Блог на Пламен Дерменджиев :: Не инфраструктурата е основният проблем на БФБ

9
Добави коментар
zlatib98
zlatib98

1.
анонимен –
добър анализ 22.01.2010 10:38

Добър анализ на проблемите!А главният проблем е липса но доверие в по-голяма част от мениджърите,особено при АДСИЦ.Там е „тъмна Индия“
делистването беше правилен ход ,но в българия мафията и навсякъде!

цитирай

2.
анонимен –
Браво! 22.01.2010 11:26

както обикновено – много точно.
И в рамките на шегата – нима смятате г-н Дерменджиев, че този титан на мисълта (Големански) не знае какви са проблемите на борсата, а също и че може да ги реши? (риторичен е въпроса) 🙂

цитирай

3.
анонимен –
vrusev 22.01.2010 11:27

Прибави и липсата на девидентна политика и картината ще бъде пълна .АЗ и всички колеги от Пловдив споделяме тези идеи .

цитирай

4.
анонимен –
wanna 22.01.2010 11:53

и какво от това?

цитирай

5.
анонимен –
Николай Стоянов 22.01.2010 12:32

Прав си, Пламене, макар че според мен си една идея прекалено оптимистичен… Едва ли който и да е би могъл да канализира достатъчно силен натиск, че да промени нещо. Само едно не мога да разбера – защо като няма съдебна санкция за всичко това, няма и пазарна… Кои са тези инвеститори и портфолио мениджъри, които продължават да купуват акции от компании с трак рекърд на пладнешки обирджии… След която и да е от изброените от теб практики, би трябвало такава компания да й се сринат акциите с поне 50тина процента и да не може да набере капитал в следващите 10 години без поне 50тина процента надбавка за риск… То че не се пише достатъчно за това в медиите е ясно, ама проблемът е, че не се чете и малкото.

Поздрави,
Ники

цитирай

6.
nedyalko –
Подкрепям Вашето мнение 22.01.2010 17:03

Споделям мнението Ви. Аз също смятам, че не доброто корпоративно управление е основен и е един от многото проблеми на капитловия ни пазар.
Аз лично се дразня от липсата на дивидентна политика на повечето компании, предаването на отчетите в последния момент, липса на достатъчна информираност за работата на компанията и т.н. Също така смятам, че е необходим обществен натиск за да се променят нещата, и този натиск трябва да бъде от всички посоки (акционери, надзорни органи, ръководството на БФБ, ИП и т.н).
Трябва да отбележа, че има и изключения, които за жалост са единици.

цитирай

7.
анонимен –
Да. Прав си Пламене – Едва ли чита… 22.01.2010 17:09

Да. Прав си Пламене – Едва ли читавите дружества (т.е. тези, които компетентно се управляват в интерес на акционерите) са повече от пръстите на едната ръка. А другия сериозен проблем е, че лошата репутация следва и си остава за сметка на компанията, а не се великия ръководен кадър, който се е упражнявал там и след това подскача с „красиво” CV някъде другаде! Хубаво би било инвеститорите да избираме качествен мениджмънт, а не велики приказки.

цитирай

8.
анонимен –
Браво 22.01.2010 17:52

Браво Пламене, пак удар в десятката с това мнение. Дано тези, от които зависи да го прочетат, но се съмнявам, че разбират за какво иде реч…. Техните комисионни си вървят и хич не ги интересува, какво става с дребните инвеститори. Определено рибата е вмирисана от главата …. Дано Дянков и компанията от ГЕРБ е отсекът, та да изгрее и Слънце на нашата улица.

цитирай

9.
анонимен –
„…успех на новото ръководство на БФБ…“ 22.01.2010 21:02

Къде го видя новото ръководство? За какво лидерство става дума?

цитирай

10.
анонимен –
момчета спасявайте се овреме 23.01.2010 15:12

какви фирми какви акции каква борса в бг..100% менте 🙂

цитирай

11.
plamender –
Благодаря за коментарите! 23.01.2010 19:14

До 1. – „…мафията е навсякъде…“ в кръга на шегата, затова и понесохме кризата толкова леко (в блога си тук, съм писал и по този въпрос)

До 3. vrusev – много си прав за дивидентите. Поздрави на Пловдив.

До 4. wanna – особено си ми симпатичен. Твоя въпрос 6 годишният ми син не спира да ми го задава. Отговорите са много мъчителни и винаги неубедителни, затова и няма да ти отговоря.

До 5. Ники – накъде повече да се сриват. След като прочетох последното ти иречение и аз вече не съм толкова оптимист. Въпреки това keep walking!

До 6. Недялко – прав си, има изключения и слава богу.

До 7. – мениджмънтът е ключов фактор, така е.

До 8. – Политиците няма да си помръднат малкия пръст, ако инвестиционната общност не ги накара.

цитирай

12.
анонимен –
Николай Митанкин 27.01.2010 11:29

Не бих си позволил да коментирам текст в блог, но когато и медии (като Инвестор и Дневник) започнат да го разпространяват, включвайки и неверните твърдения в него, става малко прекалено.

1. Не е вярно, че „повечето от публичните ни компании са приели Националния кодекс за корпоративно управление“.
Публичните компании на БФБ са над 500. Националният кодекс за корпоративно управление е приет от 58 публични компании (вкл. 22 компании от официален пазар на БФБ, които са задължени за го приемат по силата на борсовия правилник).

2. Особено дразнят т.н. глобални обобщения: блондинките са глупави, циганите крадат, българите са мързеливи, публичните компании у нас не са публични…

Дори да има само няколко изключения, както със съжаление отбелязва nedyalko, и аз го потвърждавам, то твърдението си остава невярно.

цитирай

13.
анонимен –
Здравейте г-н Митанкин, 27.01.2010 12:15

Благодаря за споделеното мнение, но не виждам проблем да се коментира текст в блог. Все пак този тук не е анонимен форум.

1. Знаете ли, че 5 от най-търгуваните компании на БФБ са формирали над 72% от оборота й (към 08.2008г., източник: FESE). Сега са сигурно по-малко. Всички те са приели НККУ. Колко от тях го спазват?

2. Както Ви е известно, диверсификацията е основна стратегия в портфолио мениджмънта, особено на инвеститорите в малцинствени участия. Как мислите, дали тази стратегия би могла успешно да бъде приложена на нашия пазар, където много трудно се намират компании с добро корпоративно управление. Ако пък бъдат намерени такива, те не са достатъчно да се формира приемливо диверсифициран портфейл. Затова и повечето от активно търгуващите у нас са дребни спекуланти. Знаете поговорката „покрай сухото и мокрото гори“.

3. Не мислите ли, че е крайно време да не говорим само за компаниите, в които работим, а и за тези, които оказват вредно влияние в средата, в която работим?

Поздрави,

Пламен Дерменджиев

цитирай

14.
анонимен –
До г-н Митанкин 05.02.2010 09:41

„..Акции на компании с голяма капитализация са важни за пазара, защото се разглеждат от инвеститорите като стабилни предложения. Енергийните компании и тези от сектора на услугите са акции с голяма пазарна капитализация, които се използват за защита и затова дават основата на всеки един ДИВЕРСИФИЦИРАН портфейл в която и да било страна. Листването на такива компании на българската борса несъмнено ще допринесе за ликвидността на пазара.

http://www.investor.bg/?cat=107&id=93507

цитирай

15.
анонимен –
БФБ се доближава до естествения си завършек 15.02.2010 15:56

„Много български компании вече са проявявали интерес към Варшавската борса и изграждането на връзката с България е първата стъпка позволяваща листването им в Полша. Наличието на чуждестранни компании ще даде възможност на полските инвеститори да диверсифицират инвестиционния си портфейл“, коментира Ивона Срока, изпълнителен директор на полския депозитара в официалното съобщение.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/02/15/858348_bulgarski_kompanii_veche_mogat_da_se_listvat_vuv/

цитирай

16.
анонимен –
Клиентите на най-големия европейски депозитар с достъп до БФБ-София 01.03.2010 13:48

„Споразумението ни с люксембургския депозитар отваря широко вратите за много големи чуждестранни инвеститори, желаещи да инвестират в български финансови инструменти. Вярвам, че тази стъпка ще подкрепи местната борса и ще помогнем на бизнеса в страната да привлече свеж ресурс от международните финансови пазари”, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

Асен Ягодин е и председател на Съвета на Директорите на БФБ-София.

Наскоро Полският депозитар осъществи връзка с БФБ-София, благодарение на която ще българските емитенти ще могат да правят двойно листване на борсите във Варшава и София, като очакванията са първите две двойни листвания да станат факт през първата половина на 2010 г.

http://www.investor.bg/?cat=5&id=94617

цитирай