Цял Карнобат се удави в едно дере

22
Добави коментар
sttella
sttella

Цял Карнобат се удави в едно дере

Добавена на: 28.01.2010 17:14
Брой 39

 

Онзи ден от САПАРД окончателно отрязаха претенциите по суперпроекта на екскмета Атанас Атанасов, надхвърлил  2,7 млн. лева, фирмата-изпълнител обаче си иска парите в съда, а борчът е непосилен за плащане

С днешна дата  бившият кмет на Община Карнобат Атанас Атанасов, който изкара два мандата (1999-2007) с подкрепата на БСП и си замина, понеже беше си повярвал, че може да управлява и като независим, се е самозаточил на вилата си в село Соколово в Балкана, на 8 километра от общинския център.

 

Цели две години след съкрушителната загуба не от опозицията, а от червения активист Георги Димитров – негов верен съветник и едновременно председател на Общинския съвет, бившето местно величие не е слизало в Карнобат.
„Не искам да ги виждам! Оставих им перфектна община със 700 хиляди лева в касата и  готов  интеграционен проект по САПАРД – почти довършен. Яд ме е да ги гледам. Една стотинка не могат да издействат без мен. По-добре да си стоя в Соколово, иначе ще си изхабя нервите. Сега  ме притискат, но няма за какво да се хванат“, казва Атанасов пред наш репортер в сряда вечерта по мобилния си телефон. Той вече знае, че сме го издирвали  заради този проект чак в Соколово. Знае и подробности от съпругата си Стефка, която е бивша зам. кметица от негово време и настояща общинска съветничка, затова че работите в ОбС вървят към прокурор.
От началото на тази седмица постоянните комисии в тамошния местен парламент заседават в търсене на вариант как да се излезе от фалита, до който де факто е докарана общината. Предстои блокиране на сметките. В петък е решаващата сесия, на която Георги Димитров трябва да сложи картите на масата и да каже откъде да се намерят близо 2 милиона лева, за да се разплатят с ямболската фирма „Технострой инженеринг 99“ АД, която ги е калкулирала  в изпълнение на въпросния интеграционен проект. Всеки момент съдът ще се произнесе в нейна полза.
Всъщност иде реч за онова  разкопаване на града  в навечерието на местния вот през 2007 г., захванато на 1 юли при моста на р. Порой до джамията  в посока ул. “Д. Благоев“  и надолу покрай дерето по двете платна на бул. “9 септември“. Приключването на благоустрояването трябваше по договор да стане на 31 декември същата година.  Спешното преобразяване  в ЦГЧ беше с цел дотолкова да впечатли карнобатлии, че никой да не си помисля да пусне бюлетина за друг кандидат. Атанасов обаче претърпя фиаско още на първия тур, в стола му през ноември седна Димитров, а ямболските строители завършиха работата не през декември, а чак през май 2008 г. Като върху предварително договореното, според наши източници, са надписани  около 1 милион лева, подменени са без знанието на управителния орган на САПАРД определени дейности и в крайна сметка заради липсата на финансова дисциплина общината е отрязана от 1,414 млн. лв. – цялата спечелена субсидия. За да бъдем точни, при старта на проекта Атанасов успява да издейства от червеното финансово министерство безлихвен заем от 821 хил. лв., с които плаща за ремонта. Усилията на Георги Димитров стигат до там тези пари да се възстановят, но едва през декември 2009 г.
 Фирмата, зад  която стои ямболският  ексдепутат от ВС на БСП Стоян Проданов,   днес претендира с фактури  за цели 1,6 млн.лв. с ДДС плюс съдебни разноски и лихви. Те ще станат  изискуеми всеки момент, защото е пред приключване заведено от нея дело в съда. Такава сума Карнобат няма откъде да извади, защото приходната част в общинския бюджет за цялата 2010  година е 3,5 млн. лв., по-голямата част от които са целеви и не могат да се пипат. Загробването се оформя за дълъг период напред, защото трябва да се мисли за огромен банков кредит.    
Защо бомбата гръмна със закъснител
Логичен е въпросът защо Георги Димитров си е мълчал до днес за проблема. „Водих дълга битка в изпълнителната агенция на земеделското министерство поне да ни поемат безлихвения кредит за авансовото плащане от 821 хил. лв., молил съм и министърката по евровъпросите Меглена Плугчиева за разбиране.  Но не успях“, казва Георги Димитров, когото открихме в кабинета му в понеделник. „В последното писмо от 12 януари т. г. ни уведомиха, че за допуснати нарушения няма да бъде изплатена цялата договорена субсидия. За подмяната на дейности по проекта разбрахме твърде късно. Анексът за удължаване на срока до май 2008 г. съм го подписвал аз и си нося отговорността. Заварих последния етап от изпълнението и щеше да е безумство да трошим пари за полагане на асфалт при минусови температури през декември. А те се доказаха  с легализирани експертизи от метрологична лаборатория, сигурно и вие помните тежката зима. Аз ще настоявам и компетентните органи да се намесят по този проект – работили са живи хора, да се види дали грешките са допускани умишлено и има ли облагодетелствани. Не тая лоши чувства към предшественика си Атанас Атанасов, но заради личния си имидж не бих оставил след себе си потоп – друг да разчиства моите дългове. Дотук със средства от общината съм платил на фирмата 360 хил. лв. с ДДС, но за цялата сума ще трябва да се тегли инвестиционен кредит, защото не мога да заделям по 800-900 хил. лв. годишно съгласно предлагания погасителен план“,  разсъждава Димитров преди сесията.
От САПАРД са  установили  много пороци, първият – че подписването на договора с изпълнителя е за значително по-голяма сума от утвърдената по документи. Това е ставало през главата на ОбС. Тегленето на безлихвения кредит пак е било без санкция от ОбС. Липсва  легитимен представител на общината като ръководител на проекта – който да приема актовете за свършената работа поетапно и да контролира. Из Карнобат за облажването на преки участници в този проект се носят легенди. Опитахме се да внесем яснота, но изпълнителният директор на „Технострой инженеринг 99“ Дойчо Дойчев мина в нелегалност, защото беше предупреден, че журналисти го издирват. Адвокатката му Пламена Стоева се разкрещя по телефона, че има висящо производство и че нищо няма да ни каже.
 В началото като инвестиционен контрол от страна на общината е назначена главната експертка по строителството Златина Димитрова. Открихме я на същото работно място и при настоящия кмет. „Не съм отговаряла за нищо, всъщност бях инвестиционен контрол, но само в началото за един месец. После се наложи за 6 месеца да изляза в болнични и тази отговорност беше прехвърлена на директорката  по строителството Чанка Коралска. Нея няма да я намерите, защото през май м. г. ни напусна и замина за Бургас, оттогава временно изпълнявам тук нейната длъжност“, заяви Златина Димитрова и не пожела да влиза в повече подробности.  Коралска действително се е явявала на конкурс м. г. в Община Бургас и сега заема високата длъжност началник отдел „Строителство“ при ресорния зам. кмет Костадин Марков, за когото непрекъснато излизат данни за участие в корупционни схеми. Коралска отрече пред наш репортер да е напускала Карнобат заради опасността, че ще лъснат кирливите ризи около фаталния проект. “Още от 2004 г. имахме работен проект за този район, няма нищо незаконно по изпълнението на поръчката, аз бях пряко ангажирана с реализацията, която приключи през май 2008 г. Мисля, че Атанасов и Димитров трябваше да се разберат цивилизовано колко и какви дългове остават. Ако бях виновна,  нямаше м. г., по времето на този кмет,  да изпълнявам  проект за пътя Венец-Крумово градище. Готова съм да нося отговорност докрай. Но само за личните ми действия, за финансите си има главен счетоводител“, заключи Коралска.  
За финал на сагата ето какво заяви Атанас Атанасов по телефона онази вечер: „Оценка на Георги Димитров не му давам, той се е хванал на инат и не  иска да  плаща на фирмата. Не вярвам, че е чак толкова некадърен да намери пари. Нали уж със Станишев си говореха на ухо и си викаха Жоро и Серго. Ако аз бях кмет, щях да подсигуря  още 700-800 хиляди лева и да се разплатя.  Но добре, че си стоя в Соколово. Това е първият ми разговор на политическа тема. И последният.“
Истината по отношение на кадърността на новия кмет обаче е, че за две години кметуване успя да привлече 15 млн. лв. от различни инфраструктурни проекти – почти три пъти повече от собствените приходи в общинския бюджет за същия период. По тях реално се работи. И в това отношение Община Карнобат е на едно от първите места сред водещи общини в България с огромен административен капацитет.
Иначе за другото Атанасов не ни излъга. Според очевидци, единственият му контакт с някогашния съратник Георги Димитров бил на единственото публично място, на което се е появил през тия две години. Чествали 100-годишен юбилей на ловно-рибарското дружество. Като шеф Атанас Атанасов връчил подарък нож  на настоящия градоначалник. Двамата само се ръкували, без да разменят и дума.

Текстове под снимки:
Снимка 1- Навремето Атанасов се славеше като познавач на хубавата ракия и виното и журираше конкурси за домашно производство

Снимка 2 – Зад оградите на тази вила в Соколово се е усамотил ексградоначалникът Атанас Атанасов и не приема вътре никой, свързан с политиката. Днес той твърди, че приемникът му Димитров е некадърник.

Снимка 3 – Въпреки че за 2 г. осигури 15 млн. лв. от проекти, настоящият кмет Георги Димитров сега  умува как да спасява общината от загробването, което се задава

Снимка 4 – Чаровната Златина Димитрова отговаряла за контрола на обекта, но само в началото и само за един месец

Снимка 5 – Днес Чанка Коралска – ръководителят на грандиозния карнобатски проект по САПАРД, работи в Бургас и твърди, че всичко около  нея е чисто                            

Галерия

Днес Чанка Коралска – ръководителят на грандиозния карнобатски проект по САПАРД, работи в Бургас и твърди, че всичко около нея е чисто

Чаровната Златина Димитрова отговаряла за контрола на обекта, но само в началото и само за един месец

Въпреки че за 2 г. осигури 15 млн. лв. от проекти, настоящият кмет Георги Димитров сега умува как да спасява общината от загробването, което се задава

Зад оградите на тази вила в Соколово се е усамотил ексградоначалникът Атанас Атанасов и не приема вътре никой, свързан с политиката. Днес той твърди, че приемникът му Димитров е некадърник

Навремето Атанасов се славеше като познавач на хубавата ракия и виното и журираше конкурси за домашно производство

  Вашите коментари »