Как да изберем фотоапарат?

9
Добави коментар

Какво биха били най-хубавите мигове от живота ни, ако не можем да ги запечатаме и да ги превърнем в прекрасни спомени. Едва ли някой вече може да си представи
съвременния свят без фотоапарат. А той като технологична рожба на времето става все по-модерен, моделите се усъвършенстват, възможностите се увеличават.

Статистиките сочат, че все повече жени се увличат от фотография, както и че именно нежният пол е двигателят на житейския албум. С други думи, жените много често имат решаващата дума при покупката на фотоапарат. Няма да се спираме на значението на дизайна и цветовите решения, тъй като техният избор е по-лесен, а и строго субективен.
Истина е обаче, че за дамита техническата част на фотографията (независимо дали любителска или професионална) е по-затормозяваща. А тя е много важна за качеството на получения продукт. Има основни неща, които биха помогнали на всяка дама при избора на добър фотоапарат, с който да направи качествени и впечатляващи снимки.

Най-често при покупка на цифров фотоапарат се интересуваме от мегапикселите. Фотоапаратът обаче има нужда от нещо повече от голям брой пиксели, за да направи добра снимка. Например, с бавен фотоапарат, който изисква много време между кадрите, може да пропуснете интересно събитие, а големият и тежък апарат може да стои повече време на рафта, отколкото в ръчната чанта. Устройството без възможност за ръчно управление ще направи добри снимки на ярко осветление, но лоши в повечето предизвикателни ситуации. Затова при изборът на фотоапарат трябва да подходите комплексно. Ето най-важните ключови характеристики, за които трябва да бъдете информирани при покупката, според специалистите на pcworld.bg.

Резолюция
Мегапикселната класация на фотоапаратите е друг начин да се изрази тяхната резолюция.
Повече мегапиксели – по-голяма резолюция. Най-общо казано, по-голямата резолюция на фотоапарата ще ви позволи да отпечатате по-големи и по-качествени снимки.

Ако възнамерявате да изпращате фотоизображения само на приятели по електронна поща или да ги разпечатвате в размер на моментална снимка, работа ще ви свърши всеки фотоапарат с каквато и да е резолюция. Когато имате повече мегапиксели, обаче, ще имате по-голяма гъвкавост – ще можете да разпечатвате контрастни изображения с голям размер или части от снимка. Днес повечето камери предлагат резолюция от поне 5 мегапиксела, които са достатъчни за разпечатване на снимка с размери 20 х 30 сантиметра. Ще трябва да се огледате за фотоапарат с резолюция 5 и повече мегапиксела, ако искате да имате големи доказателства за вашите фотографски умения.

Размер, тегло
Много хора, особено жените, искат апаратът им да бъде малък и лек. Това, разбира се, е удобство. Но малък и лек е и мобилният телефон, с който правим снимки. Не бива да забравяме, че малките фотоапарати имат дребни органи за управление, което до известна степен затруднява настройките.

Настройки на експонацията
Всички цифрови фотоапарати могат да работят в напълно автоматичен режим – само натискате бутона и снимката е готова. Някои от тях поддържат също така и изцяло ръчно управление на експонацията, с което ще зададете настройки в двата варианта. Тези режими ще ви позволяват да използвате фотоапарата във всякакви ситуации. Непременно поискайте консултанта в магазина да ви информира за предимствата на ръчния режим на работа.

Меню
Когато избирате фотоапарат, преценете до къде се простират неговите настройки – резолюция, макрорежим, светкавица и експонация и колко лесно ще можете да прегледате току що направената снимка. С прекалено много бутони ще загубите време докато се ориентирате кой за какво е, а многото менюта отнемат време, за да се ровите в тях.
Някои фотоапарати примамват купувачите, особено начинаещите фотографи, с големия брой сценични режими с предварително зададени настройки, които са направени за снимане в различни условия – например, снимане на плажа, фойерверки, спортни събития и т.н. Когато избирате някои от тези режими, често трябва да ровите в менюто или да натискате множество бутони, което отмена много време и често води до объркване.

Видео и звук
Много фотоапарати могат да записват видео – тази функция е полезна за направа на клипове, ако не притежавате видеокамера. Някои могат да записват звук към снимките. Нека обаче записа на видео не е основен аргумент при избора ви на апарат. Възможностите на цифровите фотоапарати за запис на видео все още не са на ниво, за тази цел по-добре заложете на видеокамера.

Памет за снимки
Типичните 5-мегапикселни фотоапарати позволяват запис на 5 до 8 снимки на 16 МВ вградена памет. Обемът на допълнителната карта памет не е толкова важен, тъй като винаги може да си купите още една флаш карта.

Безжична връзка
Използването на Wi-Fi, за да изпратите снимките в компютъра или към принтера наистина е примамливо, но трябва задължително да изпробвате предварително тази функция. Често пъти Wi-Fi връзката не работи коректно и в резултат вие ще похарчите пари за функция, която няма да използвате.

Време за автономна работа (внимание с батериите)
Някои цифрови фотоапарати бързо изтощават батериите, особено алкалните – това е неприятно и излиза доста скъпо. Животът на батериите и цената често не са свързани помежду си – някои евтини фотоапарати имат голямо време за автономна работа, а някои скъпи устройства поддържат възможност за бързо зареждане. Винаги е добре да имате комплект резервни батерии. Акумулаторните са по-удобни за използване, тъй като когато се изтощят те няма нужда да се сменят – просто ще ги заредите отново.