Рейши – императорската гъба на дълголетието

2
Добави коментар
herabg
herabg

Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската медицина. Днес според редица билкари тя е един от най-добрите методи за дълъг и здрав живот. Нейните чудодейни свойства неслучайно са на почит у китайците и рисунки на вълшебната гъба могат да бъдат открити върху китайски порцелан, килими, коприна, орнаменти. Тя е била издигната в култ, дори е обожествявана като небесна сила. Рейши (известна още като Ганодерма луцидум) е била скъпоценната гъба на императорите, които са отделяли изключително внимание на този лек.„Вълшебният крал на билките” се счита за най-полезната гъба на Изтока заради липсата на нежелани странични ефекти, многото положителни здравословни качества и изключително широкото действие. Само че колкото здравословна е гъбата, толкова и трудно се открива в див и естествен вид. Рядкостта й се дължи на това, че рейши може да расте само върху дървета при определена температура. Този, който откриел дърво с растяща небесна гъба, пазел в дълбока тайна мястото на съкровището. За щастие обаче през 70-те години е открит начин за нейното култивиране и днес тя се използва при почти всякакви заболявания не само в Изтока, но започва да придобива популярност и по нашите земи.За какво е най-полезна рейши?
Най-важното качество на рейши е предпазването от ракови заболявания. Смята се, че гъбата е една от най-полезните билки в борбата с раковите клетки.Заздравява имунната система и възстановява отслабнал имунитетДейства регенериращо и пречистващо на клеткитеПодходяща е за лекуване на бъбречни и сърдечни заболяванияДруги свойства на рейши са, че тя действа при инфекции, алергии, язва, хепатити, безсъние. С този списък дори не се изчерват нейните невероятни качества. Действието й се дължи на голямото количество терпеноиди, полизахариди, витамини, минерали, ненаситени мастни киселини и много други полезни вещества, които в рейши се съдържат в най-голяма концентрация в сравнение с всяка друга гъба.Рейши може да бъде открита и в дрогериите у нас под различна форма – капсули, зелен чай с рейши или пък в течна комбинация с женшен. Всъщност много билкари и лекари, сред които и великият Авицена, дори смятат, че нейното действие превъзхожда даже това на свеизвестната панацея женшен, а в комбинация с него се получава вълшебния еликсир на вечната младост.
Коментари
2014-10-16 #10стояновгъгата се намира и в нашите гори!!!!!преди години съм събирал,много красиви ,като лакирани,слагах ги на вилата по лавиците за красота!
2013-05-15 #9Калинка манчеваОт 2 години ползвам продукти, които съдържат екстракт от тази изумителна гъба, не коя да е а гъбата РЕЙШИ. И не знам защо много хора се бъркат с др. видове. Имам страхотни резултати.
2011-08-13 #7miraЩом тази гъба е император на дълголетието ,здравето и младостта -да ядем повече гъби.
2011-03-13 #6caprice65Захари, дървесната гъба или кладницата расте точно върху отрязани пънове. Тези, които отглеждат кладница, могат да го потвърдят. Дори съм чела, че отрязаните дървета се слагат легнали, за да може колкото се може повече гъби да поникнат, обикновено след засаждането на семена в тях /така наречения мицел/. Поставени по този начин, дори и отрязано, дървото черпи хранителни вещества от почвата за изхранването на гъбата. Но е възможно това да не е кладница, а просто дървесната гъба, която като се отреже, се превръща в сувенир, или се използва за направата на различни сувенири.
2011-02-24 #5virginia diranОсвен всичко написано за гъбата рейши в статията добавям че вкусът и аромата са невероятни Има я в бурканчета маринована в Метро и др големи магазини
2011-01-07 #4ЗахариВъв двора ми на село растат гъби и то сега през зимата на отрязан пън(орех).На друго дърво донесено от гората (изсъхнало)също поникнаха сега през зимата гъби.Възможно ли е те да неса отровни.
2010-09-30 #3MиленаБи било страхотно ако жсичко това е вярно
2010-09-30 #2JorkataКакъв е този еликсир на вечната младост… безмъртен ли 6е си с него
2010-02-09 #1Vili Staneva добра природна информация…

Вторник7Април 2015
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Диагноза: Сладка зависимост – II
Важният минерал
Внезапните пристъпи на глад за сладко може да се дължат и на нестабилните нива на хормона…
Мазнините: добри, полезни, вредни – II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини…
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните – пролетта и есента. Но Този път болестите…
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,…
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях…
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често…
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за…
Шумът в големия град
В течение на целия ден ние сме под въздействието на различни звуци. Всеки един от тях ни оказва влияние…
Как да съхраним красотата на бюста – II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава…
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици…
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили…
Време за… здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си…