Шкембе роле за мезе

8
Добави коментар
rusokoska
rusokoska

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас – известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

КОЙ ГОТВИ

„Казвам се Мария Георгиева от гр.Лясковец, Великотърновско, на 34 г. Предлагам ви една рецепта за страхотно мезе – шкембе роле – нещо доста по-различно от познатите изпълнения. Предполагам, че за любителите на шкембето ще е от голям интерес да я видят. Надявам се да ги впечатли оригиналността на изпълнението и сами си я приготвят, за да опитат и вкуса му.“

ПРОДУКТИ

500 г шкембе

6 броя черва по 50 см

350-400 г бекон

300 г гъби

3 моркова

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен чесън

1 к.ч.олио

3 с.л. маргарин

1 ч.л. сол, 2 ч.л. универсална подправка, магданоз, черен пипер, дафинов лист, бахар, черен пипер на зърна

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Шкембето се изчиства добре с вар и се измива. Накисва се във вода, оцет и лук за 2-3 ч. Изплаква се и се нарязва на три правоъгълника.

В маргарина и олиото задушаваме лука и чесъна, нарязани на ситно, прибавяме настърганите моркови и нарязаните на кубчета гъби, а след това бекона. Подправяме с универсалната подправка, сол и черен пипер. Оставяме я да поизстине и я разпределяме върху парчетата шкембе.

В двата края прегъваме по 1 см от шкембето, за да не изпада плънката и навиваме на руло. Омотаваме по две черва за оригиналност и завързваме с конец здраво, за да придържа плънката, а след това се махат конците.

В тенджера поставяме една чиния, за да не загаря, и нареждаме рулата. Заливаме с топла вода и похлупваме с друга чиния, за да не изплуват. Посоляваме на вкус, поставяме дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Варим 2-3 часа до готовност на шкембето.

След като ги извадим, ги поставяме в тава и ги затискаме да излезе въздухът. Сервира се нарязано на филийки. Отлично мезе, особено студено.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти