Шефът на „Съдебна медицина“ Станислав Христов: Васил Илиев беше убит от куршумена ядка

5
Добави коментар
vaseto_77
vaseto_77

Доц. Станислав Христов е шеф на Клиниката по съдебна медицина на Александровска болница.
През ръцете му са минали труповете на почти всички показно разстреляни през последните 20 години – Луканов, Васил Илиев, Клюна, Илия Павлов, бай Миле…
Специално за “ШОУ” той разказва малко известни подробности около убийствата на някои от ВИП-„пациентите“, които са преминали през секционна маса №1 на “Съдебна медицина” и през неговите ръце.

……………………………
– Разкажете, как точно бяха убити някои от най-известните герои на ъндърграунда, доц. Христов?
– Васил Илиев беше застрелян в автомобила си с автомат. При него имаше само едно смъртоносно нараняване, въпреки че бяха изстреляни много куршуми. Това беше ядка на куршум. Куршумът е ударил в стъкло или в ламарина, разкъсал се и напред е продължила само сърцевината на куршума без ризницата. Васил Илиев беше улучен в дясното слепоочие от такава ядка на рязан куршум. Тези

куршуми са такива – дори да срещнат преграда, се разкъсват и продължават,

а ако улучат целта – се разкъсват вътре в тялото. Васил Илиев имаше и други наранявания в меките тъкани и в главата, но те не бяха смъртоносни.

– А Илия Павлов? И него сте аутопсирали…
– Илия Павлов беше убит пак с такъв куршум, който обаче се беше разкъсал в тялото му. С един много точен изстрел директно в сърдечната област. Това е сигурна смърт. Други изстрели не е имало. Един-единствен. Тогава беше намерена на дърво куката, на която убиецът е сложил цевта на карабината, за да му е стабилен мерникът. Куршумът е преминал през тялото, разкъсал е тъканите и е паднал между тялото и дрехата в областта на гърба. Тези куршуми трудно напускат тялото.

 След изстрела го закарват в “Пирогов” и там констатират смъртта, след това го докараха при нас.

– Имаше спекулации, че Илия Павлов е инсценирал убийството си…
– Тези приказки са пълни глупости. Илия Павлов е аутопсиран от мен и е мъртъв.
Тялото на Илия Павлов постъпи при нас със солидна охрана, както се полага. Беше поставено, както при всички случаи на тежки убийства, в единична хладилна камера с ключ. Пред “Съдебна медицина” беше поставена охрана – и полицейска, и на болницата, и негова. На следващия ден извършихме аутопсията.

Тялото беше опознато от редица негови приятели, адвокати.

– Кой ВИП беше погребан с най-луксозния ковчег?
– Най-луксозният ковчег от всички наши ВИП “клиенти” беше този на Илия Павлов. Може би само ковчегът на Грашнов може да се мери с неговия. Когато се предават трупове на такива хора, задължително присъства и лекар, и то този, който е участвал в аутопсията.

И Васил, и Георги Илиев бяха с много луксозни ковчези.

Но какъвто и да е ковчегът – все тая!

– Много легенди се разказват години наред и за смъртта на Людмила Живкова. Тогава всичко беше скрито-покрито…
– Аутопсията на Людмила Живкова беше извършена директно в хладилна камера на “Съдебна медицина” от проф. Сивчев. Без санитар, без нищо. Той сам си е работил. Трупът не беше качен в секционна зала. В експертизата бяха включени проф. Данчо Йорданов и проф. Попвасилев, който тогава беше шеф на катедрата, но въпреки това не беше допуснат до аутопсията. Беше много обиден.

– Резултатите бяха ли обявени?
– Проф. Сивчев ги знаеше. Официална документация при нас няма, не е записвана в нашите журнали. Резултатите са отишли към когото трябва.

– Не сте ли разговаряли с проф. Сивчев, не сте ли го питали?
– Той почина на преклонна възраст, на 90 години, но никога

не е споделял какво е установил.

Лично съм го питал, а той казваше: “Колеги сме, знаете, че има професионална тайна!”

– Как стига ВИП-трупът от местопроизшествието до вашата секционна маса?
– ВИП-труповете започнаха от 1991 г. Минаха кои ли не на т. нар. първа маса. Тя е най-близо до помещението, където работят следствените групи. За тях е най-удобно да бъдат в непосредствена близост до трупа, когато вземат своите изследвания. На жаргон ние я наричаме ВИП-масата. ВИП-маса, ВИП-трупове – този жаргон го има и в полицейските среди, и в нашите. На тази маса се работят и трупове на обикновени хора, не се пази само за такива случаи, разбира се…

След огледа на местопроизшествието, на който задължително присъства съдебен лекар, целият екип на досъдебното производство и полицейското разследване, а понякога и прокурор, трупът пристига при нас запечатан в специален чувал с цип, на който се слага восъчен или силиконов печат. След пристигането на оперативната група чувалът се разтваря и се започва нов оглед на трупа. Прави се оглед на дрехите, къде са пробойните, дрехите се свалят много внимателно от оперативните работници и нашите санитари, понякога участваме и лекарите.

Когато се налага, се прави обшиване. Налага се парче плат точно на местата, където са пробойните, за да може при събличането да не отпаднат важни неща като барутни частици, метални частици, опушвания. От това може да се установи дали се касае за близък изстрел, далечен изстрел, упор… След това започва аутопсията.

По раните се установява калибърът на оръжието, вида на нараняванията – дали куршумът е останал в тялото или е преминал през него. Проследява се направлението на ранените канали, за да може след това да се направи съпоставка на данните от мястото на произшествието с нашите при аутопсията. Както казваме ние, съдебните лекари – “да върнем лентата назад.”

– Кога насочвате разследващите към убийство на хомосексуална основа? Имало специфики?
– През 1992 г. имаше едно убийство на фотографа на Института за чуждестранни студенти. Той беше пасивен хомосексуалист. Беше убит в ателието си. Вътре имаше скъпа техника, имаше пари в наличност и в различна валута в доста големи размери, които не бяха пипнати.

Имаше 35 наранявания с нож.

Пуловерът на жертвата беше свален по интересен начин. Беше дръпнат от гърба и свален през главата напред, което ограничава възможността за защитни движения. Клането е продължило доста време. Накрая една фотографска ножица в свито положение беше забита в гърба му и пробождаше сърцето. Беше оставена демонстративно там.

Директно насочихме разследващите органи към хомосексуално убийство. 35 наранявания – това показва голяма злоба! При хомосексуалистите изневярата не се прощава и любовниците са жестоки…

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА