Митничарка изхвърля от балкон фактури на дедесари

7
Добави коментар
petjor
petjor

Бременната митничарка Искра Балджиева, се заключи в жилището си и не пусна с часове полицаи, докато успее да скъса и изхвърли през балкона си документи и фактури на банда дедесари, събщиха от МВР вчера.

Измамниците са задържани при спецоперация на екипи от „Криминална полиция“, СДВР и Софийска градска прокуратура, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов вчера.

Дедесарите били спипани от врачански полицаи в града докато пътували от София към Видин.

Бандата е наблюдавана, следена и подслушвана над 2 месеца научи „24 часа“. Тартор на групата бил 42-годишният Славчо Антов от София, който е осъждан и с огромен брой висящи дела.

Проверка във фирмените регистри показва, че Антов има регистрирани над 10 фирми с различен предмет на дейност, регистрирани в София, Перник, Елин Пелин и Козлодуй.

В схемата на Антов участвал Красимир Коцев, със седем регистрирани фирми в столицата. Те използвали класическа схема за източване на ДДС.

Регистрирали 38 фирми, които една на други си продавали „фиктивно“ стоки. Повечето от дружествата на двамата били извадени от регистъра на НАП, като нарушители. Те обаче успели да регистрират още 10 фирми.

До момента установените щети от ДДС измамите за бюджета са за над 20 млн. лв, разказа главният секретар на МВР Калин Георгиев.

При операцията са хванати и две дами-счетоводителката на дедесарите Галина А. В дома й са открити много документи и копмютърни дискове с информация.

Помагала й Албена Филипова, която пък правела фактурите и договорите за „продажба“ на фирмите. Полицаите прибрали от дома и лаптоп и компютър с информация. Намерен и касов апарат на дружество с около 4 млн.лв. непогасени данъчни задължения и дерегистрирано по ДДС. Открити са също фирмени печати, договори и фактури.

След това спецполицаите се насочили към митничарката Балджиева. Тя работела като одитор в Агенция „Митници“, но била в отпуск по майчинство. Като видяла полицаите Балджийска се затворила и започнала да къса фактури и документи, които хвърляла през балкона.

Полицаите намерели документите на улицата под прозореца й. Все още не е ясно каква е била нейната роля в схемата, казаха криминалисти. Срещу тартора Антов има 20 заявителски материала за неплащане на данъци като търговец, изпаднал в неплатежоспособност, за нанесена телесна повреда, кражби и управление на кола след употреба на алкохол.

Коцев е осъждан за фалшифициране на официален документ и за обсебване. Разследван е за документна измама и за изнудване със заплаха за убийство.

СТЕФАН ТАШЕВ, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Фирма завлече държавата с над 2 млн. лв.

Русенска фирма за производство на бои, лакове, разредители и разтворители е ощетила бюджета с над 2 милиона лева от неплатен акциз, съобщиха вчера от митницата. Дружеството „Гаврил Генов“ ООД е имало удостоверение за освободен от акциз краен потребител, тъй като във връзка с предмета си на дейност използва акцизни суровини за производството на стоки. Собственикът на фирмата обаче започнал да пласира по бензиностанциите големи количества минерален терпентин, който се използва за разреждане на дизел, в резултат на което се получава некачествено гориво за автомобилите. Терпентинът е купуван без акциз и продаван като разредител.Удостоверението за освободен от акциз краен потребител на съсобственика на фирмата Иван Стоянов Кънчев е отнето. Материалите са предадени на прокуратурата.Вчера той не бе открит за коментар.

ДИМИТЪР ДРАГАНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти