Беднякът – Милионер

11
Добави коментар
desant
desant

Беднякът – Милионер

Добавена на: 03.02.2010 10:26
Брой 39 Автор : Фани Христозова

 

С фалшиви завещания, мъртви души и договори за отпуснати пари от физически лица, наркобосът Митьо Очите обяснява благополучието си, кредитор му е бил дори Жоро-Главата
Живея назаем, с пари от приятели. Не съм крал от държавата. Така Димитър Желязков-Очите обяснява благополучието си сред силиконови красавици, често отсядащи във фамозната му вила в стил късен мутробарок, автопарка от лимузини, сред които и четири джипа и разточителните вечери в скъпи ресторанти с  фолк певици.

 

Разследване на Бургаската окръжна прокуратура срещу наркобоса е на приключване. То е установило, че за периода 2000-2007-ма г. Желязков е пазарил с широка ръка вили, апартаменти и терени по Черноморието, а общата стойност на имуществото, станало собственост на семейството му достига 7,9 милиона лева. И това са само доказаните от обвинението инвестиции в България. Говори се, че Очите успял да изнесе част от капиталите си зад граница. Трансфери са извършвани към Италия и Швейцария, имал спестявания и в банка на Кайманите, които обаче не могат да се установят документално, защото данните му не фигурират никъде. Магистратите признават пред наш репортер, че са извършили задълбочена проверка за инвестиции на Очите в Италия, но усилията им са ударили на камък. Затова те ще се задоволят да днесат в съда обвинение само за имуществото му за близо 8-те милиона лева, установени у нас. Калкулацията на приходи-разходи, според предоставените от наркобоса „писмени документи“  показва, че той е на червено със 726 705 лева, вуйчо му Иван Петков е на минус със 225 000 лева, майка му Станка Желязкова  с цели 320 000 лева, а  годеницата му Антигона Янулис е с отрицателен баланс от близо 100 бона. Изобщо Очите, фамилията му и любимата, излиза, че живеят на кредит и са за оплакване.
 Държавното обвинение е събрало над 60 тома с доказателства за схемите с черни адвокати, ползвани като посредници между задържания и финансовите му съветници за изпиране парите от белия прах.  Всички тези доказателства ще бъдат представени в съда на 1 февруари т.г. Тогава в Бургаския окръжен съд започва нов процес срещу Митьо Очите. Този път за пране на пари чрез извършване на финансови операции и сделки с имущество в особено големи размери, с които се е целяло прикриване на доходите от дрога. Заедно с Митьо Очите на подсъдимата скамейка ще бъде изправена и цялата му фамилия – майката Станка, вуйчото Иван  и приятелката Антигона, който междувременно му роди наследник, носещ изцяло имената му и известен в мутренските среди като  Димитър Желязков-джуниър.
Ние разполагаме с данни, че за седем години, според документите, Желязков е купил за двете си дъщери – Станислава, която днес е на 15 години и Ивелина – на 10 години по един апартамент. Двете момичета, макар и непълнолетни са собственици още на магазин за промишлени стоки, гараж и склад. Трите обекта са съседни върху общ парцел, където се намира прословутата обществена пералня „Престиж“ в Несебър. Години наред Очите твърдеше, че се препитавал от тази пералня, почиствайки мръсното бельо на несебърци.
 Вуйчото, който се води по ведомост таксиметров шофьор във фирма на майка му – колоритната леля Станка, фигурира в нотариалните регистри като собственик вилата му в Кошарица. През януари 2007 г. той е вписан като горд собственик на извънградска къща от 700 квадрата  в местността „Чолакова чешма“ в несебърското село, известно като Бевърли хилс на богатите мутри и политици от бургаско. Имението събира погледите на непросветените туристи с шизофренно съчетание на елементи от автентични български къщи, емблемата на Версаче и вплетени келтски символи, с триметров зид и два реда бодлива тел, както и видеонаблюдение. Според книжата имотът е закупен за 22 000 лева. Реалната му стойност е 15 пъти повече, казват експертите, които са се произнесли в обвинителния акт. Впрочем нито един от имотите или автомобилите, регистрирани на името на Очите и сие, не са обявени с реални цени. В нотариалните регистри имуществото е записано със стойност два, три, четири, че и десет пъти по-ниска. В договор за покупко-продажба напр.,  шестцилиндрово БМВ е обявено с цена 300 лева, парцел между Равда и Несебър е купен за 20 000 лева, макар реалната му пазарна цена да е 25 пъти по-висока.
Не е ясно колко получава вуйчото Иван Петков като шофьор, по документи излиза че има месечно трудово възнаграждение от 285 лева във фирма за метални изделия „Панайотов и синове“, и то от далечната 2005-та година. Пред разследващите Петков обяснява, че живее нашироко, понеже получил пари от продажба на нива в село Димчево за 120 хиляди лева, както и на зърнокомбайн „Клас Доминатор“ за 45 000 лева. Дори и да се приемат за верни тези твърдения, при рекапитулацията се установява фрапираща разлика между приходите и разходите на таксиметровия шофьор. За периода 2002-2007 година той има доход от около 165 000 лева, а харчовете му са за 400 000 лева.
Очите официално се води собственик на отдавна известната вила в Сунгурларе, купена според думите с пари на покойната му съпруга Таня. Тя загина при атентат през ноември 2001 г. „Аз съм богат вдовец“,     обича да парадира пред разследващите мракобесният главатар на най-голямата наркобанда по Южното Черноморие. Очите е собственик и на миниатюрна нива от 11,199 кв.м! в местността „Оникиника“ в землището на Бургас. Така пише в обвинителния акт.
Извън всякаква разумна логика майка му притежава уникална колекция от 60 златни монети, сред които и венецианска, сечена по времето на Дожа Лудовико Манин. Станка има и три автомобила. За да се обзаведе с цялото това имущество Желязкова  твърди, че е взела назаем 45 000 евро от своя приятелка. Договор за предоставянето на кредита обаче липсва. Жената казва, че заемът  бил отпуснат на доверие – без лихви и без краен срок за връщане.
В схемата за препирането на мръсните пари семейство Желязкови е вкарало дори покойния свекър на леля Станка – Въчо Въчев. Той  им  завещал 50 000 лева. Приживе възрастният човек получавал пенсия от 145 лева и едва ли си е и представял как изглеждат 50 000 накуп. Въчо Въчев е починал през 2005 г., а завещанието му, „саморъчно изготвено“ е представено преди няколко месеца на магистратите. Разбира се, наложило се да установяват автентичността му. Хартията, на която е писано то, е произведена през 1992 г., но пък в това няма никаква логика да пише завещание толкова рано и то в полза не на живата си съпруга или на внуците, а на снахата Станка. Освен това не става ясно къде са били скътани тези 50 хиляди лева, преди да ги получи Станка. Наглостта й е преминала всякакви граници, защото тя е повикала за свидетел при изготвянето на завещанието брат си Иван Петков, нямащ никаква родова връзка със свекъра.
Приятелката Антигона няма и един ден трудов стаж, но е собственик на лъскав офис на две нива в Слънчев бряг. Имотът е оценен от експертите за 95 220 лева. Властите така и не са установили каквито и да е легални доходи, които да позволят на красавицата да закупи този имот. Антигона първо е била гледачка на двете дъщери, след което печели симпатиите на бащата и скоро след това става негова любовница. Тя е съдружник на футболиста Даниел Боримиров в „Сохо“ООД, но няма решение на общото събрание  на фирмата за разпределяне на дивиденти, приходи или заплати.

По документи самият Димитър Желязков се е осигурявал върху месечна заплата от 220 лева. За периода от 1990-та, когато е навършил пълнолетие, до 2004-та година е истински данъчен фантом, не е подал нито една данъчна декларация, от която да се разбира, че осъществява каквато и да е дейност. За тези 14 години  не е внесъл нито стотинка в държавата като данъци. В същото време е милионер.
Очите се легитимира пред държавата едва през 2005-та г. като декларира 125 000 лева печалба от прословутата си обществена пералня. В следващите години пералнята, поне по документи, работи на загуба.
„Бедният“ Димитър Желязков-Очите е  ангажирал четирима адвокати, за да го бранят в съда. Те ще доказват, че има поне десетина „кредитори“, които са „отпускали“ заеми на доверие- без лихви, без обезпечения, без погасителен план. Ще доказват още, че през целия си живот Очите не е ползвал потребителски или ипотечни кредити в левове или валута от банкови или други кредитни институции, защото е имал верни приятели. Независимо, че на финансовият им ресурс би завидяла и най-проспериращата банка. В списъка на кредиторите му фигурират доста фигури от ъндърграунда – сред тях са синът на покойния Стоил Славов -Георги Главата, който му отпуснал безлихвено 150 000 лева. Друг кредитор е Антоан Подмолов, брат на убития през ноември 2002-ра година хасковски бизнесмен Валентин Подмолов. Дал му на доверие сумата от 300 000 евро. Подозрение буди прекалено дългият срок за връщане, липсата на каквото и да е обезпечение, гаранции или лихви за просрочване на задълженията. Договорите са съшити с бели конци. Писани са на коляно, пълни са с правописни грешки.  В списъка на кредиторите има и възрастни хора, които цял живот не са и сънували, че могат да държат в ръцете си подобно състояние, каквото се твърди, че са отпуснали в заем.
Магистратите твърдят, че разполагат с достатъчно доказателства, които ще разбият кухата финансова пирамида от кредити, върху които наркобосът твърди, че се гради бизнесът му.
В момента Очите се намира в затвора в Белене. Той беше преместен там преди половин година, след като се разбра, че е сред привилегированите обитатели на затворническото общежитие в бургаския кв.Ветрен. Реално е зад решетките от 2007 г. Твърди се в подземния свят, че нито за миг не е преставал да ръководи бизнеса си, защото докато беше в затвора успя да си купи четири джипа за близо 500000 лева общо.

Снимка № 5 – Вуйчото Иван Петков се води собственик на разкошната къща в Кошарица. Таксиджията е бил „свидетел на завещаните“ 50 хил. лв. в полза на сестра си Станка

Снимка № 4 – Майката Станка обича да казва на прокурорите: „Да ми ядете г..а, нищо няма да ми вземете“, тя е таксиджийка, но има колекция от златни монети за 50 хил. лв.

Снимка № 3 – Настоящата любима Антигона, която му роди син и адвокатът на Очите Илиян Василев, който пък е сред най-високоплатените у нас. Антигона се води съдружник на футболиста Даниел Боримиров, както и собственик на лъскав офис в Слънчев бряг. Иначе се води приемчик на мръсно бельо в пералня „Престиж“

Снимка № 2 – А този имот в Кошарица се води собственост на вуйчото Иван Петков,  макар че има СРС-та, според които Очите Обяснява точно какви строителни материали е поръчал за интериора и колко е платил.

Снимка № 1 – Пералня “Престиж” в Несебър, от която единствено се препитавал Очите,  води се като имот на двете му дъщери. Тя реално работи и е на печалба, но само през 2005 г.

Галерия

  Вашите коментари »