да не задържи вода в корени и да изгние. През зимата обаче поливането трябва да се сведе до минимум. Торете всяка седмица. Пресажда се през пролетта, преди да отвори цветовете си. Използвайте градинска пръст с малко тор. Саксиите не бива да са твърде големи, за да не отслабне коренището.

Място: Звездният жасмин има нужда от много свеж въздух. Затова през лятото е добре да го изнесете на терасата или в лятната градина. Най-добре вирее на полу-сянка, но през зимата се нуждае е много повече светина, като температурата не бива да пада под 15*C.

Размножаване: Звездният жасмин се размножава през септември. Най-често това става чрез семена и по-рядко се захваща от резници. Саксията трябва да е сравнително малка, почвата да е добде снабдена с минерални вещества и наторена, а температурата, благоприятна за разстежа на малкия жасмин е 20*C.

Съвет на градинаря: Млечният сок на растението е отровен!

Източник: www.zadoma.com

   

Прочети