Как можем да помогнем

3
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

ДЕЙНОСТИ

Тъй като Децата на новото време мислят секционно, дейностите от линеен формат не са им от полза. Секционно мислещият човек върши много работи едновременно в движение, така че за Децата на новото време е естествено да разпределят вниманието си на много посоки. Това, което на пръв поглед прилича на неспособност за задържане на вниманието, всъщност е способност да се следят много неща едновременно. Тези деца са като гъби – попиват всичко наоколо. Могат да превключват на различни теми без каквито и да било усилия. Напр. в един момент ви говорят за задачата, която са им дали в часа по рисуване, а в следващия – за многоизмерната реалност и то без никакво предисловие. Или пък си играят с кучето, заговарят за квантова механика и после отново насочват вниманието си към кучето. Понякога това е малко изнервящо за родителите или хората, които се грижат за тях, тъй като не разбират явлението. Най-добрият начин за справяне с този тип поведение е на детето да се придоставят възможности за различни дейности едновременно. Оптималният брой е 5. …

Децата на новото време са склонни да оставят следи от дейностите си из всички стои, където отиват, така че трябва да има някакви основни правила. Всяка от дейностите трябва да се извършва на определено място, приемливо за родителя, като напр. маса, на която, ако се разлее боя, няма да е проблем. Детето може да се прехвърля от една дейност на друга, стига да почиства и подрежда след себе си. Освен това изисквайте от него да е приключило с всичките си проекти, преди да е станало време за почистване. Този подход би трябвало да реши проблема с хаоса и да облекчи родителите от постоянната необходимост да прибират след децата. Подходящ е и когато децата са повече от едно и няколкото варианта за дейности увеличават вероятността те да ги упражняват заедно. Ангажирането на хлапетата в множество забавни и градивни дейности подхранва несекващото им творческо любопитство и дава отдушник за тяхната енергия. Така децата стават по-спокойни, а с тях – цялото домакинство.

За родители на Звездни деца посещенията на планетариуми или научни центрове е чудесен начин за подхранване на склонността им към науката. Добри решения са и конструкторите, играчките с движещи се части или двигатели, химическите комплекти (използвани под надзор), комплекти за създаване на кристали, мравешки ферми, комплекти за изработване на радиоапарати, всъщност всичко техническо е добър избор. Разбира се, книгите винаги се посрещат с удоволствие! Подходящи са също така посещенията на паркове или зоологически градини, излети сред природата.

Но най-вече внимателно поднасяната, но последователна организация на живота е от съществено значение за тези деца. Ако нямат представа как изглежда успехът, никога няма да успеят. Ако нямат ясна идея за правилата, няма и да ги спазват. Децата на новото време се чувствуват удобно, когато знаят много добре къде са границите. В този ред на мисли, похвалите при всеки успех също са много важни за тях. Освен това, вместо веднага да налагат наказания, родителите трябва да разговарят с детето, за да знае то с какво точно е нарушило правилата. Напр., ако не се подчини на някое от домашните правила, започнете разговора, като го помолите да обясни как се е получило така. Това създава осъзнатост. След това го попитайте как би могло да промени поведението си следващия път, за да вземе правилно решение. И внимавайте да му дадете достатъчно време, за да ви даде обмислен онговор! Така то ще се научи да взима положителни и ефективни решения. Накрая го попитайте дали е научило нещо от ситуацията и бъдете готови да я обсъждате с него, от негова гледна точка. В много случаи съм откривала, че детето просто е имало различно схващане по въпроса и не е имало намерение да стори нещо лошо, така че гъвкаността и търпението са много важни. Част от подхода е да изслушате детето и да му обясните правилата. Заповедническият тон не върши работа за едно Дете на настоящето – а и за каквото и да било дете – и определено няма да доведе до успехи и семейна хармония. Децата знаят кое е правилно и кое – погрешно, и в общи линии притежават по-изострено чувство за почтеност от повечето възрастни. Родителите трябва да проявяват желание да вземат предвид и неговата гледна точка. Понякога идеите им могат да ни удивят и зарадват или пък да предизвикат още по-задълбочени обсъждания и осъзнаване на много неща както от едната, така и от другата страна.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЕНИ В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

Тъй като човешките ДНК връзки еволюйрат постоянно – и накрая ще се променят изцяло, – видът информация, приемана от тялото, също се изменя. Идеалният начин да бъдете сигурни, че едно Дете на новото време получава от храната всичко, което му е необходимо, е да съставите диетата му според неговата ДНК. Ако това можеше да стане, нашите деца щяха постоянно да се променят с еволюцията на своите енергийни полета.

… В нашия хаотичен свят като че ли никога нямаме време за всичко, което трябва да направим. … Мнозина ядат в движение, а и децата си хранят по същия начин. Промишлено приготвените храни, които само трябва да се притоплят в микровълновата печка или са напълно готови за консумация, обикновено съдържак какви ли не консерванти и съставките им по химичен състав едва наподобяват естественото си състояние. Естествено приготвените храни стават все по-достъпни и макар да струват малсо по-скъпо, ползата от тях е безценна. … Фактът, че нещо ни се предлага в бакалията, не означава, че е здравословно за нас. Рекламите карат повечето хора да ядат неща, които са вредни, само защото на етикетите им пише „здравословна хран“. … Децата на новото време по принцип умеят да се вслушват в телата си и сякаш знаят от какво се нуждаят. Обикновено когато им се даде възможност, избират много здравословна храна. Най-малките са с особена изострена чувствителност в това отношение, така че е по-добре да се вслушваме в техните искания, вместо да залагаме на удобството.

Децата на новото време имат метаболизъм, който изисква те да се хранят различно, особено Кристалните деца. Трябва да ядат много често, но в малки количества, вместо обилно по 3 пъти на ден. Кристалните и някои от Звездните деца – особено в по-ранна възраст – биха хапвали по съвсем мъничка, като птиченца. Това обаче не означава, че трябва да им подадем едон морков и да ги оставим да тичат наоколо, докато го ядат. Внимателното приготвяне на ястията и закуските е много полезно за тях.

… Когато малчуганите не се хравят здравословно, телесните им функции не протичат оптимално. Новите деца особено болезнено реагират на храни, тъй като – подобно на всичко останало – храната е енергия и всеки хранителен продукт има своя вибрация.  Получих електронно писмо от една жена, която беше удивена от своята Кристална племенница да определя от какви храни и напитки се нуждае.

… Ако вашето дете постоянно има тъмни кръгове под очите, проблеми с храносмилането или др. симптоми, напр. отпадналост, може би ще е добре да го заведете на лекар, за да се види дали няма непоносимост към някоя храна. … Трябва особено внимателно да се отбягват храни, в които може да има остатъчни хормони или антибиотици (като напр. месо, яйца, мляко), освен ако животните не са били отглеждани свободно или по екологично чисти технологии. Генномодифицираните храни също да се избягват. Учените все още не отчитат, че когато храната се модифицира генно, това променя и начина, по който тя се усвоява от човешкия организъм. Ако генното модифициране на храните продължи, начинът, по който клетките ни реагират на различните молекули в телата ни, ще се измени. Ще се създадат нови протеинови връзки, което ще доведе до нов начин на усвояване на хранителните вещества и съответно на функциите ни като биологични организми. Тези промени ще станат част от нашата еволюция. Ако този процес продължи все така безконтролно, накрая ще се промени цялата хранителна верига, което ще причини мутации в растенията, животните и дори в нас самите. … Кристалните деца напр. се нуждаят от огромни количества течности. Много от тях сякаш са измъчвани от постоянна жажда. Поради бързия си метаболизъм и тъй като са истински енергийни батерии, те изразходват течностите много бързо. Звездните деца също се нуждаят от големи количества течности, но като че ли жаждата им се проявява на по-дълги интервали. Освен водата, плодовите или зеленчукови сокове, млякото (по възможност екологично чисто), спортните напитки за поддържане нивото на електролитите (в умерени количества) и др. естествени напитки помагат на децата да останат хидратирани, без обаче да им вредят.

Захарта трябва да се избягва, тъй като Новите деца лесно се превъзбуждат дори от малки количества. Захарта временно обръща електрическите заряди в нервната система, което възбужда миниатюрните субатомни частици в организма. Поради това известно време усещаме прилив на енергия, но после се изморяваме, защото телата ни е трябвало да работят извънредно, за да изразходват приетата захар.

… Ако наистина имаме нужда от захар, то тя да бъде нерафинирана. Друг удачен заместител на рафинираната захар е стевията – хранителна добавка, извличана от субтропично растение от семейството на слънчогледите. Може да се открие предимно в магазините за здравословна храна като течен екстракт или таблетки.

… Съчетаването на храните също е важно. Може да не ви се вярва, но организмът използва различни ензими, за да се справи с различните храносмилателни задачи – различни за месото, плодовете, млечните продукти и т.н. Когато несъвместими храни попаднат едновременно в стомаха, резултатът е лошо храносмилане, което на свой ред води до какви ли не проблеми – най-често е напълняването. Добра идея е и да се намалят въглехидратите в менюто на детето. Удачно е да се избягва хляб, в който има химически консерванти; ако детето няма непоносимост към глутена или пшеницата, по-добре се придържайте към пълнозърнестия хляб. Да се избягват и частично хидратираните мазнини. Те се задържат в организма около 4 пъти по-дълго от обикновените макла, които са естествени и са полезна част от човешката диета. Нискомаслените продукти невинаги са здравословни!

Хранителните добавки също може да са много полезни за децата. Трябва да се подпомага имунната им система. Рибените масла, богати на мастни киселини омега-3, вит. С под формата на цитрусови плодове (подпомага прочистването на лимфната система и подобрява електромагнитната проводимост в организма), вит. Е, А и Д и чесънът, както и добрите мултивитамини с минерали, са добър избор. Тъмнозелените листни зеленчуци (напр. спанак и лапад, киселец, пресен лук, салатките) притежават укрепващи здравето и дори противоракови свойства. Разбира се, винаги е добра идея да се посъветвате с лекар, преди да поставите детето на какъвто и да било хранителен режим или да му давате добавки. Важното е да се използва здрав разум, да се наблюдава как се отразява на децата това, което ядат, и да се проявява значителна гъвкавост по отношение на хранителните им нужди и желания.

„Децата на новото време“