Жен-шен (Panax ginseng C.A.Meyer)

113
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Жен-шен

(Panax ginseng C.A.Meyer)

Семейство Бръшлянови (Araliaceae)

Публикувано от Пери на 02 февруари 2010 г.

Последна промяна на 02 февруари 2010 г.

Многогодишно тревисто растение, достигащо до 50 годишна възраст. Коренът е до 20 см. дълъг и около 2 см. дебел, с 2-6 едри разклонения, понякого напомня човешка фигура. Стъблото най-често е единично, с връхна розетка от 2-5 листа. Листата са с дръжки съставени от пет елипсовидни листчета. Цветоносно стъбло се развива едва на третата година. Съцветието е сенник, съставен най-често от 5-20 дребни цветчета. Венчето е бяло или зеленикаво. Плодът е с бъбрековидна форма, яркочервен, месест, с 2-3 костилки. Цъфти през юли.

Среща се рядко в далекоизточните райони на Русия, Североизточен Китай,Корея ,Япония. Култивира се трудно, но предвид свойствата му това се прави в много страни.
За лечебни цели се използват корените (Radix Ginsend).
Съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди, етерично масло, в състава на което влизат сесквитерпени, тлъсто месо, алкалоиди, витамин В1 и В2, аскорбинова киселина, захари,фитостероли, слузни вещества, смоли и др.
Корените на жен-шена се използват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на далекоизточните страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост.
Прилага се като тонизирано средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др.
От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен извлек, течен екстрат, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250-500 мл. вряща вода. Тази доза се употребява за един ден.