Седемте чудеса на Шри Ланка – тема за Шри Ланка – Idi.bg

135
Добави коментар
tao
tao

Шри Ланка, която Марко Поло нарича „най-красивият остров за своите размери“, смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата. Ето и кои са седемте чудеса на Шри Ланка.

1. Шри Далада Малигава (Храмът на зъба на Буда)

Известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви – зъбът на Буда, Шри Далада Малигава се намира в добре укрепения град Кенди. От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината Храмът на зъба на Буда, винаги да е добре защитен.Съгласно легендите, които се разказват през IV век владетелят на кралство Калинга (ранно кралство в източно-централната част на Индия) претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решава да отнесе ценната светиня в Цейлон. Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Тъй като в тези древни времена всички вярвали в неговата магическа сила, зъбът на Буда винаги бил притежание на кралските династии на хората лъвове (синхи – лъвове, така били наричани владетелите на Шри Ланка) и се съхранявал в двореца им. Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в Кенди. Там специално за съхранението му бил издигнат храмът Далада Малигава.

Вярва се, че е достатъчно зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно. През 1998 г. ислямистите поставят бомба в двореца, която частично го уврежда, но реликвата остава незасегната.  Това било време, когато само кралят и няколко монаха имали достъп до свещения храм. Днес храмът е отворен за посещения от сутрин до вечер и може да се посети от всеки, който има смелост да се изправи пред светинята. Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотус, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на лотус. Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година и заради важното му религиозно и културно значение, той, заедно с целия град Кенди, е включен в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО.

2. Пещерният храм Дамбула

В Шри Ланка има много пещерни храмове, но Дамбула безспорно е най-големият и най- внушителният. Според легендите, които се разказват, храмът датира от I век пр. н.е. когато намиращият се в изгнание крал Валагамбаху превръща пещерата в храм, който използва като скривалище от нахлуващите индийски войни. Името Дамбула произлиза от думите „дамба“ – скала и „ула“ – фонтан. Положен върху основата на високата скала, храмът Дамбула се състои от пет пещери, богато украсени с религиозни символи, рисунки и скулптори. По-късно крал Ниснака Мала  направил позлата на интериора, донасяйки на храма прозвището Ран Гири – Златната скала. Всъщност, оказва се, че почти няма друга постройка в световен мащаб, в която да са вложени такова огромно количество скъпо струващи материали и при това пищният декор да е съчетан с толкова богата история. Храмът съдържа 153 будистки изображения – три , от които са на крале и четири -н а божества. Има още четири важни манастира, които заедно формират комплекс, от който монасите са започнали националното движение срещу британците през 1848 г. Намира се на  150 км. от столицата на Шри Ланка Коломбо и е една от задължителните забележителности, които трябва да бъдат посетени в Шри Ланка.

3. Полонарува

Руините на старопрестолния град на Шри Ланка – Полонарува са доказателство за това че първите управници на страната са били мъдри и организирани хора. С право някогашната столица е смятана за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка, а красотата й е призната от всеки, които е имал щастието да се изправи пред този удивителен пейзаж. Манастирският комплекс Гал Вихара, който е една от най-големите атракции на Полонарува, е изсечен в скалите и до така създадените изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга цели 15 метра. Друга забележителност на старинния град е храмът, известен с прозвището „Бисерът на Цейлон“ или Ланкатилака, пред чиито гигантски статуи човек няма начин да не се почувства нищожен.

До античния град има малък град, където туристите могат да намерят хотели, бутици и всичко от което се нуждаят, а красивата природа и гостоприемството на местните хора превръщат тази дестинация в една от най-предпочитаните на острова.

4. Сигирия

Мнозина смятат Сигирия или Лъвската скала за осмото чудо на света. Обитавана от 5 век пр. н.е., Сигирия е първият планински манастир. След идването на власт на Касапа, Лъвската скала е превърната в крепост и кралски палат. Най-внушителната особеност на скалната крепост била издяланата в нея фигура на седнал лъв между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, отвеждаща към двореца. Според надписите, които има на стената, тази стълба представлявала гигантска фигура, която величествено се извисявала срещу гранитната скала. Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата.

Сигирия трябвало да функционира като „райско убежище“ на Касапа в случай, че неговият брат се завърнел и потърсел правата си за трона. Но човек не може да избяга от съдбата си и Касапа получил своето наказание за това, че посегнал на живота на баща си, за да стане крал. След като брат му Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил. След смъртта му Сигирия отново била превърната в манастир и много от красивите фрески по стените, изобразяващи „райски девици“ били изтрити, за да не смущават медитацията на монасите. Напълно запазени са обаче чудните градини, които водят към крепостта, както и руините на двореца. Интересна находка е Огледалната стена- термин, който е опит да бъде преведена фразата „Kat Bitha“ , която са използвали древните писатели и която означавала стена, която огражда пътеката или пасажа, който води към лъвската стълба. Според стенните писания, които има в Сигирия, варовиковата облицовка на тази стена била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките от отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи.

5. Форт Галле

Форт Гале е добавен към Списъка с културното и историческото богатство на ЮНЕСКО заради внушителната си историческа и културна стойност. Това е една от най-добре запазените колониални крепости в страната. Първоначално е построена от португалците, а по-късно през 17 век е модифицирана от холандците. Намира на южния бряг на Шри Ланка в град Гале. 400 години след създаването си, тя продължава да изглежда в перфектно състояние и почти като нова, благодарение на реконструкцията, направена от Археологическия департамент на Шри Ланка. Днес сериозни ремонтни дейности вътре в крепостта не се допускат, въпреки че много от семействата, които притежават отделни участъци в пределите на крепостта, имат желанието да я превърнат в едно от модерните чудеса на света. Любопитен факт е, че Форт Гале оцелява след земетресението в Индийския океан от 26 декември 2004 г, което разрушава град Гале.

6. Горски резерват „Синхараджа“

Разпростирайки се на площ от едва 21 км. от изток на запад и на 7 км. от север на юг, тропическата гора на Синхараджа е от огромно значение не само за Шри Ланка, но и за целия свят. Едно от най-добрите места в света за наблюдение на слонове в естествената им природна среда, резерватът „Синхараджа“ е дом на огромен брой животиснки видове, сред които множество дървета, растения, птици, насекоми и бозайници. Синхараджа, чието име се превежда като Царството на лъва, е успял да остане непокътнат от комерсиализацията, благодарение на това, че е трудно достъпен. Около вечнозелените гори има 22 селища, чиито жители се допускат до гората, за са събират мъртви дървета и листа, както и да събират от сока на палмовите дървета.

7. Анурадхапура

Подобно на Полуранава, това е един от най-старите градове в Шри Ланка и една от древните й столици. Години наред Анурадхапура бил проспериращ град, преди да започне инвазията на северноиндийците, които източили богатствата му, а по-късно през 1017 г. е разграбен от нахлуващите войски от Чола (тамилска държава, съществувала на територията на днешна Индия). Приблизително хиляда години Анурадхапура е изоставен и едва през 19 век джунглата е разчистена и днес градът може да се похвали с едни от най-добре запазените руини от цивилизацията на Ланка (в превод Ланка означава благословена, а шри се добавя като израз на почит). Анурадхапура е свещена местност за всички будисти и е заобиколен от от манастири, заемащи площ от около 16 квадратни мили.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 15368 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност