Цъфтящ чай – китайски тайни за здраве

10
Добави коментар
kin
kin

Слагаме цветя в саксии, вази, но не и в чайници. Китайците обаче правят цъфтящ чай от цветя, който е със завидни здравословни и вкусови качества. Чаша цъфтящ чай е ароматно произведение на изкуството, което ще ви донесе радост и здраве.

Какво е цъфтящ чай?

Този чай от цветя е наричан още цъфтящ чай, тъй като, след като се попари с вряла вода, той лека полека (за около 2-3 минути) се разтваря изцяло и изглежда така сякаш цъфва. За да се насладите на тази почти магическа гледка, е необходимо да направите чая в прозрачен съд. Отстрани погледнато прилича повече на подводна градина отколкото на нещо, което може да се пие. Но не бъдете скептични. Това е поредната китайска тайна, която се очаква да се превърне в любим здравословен чай на много хора.

Цъфтящият чай  представлява малка топчица. Направена е обикновено от зелен чай и цветя по избор, които се връзват с памучна нишка, оформят се като снопче, което наподобява цветните пъпки през пролетта преди да са цъфнали. Всичко това се прави на ръка и се изсушава за 2 часа при температура 100 градуса по Целзий. А цветята, които са предпочитани за направата на това произведение на изкуството са амаранта, хризантема, лилиум, хибискус, османтус, невен, карамфил. След попарването с вряла вода, отнемат само няколко минути докато чаят придобие вкус и аромат. Една топчица от този цъфтящ чай е достатъчна, за да приготвите един чайник ароматна и здравословна напитка.

След като изпиете чая, можете да допълните още вода в чайника, като бъдете сигурни, че чаят ще е отново все така ароматен и приятен на вкус. В зависимост от цъфтящия чай и обема на чайника, които сте си избрали, можете да долеете още 2-3 пъти вода. По-дългото киснене на чая не убива вкусовите му и здравословни качества и не му придава горчив привкус. От една топчица се получава чай за около 15 чаши.

Производителите на цъфтящ чай съветват да го сервирате и студен особено през летните месеци. Първо го заливате с гореща вода, след което го изстудявате.

Цъфтящият чай може да престои до 10 дена във вода с цел да достави красота и радост в дома ви.  След консумация, извадете чая и го поставете във ваза със студена вода. Сменяйте водата всеки ден.
  Видове цъфтящ чай

Цъфтящият чай има най-различни наименования в зависимост от това какви билки и цветя са използвани за направата му и как изглежда крайния резултат след попарването с гореща вода. Цъфтящият чай с наименование „Снежна топка“ например се нарича така, защото след разтварянето на чаената топчица в съда с ароматната напитка се разпръскват венчелистчета от жасмин и изглежда така сякаш вали сняг. Други интригуващи наименования на видове цъфтящ чай са „Безкрайно спокойствие“, „ Блажено щастие“, „ Сутрешно сияние“, „ Истинска любов“, „ В духа на природата“ и т.н. Типично в китайски стил всеки един вид от цъфтящия чай, в зависимост от използваните цветя за направата му и вида му след като разцъфне, символизира нещо специфично (чувства, настроения, емоции, годишни сезони). Здравословни качества на цъфтящия чай

Цъфтящият чай е безкрайно полезен за целия организъм. Богат на флавоноиди, той е добър антиоксидант, намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и засилва имунната система. В зависимост обаче от вида цъфтящ чай, той има и по-специфични и конкретни здравословни влияния.

Цъфтящият чай намалява стреса, подобрява метаболизма, кръвообръщението и функцията на вътрешните органи. Той понижава телесната температура, помага за намаляване на тревожността и има полезно действие за белите дробове. Цъфтящият чай стимулира функцията на далака и стомаха и има  благоприятен ефект върху трахеята, отстранява токсините от организма и допринася за постигането на емоционален баланс. Цъфтящият чай с наименование „Вечност“ ще ви изпълни с енергия и има разкрасяващ ефект върху кожата, а чаят с название „Ненадмината красота“ ще ви осигури спокоен сън и ще подобри функцията на черния дроб. Цъфтящият чай е ефективен лек при главоболие и преумора на очите.

 

 

 

 

 

 

03.02.2010/Ели Йорданова