Боровинков пай | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

4
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Боровинков пай
От: Йоана Попова

 

Прочетено: 1597
Оценка: 3.00
Препоръчано: 1

За тестото:
2 чаши брашно
1/4 чаена лъжичка сол
2/3 чаша студено масло
4-5 супени лъжици студена вода За пълнежа:
1/2 чаша захар
2 с.л. брашно
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/4 чаена лъжичка канела
6 чаши пресни или замразени боровинки (или сладко от боровинки)

 

Загрейте фурната. В голяма купа изсипете брашното и солта, добавете маслото и бъркайте, докато сместа стане на трохи. Добавете вода и разбъркайте с вилица, сокато брашното се навлажни. Разделете полученото тесто на две равни части и оформете всяка част на топка. След това сплескайте внимателно двете топки тесто. Приберете едната топка в пластмасова купа с похлупак и оставете в хладилника. Останалата топка разточете върху набрашнена повърхност до получаване на тънко тесто. Поставете така разточеното тесто в кръгла тава за печене. Трябва да е достатъчно разточено, така че да покрива добре дъното и стените на тавата. Притиснете тестото добре към стените на съда и изрежете стърчащите краища, така че да има по половин см. над ръба на тавата.
Смесете захарта, 2 с.л. брашно, индийското орехче и канелата и разбъркайте добре. Добавете боровинките и така приготвената смес изсипете в разстланото тесто.
Извадете от хладилника втората топка тесто и я разточете като първата. Нарежете го на ленти от по 2 см. и ги наредете на решетка в тавата над боровинковата смес, така че краищата да защипват ръба на тавата.
Покрейте сладкиша с фолио и печете 35 мин. След това махнете фолиото и печете още 10-20 мин или докато тестото се зачерви, а пълнежа започне да кипва над него.
Извадете пая и го оставете малко да поизстине. Сервира се топъл, гарниран с топка ванилов сладолед.

 

Подходяща напитка
Студен чай

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ