Маргарита

12
Добави коментар
maritime
maritime

Танацетум (Tanacetum)Пиретрум (Pyrethrum)

Род Танацетум или Пиретрум включва градински растения – многогодишни видове за бордюра и за алпинеума, както и многогодишни с кратък живот, които се отглеждат като полуиздръжливи едногодишни растения. Наименованието Пиретрум произхожда от гръцки и означава треска, силен огън и е свързано с използването на растенията в медицината за понижаване на силна температура. Характерно за тези видове е, че имат инсектицидни свойства. Те натрупват и отделят вещества – пиретрини, които са отровни за насекомите, но са безвредни за животните и човека.

Като цветя имат значение главно два вида: Пиретрум партениум (Pyrethrum parthenium)  бялата маргарита.

Видът е многогодишно тревисто растение, с късо, слабо растящо коренище и силно разклонена коренова система, така че възрастното растение образува туфа от стъбла. Стъблата в основата се вдървеняват, нагоре се разклоняват силно. Цялото растение е много добре облистено с последователно разположени листа с дръжки.

Формата на листата е гребеновидна, на отделни дялове. Съцветието е съставено от много кошнички. Кошничките са дребни с диаметър 1,5-2 см, съставени от бели езичести листчета и диск от жълти тръбести цветчета.

Цъфтежът е през юли – август, по време на който растенията са с височина 30-80 см.

Въпреки че видът е многогодишен, се използва като едногодишен или двугодишен. За ареал на вида се посочват Кавказ, Мала Азия, Балканския полуостров, след което е разпространен в цяла Европа. У нас естественият вид се среща в цялата страна. Създадени са и се отглеждат главно културни форми, които се разделят на две групи:

1. Листнодекоративни – с височина 15-20 см, дребни кошнички с бели лигули и жълт диск, много богато облистени, с намален цъфтеж. Растението е декоративно с листата си, които могат да бъдат светлозелени до жълтозелени. 2. Цъфтящи – с височина до 30 см, образуват малки компактни туфички. Кошничките са силно кичести, обагрени в бяло или жълто, дребни, но много на брой. Цъфтежът е изобилен – от юни до падане на слана.