Озеленяване и поддръжка на градини и дворове. Поливни системи. » Поддръжка на градини и зелени площи.

7
Добави коментар
cecovili
cecovili

Съвети за поддръжка на дворове, градини и зелени площи.

След озеленяването на градината идва изключително важната задача по нейната поддръжка. Именно добрата поддръжка на градини кара хората да казват, че един двор е красив. Чрез нея се осигурява както добрия вид и фитосанитарно състояние, така и развитието на растенията. Грижите за зелените площи са постоянни през целия вегетационен сезон.

Основните задачи, които се поставят при поддръжка на градини са:

Торене – би било добре то да се извършва с органични  и листни торове, но в масовата практика  при поддръжка на дворове се използват изкуствени торове. В началото и края на сезона се използват комбинирани торове по възможност с повече микро елементи. През активния сезон се използват основно азотни торове, понеже азота е най – необходим при растежа на растенията. Правят се поне 3 -4  торенета с азотни торове за сезон като добре е те да са всеки месец. Трябва да се внимава гранулите да са разпръснати равномерно по цялата площ като не се допускат големи концентрации на тор, понеже ефекта ще бъде обратен. Поливайте обилно веднага след торенето.

Косене – това е най – постоянната задача при поддръжка на тревните площи. Трябва да се коси всяка седмица като обичайната  височина е 3 – 4 см. При по малко поливане и при сянка косенето трябва да се разреди и височината да се вдигне на 5 – 6 см. Трябва да се  почистват добре растителните отпадъци. Ножа на косачката трябва да се поддържа остър , защото ако е затъпен той къса , а не реже листата и така те губят ценна влага. Много популярно е и косенето с мулчираща косачка. При този начин на косене окосената трева се раздробява на фини частици и се разпръсква равномерно по площта. Така се запазват хранителните вещества и се тори по-рядко с бавно разлагащи се комплексни торове.

Резитби – това е много важна задача при поддръжка на зелени площи. От нея зависи добрия вид на двора или градината ви. Резитбите се водят освен  за оформяне на  външния вид и за по доброто цветоносене, плодоносене, и здравословно състояние на растенията. Има няколко вида резитби:

Най важния е  за оформяне на короната – първоначално резитбата се води така че да се изгради скелет от клони /понякога се използват допълнителни подпори  и съоръжения /, който да  осигури достигане на определена повърхност. Следващия етап е да се реже по тази повърхност или до няколко сантиметра над нея. Тези резитби трябва да се правят няколко пъти годишно в периода март – август.

Санитарните резитби представляват редовно изрязване на заболели или мъртви части на растенията, като е важно да се реже до здрава част от растението.

Резитби за подмладяване – налагат се при прерасли и застарели растения като се премахват до 2/3  – ти от растението, а понякога и почти цялото растение.

Друг вид резитба са така наречените прореждания. Те представляват изваждане на определени растения от по гъсти групи.

Поливане – тази наглед тъй – проста задача  е в основата на повечето проблеми при поддръжка на градини. Препоръчвам ви да си изградите поливна система , която при правилна настройка и поддръжка ще ви спести много главоболия и разходи. Трябва да се полива регулярно  с нито много малки нито много големи дози. Продължителната липса или недостиг на вода води до сериозни увреждания. Многото вода води до загнивания и създава благоприятни условия за много болести . Сериозни проблеми можете да нанесете, ако пръскате растенията в най – горещите часове , затова е добре да се полива в интервала   между 18  – 09  часа .

Сезонно зацветяване – едногодишните и луковичните цветя внасят живот  и разнообразие в градината. Групите от цъфтящи едногодишни, макар и да утежняват поддръжката, са център на внимание в двора. Затова при озеленяването се предвиждат специални площи за едногодишни и луковични растения.

При поддръжка на лехи и площи с редуване на цъфтежа, когато листата на луковичните цветя увехнат, извадете луковиците заедно с листата, защото те ще изхранят луковицата. Съхранете подсушените луковиците на сухо и проветриво място с постоянни положителни температури .

Засадете различните цветя през следните периоди:

пролетните луковични цветя/лале, нарцис, зюмбюл, кокиче, минзухар и др./ през есента
готовите разсади на едногодишни цветя през април след отминаване опасността от слани.
грудките на деликатните и късноцъфтящите цветя /примерно далия, кана / през март.
направете резници / например за сандъчета с сакъзчета/ в началато на октомври и ги изнесете на вън през април.
разделете и разсадете туфите на многогодишните и двугодишни цветя на есен.

Окопаване и окантване – основни цели пред окопаването са да се постигне чистота от плевели на градината и създаване на рохкав слой почва, който да осигури благоприятен въздушен режим, както и да подобри достигането на влага и хранителни вещества до корените. Добре окопаните и поддържани площи оказват влияние върху естетичния вид на градината.

Чрез окантване на градинските площи се създават по чисти и хармонични площи, а също и се осигурява лесна поддръжка на двора.

Растителна защита – тя има за цел както да подготви растенията за трудните условия , така и да води борба с болестите и вредителите. Важна цел е чрез правилна поддръжка на градини да се поддържа имунитета на растенията в тях

Зазимяване на градината и подготовка за активния сезон – тревния чим, храстите, дърветата, цветята и поливната система трябва да се подготвят за тежките зимни условия, а напролет се извършват мероприятия, с които градината се въвежда в режим на активна поддръжка.

Често се налага в определени случаи  да се вземат конкретни мерки и да се извършват допълнителни дейности.

В заключение може да кажем , че за да имате красиви градини и дворове,  при поддръжката трябва да се води комплекс от агротехнически, фитосанитарни  и дизайнерски мероприятия. Затова поддръжката на градини трябва да се води системно от специалисти в областта на озеленяването.

Виж  всички статии с етикет – поддръжка на градини и дворове:

Върни се на начална страница.

      

озеленяване със скални кътове и водни площи