Лапландия – домът на Дядо Коледа

14
Добави коментар
loriena
loriena

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, където дните и нощите продължават по 24 часа и където приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината. Лапландия? Да, там където е домът на Дядо Коледа.

Лапландия не е сред популярните туристически дестинации, но със сигурност е едно от най-интересните кътчета на земята. Това е най-северната финландска провинция, която се превръща в истинска зимна приказка по време на коледните празници, мястото, където въпреки суровите климатични условия не спират да прииждат любители на планинските спортове и земята, в която природата сякаш диктува живота на местните жители.

Лапландия е една смесица от шведска, финландска, норвежка и руска култура, която придава идентичност на всеки регион от областта, без това да нарушава цялостния й облик. Тук битуват три типа местни жители, които говорят шест диалекта, изповядват различна религия и спазват различни обичаи.

Тук почти навсякъде можете да срещнете свободно разхождащи се елени, впрягове с кучета и уютни дървени къщички, сгушени между заснежените борове. Тук ежегодно пристигат стотици хиляди писма, адресирани до Дядо Коледа , който живее в отдалечената планина Корвантунтури. Тук се устройват безброй панаири, фестивали и обществени мероприятия, които разнообразяват ежедневието както на местните, така и на гостите на Лапландия.

В Лапландия всеки месец от годината е различен, а полярните нощи и полярните дни не са предпоставка за скучен престой. Особено в административната столица на провинцията – Рованиеми. Именно този град, разположен на самия полярен кръг, е вечно пулсиращото сърце на Лапландия.

В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции и са съсредоточени главните седалища на всички най-важни държавни институции, включително Университетът на Лапландия, който ежегодно осигурява постоянен наплив от студенти в областта. Рованиеми предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с уникалните особености на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.   Разположение

Лапландия е най-северната точка на Финландия, до която може лесно да се стигне от цял свят.Освен в Рованиеми, летища има в още пет града в областта, а железопътни връзки свързват Лапландия с цялата страна. Заради развития туристически бизнес, транспортната мрежа е модерна и добре устроена, а равнинният релеф улеснява придвижването с автомобил и автобус.

Столицата на Лапландия, Рованиеми, е разположена точно на Северния полярен кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки и нейния приток Оунасйоки. Местоположението й предопределя изключителното климатично разнообразие и наличието на 4 сезона и 4 полусезона. От края на ноември до средата на януари се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -20 градуса Целзий. След силния снеговалеж и свирепите бури, в края на февруари слънцето започва все по-дълго да свети, а през юни и юли идва ред на полярните дни.

История

Територията на Лапландия, и в частност на Рованиеми, е била култивирана още около 750 – 530 г. пр. Хр. С течение на времето тя става все по-населена от златотърсачи, а благоприятните релеф и условия за развитие на селското стопанство, привличат хиляди преселници.

По време на Втората световна война Рованиеми попада директно под германските атаки и бива разрушен. През 1946 г. започва възстановяването на града – финландският архитект Алвар Аалто проектира някои от важните обществени сгради, а скоро след това Рованиеми се превръща в процъфтяващ курортен и туристически център на Лапландия. Забележителности

Най-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на около десетина километра от центъра на Рованиеми. Тук духът на Коледа е жив по всяко време на годината, коледни песни звучат по улиците, изпълнени с хора. В пощенската станция постоянно пристигат писма с многобройни детски желания, които се доставят директно в офиса на Добрия старец – в пещерата в планината Тунтури.

Дядо Коледа не се крие от хората – домът му е винаги отворен за гости, желаещи да надникнат в тайнственото му „скривалище“ и да се снимат с него за спомен. За да бъде на разположение на всички вярващи в магията на Коледа, той има няколко бази в цяла Лапландия, където всеки ден е готов да посрещне любопитните туристи. Местната легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните елфи се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях, на Дядо Коледа и на Баба Коледа.   

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно от тук минава бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. А ако искате да получите сертификат, с който да се похвалите пред приятелите си, трябва да посетите близката ферма Нанапиирин, където след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви го издадат. Освен това, от селището можете да изпратите картичка до близките си хора, като вие сами ще определите кога да пристигне – в зависимост в кой цвят кутия (жълта или червена) я пуснете, тя ще бъде доставена или веднага, или точно на Коледа. Не си мислете, че тук няма къде да похапнете – заведенията в селището са много и освен традиционната сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други любими лакомства.  
В Рованиеми има още няколко забележителни обекта, които са атракция за всички посетители на Лапландия. Сред тях е мостът над река Кемийоки, чийто вечен огън, върху близо 50-метров пилон в средата, е един от символите на града. Построен е през 1989 г. като балансиращ елемент между градската част на Рованиеми и хълмовете на Оунасваара. Мостът е изумително красив на залез слънце, а топлината на огъня не позволява на водата около него да замръзне.

Другият символ на Рованиеми е Арктическият научен музей, който ще ви въведе в обичаите на северните хора, в традициите, историята и културата в тази част на света от миналото днес. Ще разберете колко зависим е човекът от природата и как съжителства с разнообразните животински видове. Музеят разполага с конферентни зали за над 700 души, чиито стъклени покриви откриват поглед към изумителното арктическо небе.

Като всеки главен град, и Рованиеми може да се похвали със забележителни обществени постройки, които ще допринесат за вашето приятно изкарване в Лапландия – кметството, градският театър, концертната зала и конгресният център. Тук също така е и най-севереният филиал на веригата за бързо хранене „McDonald’s“ – така познатият вкус няма да ви липсва.
И ако се задържите малко по-дълго в Рованиеми, със сигурност ще станете свидетели на поне едно северно сияние. Изумителната гледка обикновено се наблюдава през нощта, но обагря цялото небе с пъстроцветен спектър от светлини сякаш е ясен слънчев ден. Кръстено на древноримската богиня Аurora (на зората) и древногръцката Boreas (на северния вятър), това природно явление е събуждало възхищението и преклонението още на най-старите обитатели на земята и само по себе си е основателна причина да посетите Лапландия.

Лапландия е една от най-отдалечените кътчета на земята или събирателна точка на всички вълнуващи приключения. Всичко е въпрос на гледна точка. Но една е сигурно – в Лапландия празникът никога не свършва.