Синя луна

43
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

– January 2, 2010Публикувано в: Наука и Техника, Природа

19 Flares

19 Flares

×

Тези дни освен отбелязването на новата година имаше и едно събитие, което се случи точно в същата вечер на нощта между 31ви и 1ви. Става въпрост за така наречената синя луна.

Какво всъщност означава този израз? Със сигурност не означава, че луната ще стане синя. Напротив, това явление представлява просто второ пълнолуние в един календарен месец и се случва на около 20 години и половина.

Снимките показани тук разбира се не са направени по същото време като синята луна, а просто ни показват нашия космически спътник в пълната му красота и изящество.

Знаете ли всъщност, че луната е точно една четвърт по-малка от земята. А знаете ли, че в слънчевата система това е особенно голяма рядкост, дори и за планетите гиганти, които имат по над 10 луни.

А можете ли да си представите живота на земята без луната? Сигурно сега много хора ще си кажат, че не би имало промяна, но истината, е че промяната ще е меко казано огромна, най-малкото като се досетим за приливите и отливите, от които пък зависи една голяма част от земния живот.

Всъщност последния случай когато е имало явление Синя луна е било на 31 Декември 1990г. Пожелавам ви по-често, когато излизате вечер да поглеждате нагоре, там винаги има какво да се види и почти никога не е едно и също с предишния път.

Neshtoto.com