Торта Плодова пита | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

12
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Торта Плодова пита
От: Филипа Христова

Повод:

 

Прочетено: 4541
Оценка: 3.00
Препоръчано: 5

За пандишпанената платка: 6 яйца, 6с.л.захар, 7 с.л. брашно, 3с.л.олио
За крема: 1 л. прясно мляко, 2 прахчета ванилия, 2 ч.ч.захар, 4с.л.брашно, 4 жълтъка
За сиропа: 1 ч.ч. захар и 1/2 чч. вода
плодове според сезона, желатин

 

Приготвяне на пандишпанената платка:
Разделят се яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг и към тях постепенно се прибавя захарта, след това жълтъците един след друг и се разбива добре с миксер. После бавно се разбърква сместта на ръка, докато постепенно се прибавя брашното. Получената хомогенна смес се излива в намаслена с олио и поръсена с брашно тавичка. Покрива се с тънка хартия и се пече на 220 градуса за около 20 мин. Когато платката изстине, се отделя хартията и се разрязва на 3 равни по дебелина блата с помощта на конец.
Приготвяне на млечен баварски крем:
В заврялото на котлон мляко прибавяте захарта и ванилията. В част от млякото разтваряте брашното и получената течност прибавяте на тънка струйка при непрекъснато разбъркване към кипящото подсладено мляко. Бърка се още известно време и се отстранява от огъня. В горещата смес един по един се прибавят жълтъците при непрекъснато бъркане. Когато се сгъсти се оставя да изстине.
Приготвя се сироп от варенето на захар и вода в съотношение 2:1. Когато и пандишпанът, и кремът са изстинали, всеки ред платка се сиропира и се намазва с крем. Отгоре се подреждат плодове по избор, нарязани на малки парчета и предварително разбъркани с желатин, разтворен във вода. Отгоре могат да се залеят с остатъка от желатина и да се остави да се запечатат.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ