Кое е най голямото нещо което може да погълне синият кит

26
Добави коментар
kocetoo
kocetoo

Кое е най голямото нещо което може да погълне синият кит

Отговорът е само един портокал. Интересното е,че гърлото на синият кит има същия диаметър,както и пъпа му (който е с размерите на чаена чиния),но е по малък от тъпанчето на ухото му(което е колкото супена чиния).

Осем месеца в годината синият кит практически не се храни.За сметка на това през лятото яде непрекъснато,като поглъща 3 тона храна  на ден.Както вероятно си спомняте уроците по биология, храната му се състои изключително от мънички розови ракообразни,наречени крил.Крилът се събира на огромни ята, достигащи общо тегло от стотици хиляди тона.

Думата крил е норвежка.Тя означава или пигмеи или дребни картофи.Блокчетата от пържен крил са имали успех в Чили,но са пълна катастрофа в Русия,Полша и Южна Африка, поради опасно високото ниво на флуориди. Флуоридите идват от черупката на рачетата,които са твърде малки, за да се чистят една по една.

Тясното гърло на синият кит означава,че той не може да е погълнал Йона.Единственият кит с достатъчно широко гърло, за да погълне цял човек е кашалотът.Но ако човек се окаже в стомаха на кашалот,той не може да оцелее поради високата киселинност на стомашните сокове.Известният случай на „Модерният Йона” от 1891 г. когато Джеймс Брадли твърдял, че е бил погълнат от кашалот и спасен от другарите си 15 часа по- късно,е очевидна измама и тя е била разкрита.

Освен гърлото всичко друго на синият кит е много  голямо. С дължината си от 32 метра,той е най- голямото животно,живяло някога на Земята – три пъти по голям от най-големият динозавър и тежък около 2700 души. Само езикът му тежи повече от цял слон,сърцето му е колкото средна кола,стомахът му побира повече от един тон храна.Също така , той издава най-силният  звук от всички животни- едно нискочестотно „ХЪМММ”,което другите китове могат да чуят на разстояние 16 000 км.!!