Блогът на prolet :: Лечебен и Германски Ранилист- хайдушки билки

8
Добави коментар

Тези билки са от едно голямо семейство “Betony” и са били едни от най-използваните в древността за лекуване на много болести. Всички видове от това  семейство са били като панацея и на голяма почит в Рим, Гърция, Германия, Великобритания и Испания. Лекарят на римския император Август е твърдял, че лекуват 47 болести. За тях има една италианска поговорка : „Продай палто и купи betony“.

В нашата страна са разпространени най-много лечебният, германският, горският, изправеният и морският ранилист.

Лечебен ранилист- Stachys offinicalis –  снимка на Георги КуневГермански ранилист – Stachys germanica-моя снимкаЛечебнят и германският ранилист са била много ценени от българските хайдути, които са ги ползвали за всичко, включително за зарастване на рани, откъдето идва това име.

 

В България най-използван през вековете от народната медицина е лечебния ранилист – Stachys offinicalis (Betony, Wood Betony).

 

Цветовете му са розово-червени(видно от снимката, която е взета от нета), събрани в пазвите на горните листа и по върховете на стъблото в гъсти класовидни съцветия. Чашката е петделна. Венчето е двуустно с цяла горна устна. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 продълговати орехчета. Цъфти юни—август. Расте по тревисти места и из храсталаците в цялата стра­на.

 

Използвани части: Използват се стръковете (Herba Betonicae) и коренището (Rhizoma Betonicae).

 

Съставки: Съдържа пиролидиновите алкалоиди бетоницин, стахидрин и турицин; дъбилни вещества, малко етерично масло, сапонини, смолисти вещества, органични киселини, минерални соли и др. Действие: Билката стимулира движението на жизнената енергия на тялото и същевременно релаксира, което се изразява като устойчивост на това движение.
 Действа противоспастично и отпуска напрежението в главата, мускулите, кръвоносните съдове. Това не е просто действие на физическо ниво, променя се както енергийния баланс в главата, така и съзнанието по начин, който премахва пренапрежението и задръствания в главата, породени при стресови ситуации от нашите мисли и чувства, които пречат на свободното преминаване на потока на жизнената сила. Това води до освобождаване на енергия в капан и по този начин позволява на нашите други системи да се справят с проблема, с който нашият стресиран разум не може. Следствие на горното се подобрява функционирането на нервната система, усилва се паметта, намалява се  нервното напрежение при емоционални проблеми, облекчават се предменструални оплаквания и главоболия от различно естество, но най вече мигрени, получени на хормонална основа в дните около цикъла. При ежедневна употреба в продължение на поне 6 месеца намалява честотата и интензивността на хронично главоболие/мигрената, които впоследствие изчезват. На същия принцип тази билка действа за отпускане и укрепване на слънчевия сплит, който е нещо като къща за инстинктите и интуитивните способности на човека. Използва се също за стимулиране на храносмилателната система, което се изразява в подобряването на апетита и правилното функциониране на жлъчката и черния дроб. Билката има общ тонизиращ ефект върху цялото  човешкото тяло. Има силно изразено антитуморно действие, повишава имунитета на организма и усилва обмяната на веществата.
Снимката е от нета на лечебен ранилистПриложение: при болести свързани най-вече с главата – последици от мозъчни сътресения, получени от физически травми, причинени примерно автомобилна катастрофа, изразяващи се в световъртеж, главоболие и дезориентация, след мозъчен инсулт и лицева невралгия, за лечение на главоболие и болки в лицето, за облекчаване на нервен стрес и емоционално напрежение. Използва се още при колики на стомашно-чревния канал, при диарии, при въз­паление на бъбреците, ревматични заболявания, подагра, заболявания на жлъчните пътища.

В българската народна медицина билката се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, епилепсия, жълтеница, възпаление на бъбреците, матката и пикочния мехур, задух, радикулит, при рак (цялото растение).

За нея в известният Билкар Еньо Миланов в едно интервю казва, че тя засилва имунната защита . В неговата класация за на-полезни билки лечебният раннилист заема шесто място.Той я използва за лечение при нервно изтощение и виене на свят, при всички белодробни възпаления, подагра и жлъчни заболявания, а в последно време – за намаляване на излишните килограми при затлъстяване. 

Начин на употреба: прави се отвара от 1 супена лъжица смляна дрога (стръкове и/или корени), която се залива с 500 см3 вряща вода и се вари 5 минути. Отварата се пие по 1 винена чаша 2—3 пъти дневно.

 

Не се препоръчва за лечение на бременни жени и кърмачки, малки деца, диабетици и на хора с ниско кръвно налягане.

 

Външно приложение: Във вид на лапи при рани, ревматизъм, ужилване и ухапване от насекоми, радикулит.

Същото действие и приложение има и германският ранилист – Stachys germanica.(снимката е от нета). Неговите листа са по-меки и покрити с копринени власинки, поради което са използвани често вместо марля в полеви условия. Установено е тяхното силно антисептично действие. Билката като цяло има по-меко и по-слабо действие, в сравнение с лечебния ранилист. В момента се правят много изследвания за неговите качества в западните европейски страни, където винаги е бил на голяма почит.

 

Моят опит:

Тези билки са в процес на изучаване от съвременната медицина. Установено е, че съдържат алкалоиди, поради което не ги ползвам за профилактика, а само за лечение при по-сериозни заболявания, там където друго не помага. До сега не ми е известно да е имало човешки клинични изпитания, а от изложеното по-горе до сега са научно потвърдени само следните техни действия: антибактериално, антигъбично, антисептично, спазмолитично и антитуморно.

Тази снимка на лечебния ранилист е правена от Йоан Миланов, син на Еньо и Мариана Миланови. Мариана беше моя колежка от ВМЕИ и добра приятелка.
Аз използвам само пресните стръкове на лечебния ранилист, заедно с цветовете на тази билка, от която правя спиртен извлек по познатия начин, даден в други мои билкови постинги. Корените са много силни и следва да се използват само в крайни случаи (за премахване на тумори) по препоръка на лекар-фармацевт. Използвала съм лечебния ранилист за смъкване на високо кръвно налягане на моя баща, но не самостоятелно, а с прибавяне на спиртни извлеци в равни количества от следните билки: листа маточина, стрък планинска чубрица, стрък дяволска уста, шишарки хмел, стрък овчарска торбичка, стрък полски хвощ и цвят глог. Не е задължително да се използват всичките.

За последните три билки имам постинги, които можете да видите тук:
  

 
 
При нужда се пие по една чаена лъжичка от комбинирания спиртен извлек, която се разтваря в малко вода.Моята свекърва навремето е излекувала сестра си от рак на дебелото черво със следната билкова рецепта.

Тази снимка и тези след нея са правени от мен в началото на юли 2010 г. в района на Кремиковския манастир.
 

            ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ТУМОРИ

 

            В 1.2 л. кипяща вода се слагат 2 равни кафени лъжички дървена пепел/изгарят се дърва и пепелта се пресява/ да ври 2-3 мин. и захлупено се оставя да пренощува. На сутринта се прецежда бистрата вода-получава се около 1 литър течност /около 200 мл. остава в пепелта/. В тази течност от 1 литър се слагат 2 равни кафени лъжички корени от кукуряк / изсушени и счукани-берат се през м.май/ и 1 равна кафена лъжичка корени от лечебен ранилист / изсушени и счукани-берат се през м.октомври/, след което се слага сместа да ври на слаб огън, до като остане 0.5 литра течност.

            В отделен съд се слага 0.5 литра вода от чешмата да заври и се прибавя към течността от билката, за да стане отново 1 литър, като след това ври още 2-3 мин. и се сваля от огъня- оставя се похлупено да пренощува. На сутринта се прецежда в две тъмни шишета по 0.5 литра. Държи се на хладно и тъмно, но не в хладилник.

 

Употреба:

Взема се от отварата 4 пъти в денонощието по едно пеницилиново шишенце на 6 часа, половин час преди ядене:

 

Сутрин в 6 часа;

Обяд в 12 часа;

След обяд в 18 часа;

През нощта в 24 часа.

 

Взема се най-редовно най-малко 7 месеца, след това може да се почине 1 месец и отново още толкова. След това може да се пие всяка година, есен, зиме и пролет, а през лятото се почива.

Ефекта от лекарството се чувства третия месец.Тук ранилист е в компанията на червените детелини, за които имам отделен постинг.

 Моята свекърва почина преди шест месеца на 81 г., но нейната сестра е още жива и тези дни ще навърши 90 г. Дъщеря й наскоро ни разправя как като се звънне на вратата тя се състезава с кучето кой по-бърза ще стигне до нея за да я отвори.С тази рецепта свекърва ми се опита да помогне и на съпруга си, който беше болен близо 10 г. от рак на лимфните възли. Лошото е, че я приложи едва в последния стадий от развитието на болестта и това само удължи живота му само с около осем месеца. Причината за късното й приложение бе, че я беше затикала някъде по шкафовете.
През този осем-месечен период на няколко пъти прекъсваше лечението му с тази рецепта, защото тя беше несъвместима с лекарстава, които му бяха предписани, това също намали ефекта й. Тя не трябва да се използва съвместно с лекарства за сърце или антибиотици.

 

Забележка: Корени от кукуряк могат да се намерят в аптека “Даттила”, която се намира в гр.София, ул. “Кирил и Методий” №34 /на ъгъла с ул “Раковска”/. Корени от ранни лист се намират по всички билкови аптеки.

 

 
Тук германския ранилист се вижда отблизо, снимката е от нета.Поздравявам всички Ивановци, които празнуват в този светъл ден, както и тези, които ги обичат и почитат, с една песен на Foreigner, заела тринадесето място в класацията на рок музика – топ 100 , проведена от Радио 1 рок.