Красива коса – народни рецепти

3
Добави коментар
kozmo
kozmo

Наближават празници и трябва да прецените състоянието не само на фигурата си, на кожата, а и на косата си. За да е неотразима в празничните вечери, можете да опитате някои стари народни рецепти, въпреки изобилието от козметични продукти на пазара.
Първо да си припомним някои вечни правила за здрава и блестяща коса.
1. Никога не измивайте косата с много топла вода.
2. Не мийте косата с вода от чешмата, особено ако водата е твърда. Можете да я омекотите чрез преваряване, а още по-добре с добавяне на специални билки, например лайка.
3. В студено време пазете косата от студа.
4. Ако имате пърхот, трябва да се справите с него. Едно мощно народно средство е лукът. Една глава кромид лук се настъргва на ренде, получената каша се поставя в марля, сгъната на няколко пласта. С така направения тампон сокът от лука се втрива в кожата на главата. След като се натърка целия скалп, главата се завива в найлон, отгоре вестник и кърпа. След няколко часа косата се измива. След няколко процедури пърхотът изчезва, косата става еластична и мека. Единственият минус при тази процедура е миризмата на лук, но все пак няколко часа, докато трае тази маска, може да се изтърпи в името на красотата.
5. Ако косата е загубила блясъка си, можете да опитате една лесна процедура с мед. Завирате 1 литър вода, оставяте я да се охлади до 40-50 градуса и добавяте 2 супени лъжици мед. Разбърквате добре, охлаждате до температура на тялото. С тази медена вода се намокря добре косата и се масажира в корените 2 пъти седмично. Косъмът укрепва, стимулира се растежа на косата.