Станимир: Най-добрите филми на 2009

4
Добави коментар
pauli
pauli

Един от проблемите при годишните списъци за филми е, че просто някои заглавия, излезли през 2009 ще станат достъпни чак през късната 2010 или дори 2011. Това, разбира се, ги лишава от възможността да бъдат част от много списъци. Ощетени са един вид. Ако списъците бяха нещо важно може би дори щяха да се разсърдят.

2009 не беше особено добра година, не беше и лоша. Имаше няколко филма, които ми харесаха.

Ето 10 от тях, които считам за най-добри:

10. An Education

An Education e британска coming-of-age драмичка, която едва ли щеше да е нещо особено ако 1) не я беше писал големия Ник Хорнбай 2) изпълненията не бяха толкова добри и 3) действието не се развиваше в Англия, през 60те. За щастие и трите са на лице, така че имаме един доволно добър филм.

9. Polytechnique

Само в 77 минути Денис Вилньов представя напълно реалистично една трагедия без капка патос. Polytechnique е филм за училищна стрелба, от тези които са твъде популярни в Северна Америка. И по-точно за тази в Торонто от 1989, където някакъв пич, който мрази феминистки убива 28 човека. Вилньов ни показва това от чисто неутрална гледна точка в чернобяло. След края филма остава само усещането, че наистина си бил там.

8. Източни пиеси

Не знам кой може да напише адекватно описание за Източни пиеси, на думи винаги звучи банално и глуповато. Като някаква тъпа драма за братя и ‘човешки съдби’ и т.н. За това и не четете описания, просто гледайте филма. Щото е доста добър.

7. Up in the Air

Чудесна комедия/драма в стерилния свят на летища, офиси, хотелски стаи и барове. Джейсън Райтман прави трети добър филм подред, нещо което малко режисьори успяват да постигнат. Джордж Клуни също е много добър, но на мен ми направи най-силно впечатление Ана Кендрик, чието изпълнение на наивно, току що завършило колеж, момиче със стерилни мечти ме спечели веднага.

6. Thirst

Ако за всеки нов Twilight има по един филм като Thirst (или миналогодишния Let The Right One In) значи всичко е наред със света. Вампирската история на Чан-уук Парк е просто поредния му велик филм и е за всички, на които им се повръща от Twilight ‘сагата’.

5. Inglourious Basterds

Куентин Тарантино е добър режисьор и прекрасен сценарист. Inglourious Basterds може и да не е Pulp Fiction или Kill Bill, но е достатъчно добър, за да го гледам поне няколко пъти. Кристоф Уолц е толкова страхотен, че мога да простя дори и присъствието на лекето Илай Рот.

4. Mammoth

Лукас Мудисон е един от най-добрите работещи шведски режисьори. Този път той прави сравнително голям филм, в който няма дума шведски. Въпреки това успява да запази естетиката си. Mammoth e 100% Мудисон и е може би най-добрата ‘глобална’ драма, която съм гледал.

3. Moon

Moon e най-добрия научнофантастичен филм за 2009 година. Всичко в него е адски добро. Изпълненията – Сам Рокуел носи целия филм върху себе си, а Кевин Спейси успавя да даде живот на най-симпатичния компютър, който съм срещал във филм. Режисурата – не мога да повярвам, че това е първия филм на Дънкън Джоунс, нямам тъпение да видя какво ще направи сега, дано не се увлече твърде много с ‘големия бюджет’. Музиката – е от Клинт Мансел.

2. Where the Wild Things Are

Още откакто видях отварящата сцена, в която малкия пич Макс си изтрещява нещо, си знаех, че ще харесам Where the Wild Things твърде много. Но не очаквах да ми хареса чак толкова много. Спайк Джоунз е в отлична форма и адаптацията му на култовата книжка на Морис Сендак доказва това. Всеки кадър е красив, а всяка сцена адски въздействаща. Наистина е жалко, че хората в България няма да могат да го видят в кината…

1. Love Exposure

Как се прави четиричасов филм, който не те отегчава за нито секунда, а напротив, държи сетивата ти в плен през всичките си 237 минути? Не знам, питайте Шион Соно. Love Exposure e монументално постижение и съм сигурен, че популярността му ще расте с годините. Всичко характерно за Соно е тук – от лудостта и кофти семейните отношения до религиозните култове и момичетата в униформи. Абсурдни сцени се редуват със силно драматични такива, а резултатът е едно прекрасно преживяване. Определено филмът на годината.

  Сподели…

  Прочети още…