Как да дишаме правилно

25
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Дали вие дишате правилно? По природа човек диша с корема (диафрагмата) и с гърдите. Но поради немарливост често пъти дишането с корема закърнява. Вследсвие на това газовият баланс на тялото става все по-оскъден – задъхвааме се, пъшкаме. А има начин това да не е така. Певците ще ви кажат, че правилното дишане е изключително важно. Докато ние вдишваме по около 60 пъти в минута, еди певец за същото време трябва да поеме въздух едва два – три пъти. Той успява да го направи, защото държи гръдния си кош в правилно положение, което предполага идеално дишане. Това се нарича дихателна гимнастика. Ето няколко от онези упражнения, които ще ни помогнат да се сдобием с младо и издържливо тяло.

Упражнение 1 – буквата „Ф“

Заставаме пред отворен прозорец – сутрин след ставане или вечер преди лягане. Спираме в този миг да мислим за ежедневните проблеми, отпускаме се. Издишваме с леко присвити устни, като че ли искаме да произнесем звука “Ф”. След това вдишваме дълбоко през носа. Изпълняваме четири пъти. Същото упражнение може да ви помогне и когато сте нервни.

Упражнение 2 – “коремна преса”

То е особено подходящо за подаване на кислород към мозъчните клетки. Лягаме отпуснато, свиваме коремната стена чрез едно издишване с присвити устни. Пауза. След това вдишваме бавно през носа (шумно), като същевременно огъваме корема като свод. Отново правим пауза в дишането. Повтаряме пет пъти, като всеки път увеличаваме темпото. Ще установим, че по върховете на пръстите ни протича топла вълна – непогрешим признак за добро оросяване с кръв.

Упражнение 3 – с книга

Лягаме по гръб и поставяме на корема си книга с приблизително тегло от един до два килограма. При вдишването усещаме как пространството на диафрагмата се разтяга, а при вдишването – отново се свива. Важно е при това упражнение мускулите на корема да бъдат съвършено отпуснати, а не да помагат. Само прииждащия въздух трябва да предизвиква огъване на коремната стена.

Тези дихателни упражнения не само тушират уврежданията, възникнали в следствие на лошото дишане, но подобряват стойката ни, а отпуснатата кожа на лицето придобива стегнат и тонизиран вид. И нека не забравяме, че и най-добите козметични препарати трябва да бъдат съчетани с усилено кръвообръщение в местата, където това е необходимо – с други думи, с козметика отвътре.