Борисов: Желева остава външен министър ~ MadZonebg.com

6
Добави коментар
madadmin
madadmin

Няма причина да оттегля Желева от поста външен министър“, заяви във вторник Бойко Борисов след срещата си с обвинител №1 Борис Велчев в Съдебната палата.

„Благодаря на Мартенс, Дол и Барозу. Те бяха готови да отстояват кандидатурата на Желева. Тъжни бяха, когато им казах моето решение. ЕНП категорично не искаше да я оттегляме“, подчерта премиерът. И продължи: „Дол ми се обади и ми каза: „Бойко, това не е твой проблем, а наш. Остави го ние да го решим.“

Борисов благодари на Румяна Желева, че тя сама е взела решение да се оттегли, тъй като „аз нямаше да я оттегля, още повече, че тя беше оневинена и от ЕК за атаките й за конфликт на интереси“.

За оттеглянето на Желева Борисов е информирал във вторник сутринта Барозу.

Премиерът е изтъкнал пред председателя на Еврокомисията, че държавата ни има нужда от подкрепата на ЕК и ЕП. „България в никакъв случай не трябваше да се превръща в ябълката на раздора. Това можеше да предизвика сериозни проблеми вътре в партиите в ЕП и не желая това да е повече тема на европейските медии.“

Борисов изтъкна, че Желева няма от какво да се срамува и трябва да ходи с гордо вдигната глава. Според министър-председателят България ще запази вече определения й ресор в ЕК. Той не пожела да говори за кандидатурата на Кристалина Георгиева, като изтъкна, че за нея трябва първо да се произнесе председателят на ЕК. Добави, че кандидатурата е така избрана, че да се вписва в определеното портфолио.

„В ГЕРБ имаме дълга резервна скамейка с подготвени хора“, коментира Борисов.

„В Министерския съвет не знаят какво правят, ето я резолюцията, оттеглям я само като кандидат за еврокомисар, ако някой си позволява да казва друго, ще го… приключа“, каза с усмивка Борисов по повод разпространено от правителствения пресцентър съобщение, за приетата министерска оставка на Желева. След предупреждението на Генерала съобщението бе свалено от сайта на кабинета.

„Истински се надявам да не се оттегля като министър, защото това ще означава, че се е повлияла от атаките на много по-слаби от нас хора“, изтъкна Борисов.

На въпрос, притеснен ли е, че ще бъде атакуван от БСП заради номинацията на Желева, Борисов отговори: „Кой се интересува от БСП, госпожо?“ trud.bg