Какво трябва да знаем, когато избираме кухнята?

6
Добави коментар
lili757
lili757

Интериорен дизайн на кухни  – какво трябва да знаем, когато избираме кухнята?

Кухнята в един интериор трябва да притежава практичност и ергономичност, да създава хармония и уют на нейните обитатели, да привлича приятни усещания, да превръща приготвянето на храната в удоволствие. Храната в 21век не притежава само основната си жизненоважна функция за човек , нейното консумиране и приготвяне не е просто ежедневие. Акта на приготвяне на храната,се превръща в създаване на кулинарно творене, съпроведено от приятни чувства и от възможност за релаксиране. Именно и затова проектирането на красив и функционален интериор в кухнята е крайно труден процес и трябва да се извършва прецизно.

Първото и най- важно нещо в интериора на кухненското пространство, е да определите неговото заслужено място в цялостното интериорно разпределение. Не ощетявайте пространството за Вашата кухня, дори и Вашето жилище да разполога с малки размери, особено ако имате семейство. След като определите мястото и пространството за кухнята трябва да изберете нейният дизайн, ергономичност, материали, механизми цветове и стил .

Можем да определим типовете кухни спрямо форма на проектиране и дизайн: на,П- или U-образна, G-образна, L- образна, oстровна, двуреди кухни, еднореди кухни.

 

 

 

Особено внимание в определяне на типа на кухнята трябва да се обърне върху нейна ергономичност. В определяне на отделните и зони и техните размери.

 

Ергономичността в интериора на кухнята се определя спрямо нивото на експлатация. Немската фирма ” Блум ” създадоха система за достигане на оптималност в ергономичността на кухненското пространство. Разбира се определенято на наи-експлатирани зони, най –  удобно тяхно разределение е твърде субективно и зависи спрямо физическите дадености на обитателя, като височина, тегло, боравене с лява или дясна ръка. Най-важното, което трябва да знаете е видовете зони, които са необходими за проектирането на едно практично кухненското пространство:

*Зона за миене

*Зона за печене

*Зона за приготвяне

*Зона за съхранение

Съществуват няколко изисквания в ергономичността на отделните зони, с които всеки трябва да се съобрази. Зоната за миене не бива да бъда по малка 90см, зоната за печене 60см, зоната за приготвяне 100см, зоната за съхраненее не по малко 180см ширина.

 

На тази картина се вижда определянато на разположението на отделните зони според Dynamic Space от Blum.

Когато вече сме определили възможността за използване на зоните тяхната ергономичност типа кухня, остава да изберем  използваните материали и цветоветове както и стила на бъдещата кухня за да получим качествено завършен вид в интериорния дизайн.

Материалите използвани за проектиране на дизайн в кухненското пространство:

 1.Масивен дървен материал

 2.Мдф с естествен фурнир или меламиново покритие

 Мдф гланц

 Мдф фрезован

 3. Пдч

 4. Алуминий

 5.Стъкло

 6.Гранит, мрамор

Определянето на материалите зависи от стила на интериора , който сте избрали, както и от бюджета за Вашия проект .

Цветовете във всички материали са разнообразни и позволяват изобилие от варианти.

Незабравяйте да съчетавате с останалата част на интериора.

Когато поръчвате кухня ние препоръчваме използването дизайнер в изработването на интериорния проект за Вашата кухня. Той ще определи необходимата ергономичност, целесъобразност и функционалност /разпределение, зони, форма, стил, дизайн/ ще Ви посъветва относно материалите и механизмите за рализация на проекта, ще изготви визуализации, за да се определят най-подходящите цветови съчетания .

 

[smartads]

 

 

Статията и материалите са защитени с авторски права.

Предоставени на сайт “СЪВРЕМЕНЕН ДОМ” с любезното съдействие на NedaStyle

ИЗТОЧНИК:  http://www.nedastyle.eu  – студио за интериорен дизайн