Топката

1
Добави коментар
Klemenza
Klemenza

В следващият материал от рубриката ни „Правилата на играта“ ще ви представим нейно величество топката.Качество и размери
Топката е:

със сферична форма (идеално кръгла)

изработена от кожа или друг подходящ материал

обиколката  трябва да не надвишава 70 см. и да не бъде по-малка от 68 см.

теглото трябва да не надвишава 450 грама и да не бъде по-малко от 410 грама в началото на срещата

налягането на топката трябва да бъде равно на 0.6 до 1.1 атмосфери, което се равнява на 600-1100 г/кв.см. при морско равнище

Подмяна на дефектна топка
Ако топката се спука или прояви някакъв дефект, докато е в игра:

играта трябва да бъде спряна

играта трябва да бъде подновена чрез пускане на съдийска топка с новата топка на мястото, където оригиналната топка е дефектирала, освен ако играта не е била спряна във вратарското поле, тогава съдията пуска новата топка на линията на вратарското поле, която е успоредна на линията на вратата в точката, която се намира най-близо до мястото, където се е намирала оригиналната топка при спирането на играта

Ако топката се спука или прояви някакъв дефект, когато не е в игра, при начален удар, удар от вратата, ъглов удар, свободен удар, наказателен удар или странично хвърляне, играта трябва да бъде подновена по същия начин.
По време на игра топката не може да бъде подменяна без разрешението на главния съдия.
Решения на Международния борд на футболните асоциации
Решение 1
В допълнение на изискванията към Правило 2, при срещи от турнирите на ФИФА, както и срещи от турнири, провеждани под егидата на конфедерациите, допускането на футболни топки за употреба зависи от това дали те носят едно от следните три обозначения:

официално лого „ОДОБРЕНО ОТ ФИФА“ („FIFA APPROVED“) или

официално лого „ПРОВЕРЕНО ОТ ФИФА“ („FIFA INSPECTED“) или

обозначението „МЕЖДУНАРОДЕН СТАНДАРТ ЗА ФУТБОЛНИ ТОПКИ“ („INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD“)

Наличието на такова обозначение означава, че топката е преминала официални изпитания и съответства на специфичните технически изисквания, които са различни за отдлените категории и служат като допълнение към минимума от спецификации, посочени в Правило 2. Списъкът на допълнителните изисквания , които са специфични за всяка една от категориите, трябва да бъде одобрен от  Международния борд на футболните асоциации. Институтите, които провеждат изпитанията, трябва да бъдат одобрени от ФИФА.
Първенствата на асоциациите-членки могат да налагат ползването на топки, носещи което и да е от трите горепосочени обозначения.
Решение 2
По време на срещи от турнирите на ФИФА или от турнири, провеждани под егидата на конфедерациите и асоциациите-членки , не се допуска използването на каквато и да е била реклама върху топките, с изключение на емблемата на турнира, органицатора на турнира и запазената марка на производителя. Правилата на турнира могат да предвиждат ограничения за размера и броя на подобни обозначения.
Допълнителни топки
Около игралното поле могат да се поставят допълнителни топки за използване по време на мача, като се гарантира, че и те отговарят на изискванията и използването им става под контрола на съдията.
Други топки в игралното поле
Ако втора топка попадне на игралното поле по верме на мача, съдията трябва да спре мача, само ако това пречи на играта. Играта трябва да бъде подновена чрез съдийска топка от мястото, където се е намирала топката, с която се играе мача по време на спирането на мача, освен ако играта е била спряна, когато топката се намира във вратарското поле. В този случай съдията пуска съдийска топка на линията на вратарското поле, която е успоредна на линията на вратата в точката, която е разположена най-близо до мястото, където се е намирала топката при спиране на играта.
Ако друга топка влезе на игралното поле по време на мача, без да влияе на играта, съдията трябва да я отстрани при  първата следаща възможност.
Допълнителна информация: Топката за мъжете трябва да е с размер 5, докато за юноши и деца да подходящи топки с номера 3 и 4. Нито една от съставните части на топката не бива да бъде опасна за играчите.Следващата сряда (3.02) – „Брой на състезателите“.С любезното съдействие на pzsport.info.Правилник на ФИФАОще:Покритие на игралното поле