Медицина в реално време :: ИНФЕКЦИЯ С ЦИТОМЕГАЛЕН ВИРУС /CMV/

2
Добави коментар

                 ИНФЕКЦИЯ С ЦИТОМЕГАЛЕН ВИРУС /CMV/

Това е една широко разпространена в света вирусна инфекция.Причинителят на заболяването е от групата на херпесните вируси , в която влизат още : Х.симплекс 1 тип , Х.симплекс 2тип , Вирусът на Епщайн-Бар , Вирусът на Варицела-Зостер и др.
Започвам с СМV защото през последните няколко години се срещам прекалено често с него в моята практика , изобщо не е безобиден и създава много често диференциално-диагностични затруднения.За останалите ще пиша друг път.
   Заразяването става най-често по полов път , при кръвопреливания , трансплантации.
Съществува и така наречената вродена форма при която плода се заразява „диаплацентарно“ – през плацентата през време на бременноста или по-рядко при одраскване след раждането.Счита се , че вродената форма се дължи най-често на първична инфекция през време на бременноста.При жените , които са били заразени преди забременяването , опасността е свързана с реактивиране на инфекцията , което се случва рядко.При тази форма може да се срещне недоносеност , хидроцефалия,засягане на мозъка,очите,различни коремни органи,анемия и др. при новородените.
   Връщам се към придобитата форма.Защо съм подчертал „полов път“.Защото това е най-честия път на заразяване и същевременно разковничето в борбата с СМV – инфекцията.
   При хората със запазен имунитет / наричат се имунокомпетентни / най-често инфекцията протича безсимптомно или с леки нехарактерни оплаквания каквито имат хората когато боледуват от обичайни /сезонни/респираторни вирусни инфекции.Друг път се установяват увеличени лимфни възли , лек хепатит , общо неразположение , болки в мускулите , лесна умора, леки болки в ставите.След преминаване на тази първична инфекция вирусът най-често не се изчиства от организма , а остава да персистира в латентна форма и може да бъде реактивиран при отслабване на имунната система.
При хората с понижен имунитет /СПИН , органни трансплантации , други тежки хронични заболявания и операции / инфекцията с СМV протича много тежко и е свързана с висока смъртност.Няма да се спирам по-подробно на тези случаи.Ако имате конкретни въпроси ще дам допълнително информация.
Най-често , при мен идват млади хора , между 20 и 40 год., които имат оплаквания от общо неразположение , загуба на апетит , лесна умора , понякога тежест в дясното подребрие  и т.н.Симптомите са нехарактерни и при различните хора , оплакванията са различни.Много често установявам заразяване при партньора , който няма никакви оплаквания.На практика , голямата част от пациентите , които идват при мен , са получили определени оплаквания , защото са били инфектирани и с ЕВV / той се предава по въздушно капков път /.Това води до изява на един , обикновенно , леко протичащ хроничен хепатит.
Ехографски се установяват структурни промени на черния дроб , които също на са характерни само за това заболяване , но насочват моето внимание в тази посока.
Диагностиката включва доказване на вируса/СМV-ДНК/в урина,кръв,в някои секрети,биопсичен материал.Доказване на Антитела – които са различни класове – IgM,IgG.Общи лабораторни показатели , Ехография и др.  
Лечение: При серонегативните бременни жени може да се приложи СМV-имуноглобулин.
Тъй като аз не съм Акушер-гинеколог и не се занимавам с такива случаи , не мога да Ви кажа дали може да бъде осигурен в нашата страна.При хората с понижен имунитет се употребяват специфични антивирусни препарати / Valganciclovir,Foscarnet и др./,които обаче са силно токсични за нашия организъм и влизат в съображение само при животозастрашаващи случаи.
 При имунокомпетентните пациенти най-често е необходимо само симптоматично лечение.При хронично протичане включваме препарати с имуностимулиращо действие/ например – Isoprinosin/, хепатопротектори , витамини и др.
Връщам се в началото.Най-важното нещо което трябва да направи човек е да  се предпази от заразяване.За тази цел са измислени презервативите , но у нас мъжете не искат да ги употребяват , а жените за да им угодят , не настояват.Запомнете от мен , че полово-предаваните болести не са само – Сифилисът,Гонореята и СПИН.Много сериозни здравословни проблеми , за цял живот , може да получите при непредпазлив секс.Но за това ще говорим друг път.
Обръщам Ви внимание , че медицински преглед , поставяне на медицинска диагноза и определяне на лечение не могат и не трябва да се извършват в интернет , без непосредствен контакт между лекар и пациент.
  Материалите , които пиша , имат за цел , единствено , обогатяване на Вашата здравна култура.
Очаквам Вашите въпроси и предложения за следващи теми.