На лов за Ипотечни кредити във Варна

2
Добави коментар
Manahov
Manahov

« Обратно в статии
На лов за Ипотечни кредити във Варна

Имаме сигнали от наши партньори, че служители на някой банки, започват да звънят директно по телефона и да се опитват да уредят среща за да обясняват какво кредитиране предлагат. Тази практика беше сведена до минимум през последната една година, но пазара се съживява и банките отново започват да стават активни.

 

Има два варианта:

Да си уговорите среща
Да поставите условия по телефона.

 

Уговаряне на среща:

Служителят ще настоява да дойде при вас по няколко причини.

Първата причина е да ви прецени, защото преди да ви позвъни – служителя е бил обучаван да завързва разговор по телефона, после да ви убеди да дойде на ваша територия и т.н. Има и терминология за подобни служители – ЛОВЦИ.

 

Ловецът излиза на лов и довежда клиента. Затова той ще се опита на всяка цена да ви посети, да ви прецени като плячка и да огледа вашето леговище. Аз си имам теория, с която си обяснявам случките в живота – теория на пещерния човек, но това е тема за друг разговор.

 

По телефона ловецът ще обясни, че възнамерява да ви представи кредитни продукти на банката. Това, че е ловец не означава, че ще е агресивен. В повечето случаи тона е спокоен и уверен, делови и точен.

Ако чуете и един път думата „искам“ – сте попаднали на млад ловец. Психологията на дирекния маркетинг констатира, че думата „искам“ води до раздразнение в клиента и с основание – никой не се интересува какво иска другия, всеки си иска своето.

 

Ако се съгласите на среща при вас – в хода на разговора ловецът ще се опита да прецени финансовата ви стабилност като промушва косвени въпроси. Ако се откриете достатъчно – ще последват и директни въпроси.

 

В момента банките повече от всякога се нуждаят от солидни клиенти, защото дисциплината е издигната в култ. Ако сте клиент на друга банка ще ви се направи оферта да я смените като заема ви се прехвърли към новата банка. Това ще се случи разбира се – ако убедите ловеца, че сте апетитна плячка, която би си плащала редовно.

 

Позицията ви не е лоша, защото ако наистина имате стабилен доход – можете да поставите ваши условия:

 

По-ниска лихва от моментната

По-дълъг срок на изплащане, който ще намали месечната ви вноска

Премахване на таксата по предсрочно погасяване на кредита

Намаляне на таксата по обслужване на кредита

Банката да поеме застраховките на имуществото и застраховката живот

Новото ипотекиране на имота да е за сметка на банката

Оповестяване чрез имейл ако настъпят промени по лихвения процент

Сключване на твърд договор, а не договор на базата на Общите условия на банката

 

Не се притеснявайте да искате – въпреки, че срещу вас стои ловец, ако сте му харесали като плячка – той ще се върне в банката и ще предаде, че не е лошо да ви „отстрелят“ като клиент.

 

И когато това стане и ви поканят в банката – вече ще сте в ръцете на фермерите. Ловецът ще ви предаде в ръцете на тези, които ще обгрижват плячката – с две думи вас. Нали не сте забравили, че в техните очи сте тлъста плячка – купчина пари.

 

 

Затова дано да сте искали достатъчно, защото сключите ли договора веднъж – мърдане няма.

 

Спрете ли да плащате – идват ВЪЛЦИТЕ :). Това са тези, които събират парите на банката, а те са винаги намусени, твърди и неотстъпчиви. Те си искат парите и за това са обучени. Бели ръкавици и бели якички няма.

 

 

В следващи публикации, ще ви дам съвети от бойното поле – как да се справяте и с тях. В крайна сметка всички сме хора и всичко е една игра. Всеки човек – колкото и да се крие – е изграден от емоции, пороци и други екстри и всеки си намира майстора, а някой и баш майстора.

 

Повече уважение – повече доверие!

Струва ми се, че звъни телефона ви – дали някой ловец не ви търси за кредит 🙂

 

 

 

На ловното поле на банките с вас беше Ивайло Манахов – гл. редактор

 

Гласувай за статията Имот Днес – Порталът за имоти Варна

« Обратно в статии