Иде.ли? – Информация за Нова Зеландия: българите, малко съвети

16
Добави коментар
pavka14
pavka14

Информация за Нова Зеландия: българите, малко съвети

12.06.2008 г. Bulgarian

За българските емигранти в Нова Зеландия, както и малко общи съвети.

Българите

Сънародниците ни в Нова Зеландия не са много в сравнение с останалите. Никой не знае колко точно сме тук, но се предполага че сме около 1000 души. Някои говорят за 500, други за 2000, но истината е винаги някъде по средата. Болшинството от нашенците живеят в Окланд. В Уелингтън има най-много 100 души, а по останалите места се броят на пръсти. Има неколцина в Крайстчърч, Куинстаун, Палмерстън и Хоукс бей. Като най-голяма група, българите в Окланд са по-активни. Имат си българско дружество „Св.св.Кирил и Методий“, събират се и организират тържества и вечери по празниците.

Преди 1-2 години пристигна една жена, която е с голям опит в народните танци и тя успя да организира български ансамбъл наречен „Български рози“, който изнася представления понякога и наистина се посреща с успех от всички. Браво на тях и още по-големи успехи занапред!

Лично се запознах с първите заселили се българи в Нова Зеландия, които все още са живи. Пристигнали са тук непосредствено след 1944 г., бягали са от властта в България и в продължение на 30-40 години не са имали възможността да посетят родните си места. Чух много итересни истории от тях за преживелиците и патилата им. Българският им език се е запазил чист и прекрасен за ухото, такъв какъвто се е говорел преди много години в родината ни, но за съжаление вече никой не използва.

Съвет за желаещите да работят или емигрират

Преди да вземете решение дали да дойдете тук и да започнете нов живот помислете много добре и проучете всичко внимателно, защото решението ви ще е съдбоносно и може предизвика огромен трус и промяна в живота ви, на който мнозина не успяват да издържат. Знайте, че отивате на другия край света, влагате големи разходи за транспорт и документи, а Нова Зеландия не е Европа. При положение, че не ви хареса не можете просто да махнете с ръка и да си тръгнете, защото вече сте похарчили значителни суми. Не можете и също така да си идете до България за уикенда например както от Германия или Англия, да скочите в самолета или на колата и за няколко часа сте си в къщи. Всичко това тук е свързано с много пари и голяма отпуска, която тук никой няма да ви даде. Повечето от хората, дошли тук, засядат и не могат да се приберат по родните си страни с години, тъй като започват да изграждат всичко от начало, а това е много дълъг и мъчителен процес и сериозна промяна в манталитета, психиката и начина на мислене.

Имайте предвид, че идвайки тук за по-дълъг период от време вие ще загубите цялата си среда, която сте имали в родината – приятели, роднини, общуване, положение, начин на живот и т.н. В началото телефонните разговори с България ще бъдат редовни, всички ще се вълнуват за вас, но с годините и проблемите контактите ви ще изчезнат и ще почнете да губите връзката си с отечеството. Пристигайки, вие се превръщате в никой и трябва да положите два пъти повече усилия за да се докажете и получите желания стандарт на живот или обществено положение. Голяма част от новите хора тук идват с голям ентусиазъм и очаквания, но после разбират, че изобщо не е това за което са мечтали и автоматически изпадат в депресия и носталгия, която ги тласка само назад. Така че умната и късмет…

Надявам се да съм бил полезен за желаещите да научат нещо повече за живота тук, тъй като според мен информацията, която се шири в България е крайно оскъдна, неточна и розова. Ако някой има въпроси, бих могъл да отговоря. Поздрави на всички!

Предишни статии:
Информация за Нова Зеландия: пътуване, пристигане, времето
Информация за Нова Зеландия: Окланд, език, жилища, транспорт
Информация за Нова Зеландия: визи и жителство
Информация за Нова Зеландия: намиране на работа, медии
Информация за Нова Зеландия: за цените
Информация за Нова Зеландия: алкохол, цигари, заведения
Информация за Нова Зеландия: дрехите, техниката, здравеопазването
Информация за Нова Зеландия: образованието
Информация за Нова Зеландия: демографията, маорите…
Информация за Нова Зеландия: престъпността
Информация за Нова Зеландия: социална политика, култура, музика
Информация за Нова Зеландия: кухнята
Информация за Нова Зеландия: политика, спорт
Информация за Нова Зеландия: природата

(Край)