Меконопсис, син хималайски мак /meconopsis/

4
Добави коментар
bigbeer
bigbeer

Меконопсис, син хималайски мак /meconopsis/

Семейство: Papaveraceae, Макови

Това са група многогодишни или едногодишни растения от семейството на маковете, които се отглеждат заради прекрасните си сини цветове. Различните видове варират доста на височина – от 30 до 180 см. Листата са продълговати, мъхести, с назъбени краища. Цветовете са големи, сини, събрани в съцветия и се появяват през лятото. Произхожда предимно от Китай и Тибет, въпреки че някои от видовете се срещат и в Европа.

Външно растение

Меконопсисът се нуждае от хладно лято, в жегите страда доста. Предпочита влажна, богата на хумус и листовка, кисела почва и сенчесто или полусенчесто място. Размножава се от семена или чрез разделяне. Най-често се отглеждат видовете:

M. betonicifolia – най-разпространеният вид и лесен за отглеждане, цветовете са небесно сини с диаметър 7-12 см, цъфти през юни и юли, на височина достига до 100-150 см;

M. Lingholm – естествено получен култивар през 1970 година – с по-едри и наситени цветове, многогодишник, сравнително лесен за отглеждане. Цъфти в началото на лятото.

M. grandis – двугодишен, наситено син, достига до 120 см. При отглеждане на максимално хладно и сенчесто място, расте като многогодишен вид.

Източници на снимки http://www.stauder.net/BILDEARKIVET.htm http://www.stewo.no/stauder_m.htm http://www.rampantscotland.com/visit/glendoick14.htm