Проф. д-р Филип Куманов: Добрият петел мас не хваща. Затлъстяването намалява мъжкия хормон

17
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Снимки: авторката

Д-р Филип Куманов е професор по ендокринология. Член е на Европейската академия по андрология. Член е на ръководството на Европейската невроендокринна асоциация. Интересите му са в областта на общата ендокринология, невроендокринологията, репродуктивната медицина, андрологията, история и теория на медицината и др.

– Каква е връзката между наднорменото тегло на мъжа и неговата потентност?

– Първо, наднорменото тегло на мъжа затруднява всички органи и системи – костната система, ставите, сърцето, белите дробове. Половият акт е физическо и емоционално усилие. Когато човек носи по-голям товар, отколкото е нормално, дори само по тази линия той се затруднява.

– Тоест – повече се уморява и се поти, така ли?

– Представете си, че някой трябва да изкачи стълбите на 2-3 етажа – как ги качва, когато е с нормално тегло и как, когато е с наднормено тегло. В секса, освен емоции, има и физически усилия. Но това не е чак толкова съществено. По-важното е, че наднорменото тегло по биохимичен път води до намаляване на главния мъжки полов хормон тестостерон или до затрудняване на неговото действие. А без хормони няма мъж.

– Какво се случва с този хормон?

– Той встъпва в едни сложни взаимоотношения с други хормони, както и с мастната тъкан. В резултат тестостеронът или намалява по количество, или действието му отслабва, или най-често и двете. Той „потъва“ в мазнината, превръща се в други хормони и не упражнява качествено действието си. Правили сме изследвания, които показват, че затлъстяването води до по-лоши спермални показатели и по-нисък тестостерон дори при млади мъже. Обикновено при младите мъже с висок тестостерон и добра секреция мазнини по-малко се задържат – всичко става на мускули. Знаете народната поговорка: „Добрият петел мас не хваща“. Така че, нещата са свързани взаимно. Трудно е да се каже кое е първичното, но фактът е безспорен – при наднормено тегло и затлъстяване тестостеронът намалява и неговото действие отслабва. Оттук вече се появяват и проблеми с кръвното, преддиабет и т. н. Доказано е, че много от диабетиците (с т. нар. диабет от втори тип) имат понижен тестостерон.

– В какво се превръща тестостеронът, когато потъне в мастните тъкани?

– Превръща се в женски полови хормони и това влияе неблагоприятно, защото женските полови хормони още повече потискат продукцията на мъжките. Създава се порочен кръг – хем тестостеронът намалява и се губи, хем се превръща в неща, които допълнително съдействат за намаляването му.

Снимки: авторката

– Ако човек вземе мерки да намали теглото си, може ли да си върне нивото на тестостерона?

– Да, възстановява се. Наблюдаваме при много хора, че когато върнат нормалното си тегло, тестостеронът им се покачва и те стават по-активни във всяко отношение, включително и в сексуално.

– А обратното вярно ли е – че слабите мъже, които имат бърз метаболизъм, са полови атлети?

– Бързият метаболизъм е характерен за младите мъже. До определена възраст е така и килограмите по-трудно се задържат. Но връзката тестостерон – телесно тегло не е чак толкова пряка. Много слабите и изтощени хора също имат проблеми, както със сексуалността, така и с хормоните. Не трябва да се отива и в другата крайност – на прекален глад и въздържание. Теглото на мъжа трябва да е около нормата.

– Ако един мъж има проблеми с потентността заради наднормено тегло, хапчетата за потентност като Виагра, Левитра и Циалис помагат ли?

– Те помагат, само ако нивото на тестостерона е нормално. Ако то е ниско, няма да помогнат. Първо трябва да се нормализира тестостеронът и чак след това, ако пак има проблем, да се добавят тези средства за поддържане на ерекцията. Има и други хормони, които влияят върху сексуалността на мъжа и ако те са разбутани, хапчетата пак не помагат. Например хормонът пролактин. Ако той е висок, сексуалността и на мъжа, и на жената се потиска – такива хора нямат желание за секс и никаква Виагра, дори в огромни дози, няма да им помогне. Първо трябва да се потисне и нормализира пролактина и след това, ако е необходимо, да се пристъпи към някой от препаратите. По принцип ние препоръчваме такива хапчета във всекидневието, но на мъже с нормални хормони, които имат проблеми с ерекцията по други причини – съдови, неврологични, преумора и др.

– Коя е по-честата причина за проблеми с ерекцията – съдовите проблеми и високото кръвно или наднормено тегло?

– Нарушението на ерекцията е симптом на много състояния. Това е върхът на айсберга и ролята на лекаря е да отсее и да види къде се къса нишката. В едни случаи е кръвното, друг път е тестостеронът, в трети случаи е холестеролът и т. н. Понякога проблемът е на психична или на междуличностна основа, тоест, не е медицински. Някои хора пристъпват към секса, все едно се явяват на изпит и са нерешителни, плахи, трудно потръгват. Много зависи и от жената – да е тактична, да е опитна, да му подаде ръка, докато „зацепи“. Ако жената е нетактична, нервна, преуморена или го презира вътрешно, тя  го досъсипва. Така че, хормоните на човек може да са му нормални, но да има други немедицински причини.

Мъжката роля в секса е по-комплицирана от женската. А много хора, не само в България, но и по света (убедих се в това) са полово непросветени. Колкото и парадоксално да звучи в ерата на интернет, навсякъде се изнасят само факти. Не се дава школата, не се дава практиката, а и за съжаление няма и как да се даде. За сексуалния дебют на сина си жената на Филип II Македонски – майката на Александър Велики, го е изпратила при най-опитната хетера в двора. Това е много умно и далновидно.

Снимки: авторката

– Има ли храни, които са противопоказни за мъжката потентност, както има афродизиаци?

– Не бих казал. Всичко е въпрос на доза, на количеството. Прехраненият човек с препълнен стомах не може да изкачи етажите, не може да изкачи Черни връх, не може да изкачи дори и най-прекрасната жена.

– Как се отразява алкохолът на сексуалното представяне?

– По принцип алкохолът не е приятел на човека. Алкохолиците са слаби в леглото по ред причини, включително и хормонални. Намаляват им андрогените.

– Подобно на затлъстяването, така ли?

– Да, дори и по-драстично чрез ред други механизми. Малките количества алкохол не са толкова фатални, но системното пиене на големи количества в един момент се отразява много неблагоприятно на половата система.

– Много мъже напълняват, когато откажат цигарите. Кое повече вреди на мъжката функция – тютюнопушенето или наднорменото тегло?

– Тютюневият дим се отразява много неблагоприятно върху оплодителната способност – не толкова върху броя на сперматозоидите, колкото на тяхната подвижност. Това, че напълняват и затлъстяват като спрат цигарите е извинение, а не закономерност. Баща ми например спря да пуши над 50 годишна възраст и не затлъстя. Не само това, но доживя до 92 години. Така че, това е оправдание и извинение, което няма нищо общо с медицината. Основната причина за затлъстяването според мен не е толкова в храненето, колкото в заседналия начин на живот. При мен вече водят много деца и младежи със затлъстяване. И самите те посочват вярната причина – по цял ден са пред компютъра, пред телевизора, хладилникът е зад гърба им… Това е много страшно, защото затлъстяването в млада възраст може да бъде непоправимо.

– Тоест, дори да отслабнат после, не може да си възстановят баланса, така ли?

– Там е работата, че няма да отслабнат – метаболизмът се завърта на такива обороти и по такъв начин, че ще им е много по-трудно да отслабнат, а и стереотипът и навиците им вече са променени.

– Задават се празници, по които хората са свикнали да преяждат. Какво е здравословното поведение на масата?

– Аз не съм привърженик на спартанския начин на живот. Сега идват празници и дай Боже във всяка къща трапезата да е богата. Народът е създал приличен биоритъм – празници, прехранване, а след това пости. Човек може да си позволи да хапне и да пийне повече, стига това да не е системно, а временно – само по празници. В останалото време препоръчвам разумното хранене и най-вече – движение.