Какво трябва да знаем за заснемането на събития? Втора част.

4
Добави коментар
kruz
kruz

Това е втора част на темата Какво трябва да знаем за заснемането на събития?

Облеклото

Винаги питайте организатора на събитието (или този, който ви наема), какви са изникванията към облеклото тн. dress code. За VIP събитие ще ви трябва костюм. В повечето случаи може да се „разминете” само с панталон и риза, но удобни – да не разцепите панталона при първото клякане за снимка. Внимавайте с материите – мокри подмишници са отвратителна гледка. Обувките – задължително да са ви много удобни, все пак ще бягате насам на там часове наред. Дрехите освен удобни трябва да са и актуални, да сте в крак с модата, но семпли. Любимите на някои фотографи елеци с много джобчета са доста ретро.

Мястото

Винаги идвайте по-рано от уговорения част и разгледайте добре мястото. Цвят на стените, цвят и височина на тавана, от къде идва наличната светлина и каква е и тн. Направете си проби, ако е необходимо настройте ръчно белия баланс. Къде ще се развива основното действие? Речи, награждавания, представяния, игри и тн. Има ли стъкла и огледала в близост? Стъклата при определен ъгъл дават много неприятни отблясъци, а огледалата тотално могат да съсипят снимките ви. Добавете още контролирана светлина. Ако има възможност насочете няколко светкавици нагоре към тавана, така ще получите мека и приятна светлина за голяма част от сцената. В този случай безжичната връзка със светкавиците е изключително полезна.

Сценарии

Задължително поискайте да прочетете сценария. Много е важно да знаете кога какво следва, от къде ще излизат актьори, танцьори, какви игри ще има, ще има ли фойерверки и специални ефекти. С фойерверки имам незабравима случка – да знаете могат да са много опасни!

Снимки на хора

За всяко събитие снимките на хората са от ключово значение. Консултирайте се с организатора кои са хората на които трябва да обърнете специално внимание, това обикновено са „виновниците” за събитието, политици, VIP гости, гост звезди – музиканти, актьори, танцьори. Питайте и за хора, които не трябва да снимате. Ако има такива в никакъв случай не питайте за причината.

Същност на събитието

Разликата между VIP събитие и луд тинейджърски купон, не е в това, че на едното място може да ви полеят фотоапарата с шампанско а на другото с бира. На VIP събитие всички гости трябва да изглеждат изискани на снимките. Това е вашата цел и според тази цел трябва да подбирате моментите за заснемане, при това не натрапчиво, а много дискретно. На тинейджърски купон, трябва да се усеща забавлението, хората да изглеждат „яко” и „готини”. Тук са допустими нестандартни гледни точки, като много ниска и много висока. Експерименти с фиш ай обектив също са допустими. Когато събитието е представяне на нов модел продукт, не снимайте основно негови детайли (например за автомобил – джанти, фарове и тн.), а реакции на хората, но задължително с продукта в кадъра. Търсете възхищение, интерес, учудване, задоволство и тн.

Снимки при посрещането на гости

Това е момента на влизането на госта и посрещането му от домакина. Имате обикновено по един опит, момент от 1-2 секунди в който и госта и домъкина поглеждат към вас с усмивка – не го изпускайте! Обикновено в този момент нещата се случват много динамично, но трябва да намерите време и да видите на дисплея, как стават снимките – цветове, експозиция, фокус.

Кадриране

Стремете се апарата да е на нивото на очите на човека, който снимате. Предметното разстояние трябва да е над 3 м, независимо дали човека ще е сниман в цял ръст или портрет до кръста. Най-често използвам фокусни разстояния от 24 до 70 мм. Ако сте висок, трябва да се навеждате в противен случай има опасност хората, които снимате да изглеждат на снимките ви, като „джуджета с къси крачета”.

Следва продължение

>>> Трета част