Бишкоти Савоярди | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

42
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Бишкоти Савоярди
От: Йоана Попова

 

Прочетено: 3092
Оценка: 6.00
Препоръчано: 1

6 яйца, 2 жълтъка, 175 г захар, 1 ванилия, 175 г брашно

 

В купа разбийте жълтъците, половината от захарта и ванилията, докато сместа удвои обема си. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг с останалата захар. Обединете двете смеси много внимателно на ръка, като разбърквате отдолу нагоре, за да не спадне обема. Добавете брашното на малки порции през сито и разбърквайте на ръка. След това изсипете сместа в пош (с накрайник дуй 1 см) и върху хартия за печене оформете бишкотите с дължина около 10 см, като оставяте около 5 см разстояние между отделните бишкоти. По желание можете да поръсите с пудра захар. Печете в затоплена фурна на 190°С за 15 минути.
Тези бишкоти получават името си от района, от който произхождат – Савоя и от древното кралство Себаудо, Сардиния. Това са сладки и много леки бисквити, с ронлива и гъбеста структура. Тяхната форма – смачкан цилиндър със заоблени ръбове – прилича на огромен пръст (на англ. се наричат lady fi ngers, т.е пръстът на дамата). Тези сладкиши са известни от края на XV век, когато са създадени в двора на Савойския дук Амедео VI като подарък към краля на Франция по повод негово посещение. Бишкотите бързо стават популярни в дворцовото обкръжение. Савоярдите са една от основните съставки на
тирамису, както и един от основните елементи в неаполитанската кулинарна традиция по време на ежегодните карнавали. Днес савоярди се произвеждат и от индустриални предприятия. Савоярдите се използват в редица класически сладкиши като суфле и “Зупа инглезе”, сервират се с крем баварезе, с ванилов или шоколадов сос, със сладолед и плодови салати.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ