Ghriba – марокански сладки

2
Добави коментар
herabg
herabg

След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена. Така, че когато открих една книга за кухнята на тази страна без колебание си я купих. Днес ви представям рецепта от нея.

Тези дребни сладки, наричани в Мароко Ghriba, са част от почти всеки празник. Ghriba се наричат над 20 вида дребни сладки, приготвени от орехи или бадеми. Тъй като дори и там ядките са скъпи, и се внасят най-често от Испания и Франция, понякога тези сладки се приготвят от сусам дори и само от брашно. Като изключим смилането на ядките, сладките отнемат не повече от 20 минути.

500 грама орехи + 100 гр цели за украса.
2 яйца – само белтъците
130 гр захар
1/2 ч.л масло
1/2 ч.л канела
1/2 ванилия

Обърнете внимание на орехите и дали нямат някоя останала черупка. В тези 500 грама аз лично открих 3 парченца от черупката – достатъчно да счупим зъб. От орехите отделете около 100 грама такива, които са цяла половинка – те ще се сложат най-отгоре. Орехите смиламе в кухненски робот – по на едро.

В купа слагаме белтъците, добавяме захарта, канелата и ванилията и разбиваме докато сместа стане бяла. За разликa от ореховките – тук не правим белтъците на сняг.

Добавяме смлените орехи и разтопеното масло. С помощта на ръцете оформяме топчета. Върху всяко топче притискаме половинка орехче
Нареждаме ги в тавичка с готварска хартия, която е намазнена леко. Печем във фурната на около 180-200 градуса, за 10-15 минути. Внимавайте да не ги прегорите.