Операция „Без бонуси за съдиите“ завърши успешно

7
Добави коментар
Iskaredril
Iskaredril

Магистратите ще останат без новогодишни премии, стана ясно след неколкодневна игра на нерви и обвинения с финансовият министър Симеон Дянков, която приключи с победа за него.

Днес по сметката на ВСС в БНБ са постъпили 19 398 972 лв. субсидия от Републиканския бюджет, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Парите са преведени, след като 500 съдии, следователи и съдебни служители внесоха жалба срещу отказа на Симеон Дянков да преведе 24 млн. лв. по сметката на ВСС.

Тези средства обаче ще останат неизползвани, тъй като няма технологично време, в което те да бъдат изплатени.

Парите ще се прехвърлят като преходен остатък

към бюджета за следващата година. Това ще лиши от основание обвиненията срещу Дянков, който си навлече гнева на магистратите, като отказа да им преведе премиите, които те си гласуваха, с обяснението, че пари няма.

Той беше обвинен дори в посегателство срещу независимостта на съдебната система у нас.

Тази сутрин в интевю за Би Ти Ви говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова заяви, че Съюзът на съдиите няма нищо общо с иска във Върховния административен съд.

В тази подписка на около 500 души има съдии, следователи и съдебни служители, които не са магистрати, но никой от Управителния съвет на съюза не се е подписал, каза Куцкова.

Накрая тя заяви отново, че след като държавата е във финансов недоимък, не трябва да се получават тези пари, но въпросът е да се спазва законът.