Евтини и лесни еко-идеи за дома, колата и градината

15
Добави коментар
speeva
speeva

February 4, 2010

Сайтът AltUse се окъпа в светлината на прожекторите  в последните няколко дни и беше препоръчан от най-влиятелните зелени блогове – напълно заслужено. Повече от година това е място, където всеки може да добави своите еко предложения за безвредни и евтини алтернативи на скъпите химически препарати за почистване,на средства за борба с насекоми, начини за повторно използване на опаковки и куп други полезни неща.

Избрахме за вас само три идеи, които ще ви накарат да се осъзнаете с усмивка и облекчение, че да си еко в ежедневието означава просто да си практичен.  Както и ще ви накарат да се разровите в колекцията от разнообразни съвети на AltUse и да се връщате отново и отново там за нови идеи.

Цветни разсади в картони за яйца

Наближава времето за подготвка на цветните разсади за балкона или градината. Тази година можете да го направите по-лесно – съберете през следващите седмици няколко картонени опаковки за яйца и поставяйте на дъното на всяко гнездо празните яйчени черупки, които ще служат за задържане на водата.

Когато дойде моментът за засаждане на семената покрийте яйчените половинки с почвената смес, след което можете да се грижите за разсада както обикновено. Когато е готов за пресаждане в градината или в контейнери за балкона, просто срежете с нож или ножици отделните секции и ги поставете на необходимата дълбочина. Картонът ще се разгради, а младите растения няма да бъдат стресирани при пресаждането.

Аз лично смятам да пробвам тази идея и да споделя с вас резултатите.

Почистване на каналите

С помощта на 3-4 супени лъжици сода за хляб и една чаена чаша оцет можете да прочистите каналите в къщи, без да увреждате тръбите и без да изливате токсични химикали в канализацията.
Повтаряйте процедурата поне веднъж месечно, за да предотвратите сериозни запушвания, които изискват използването на силните химикали, които освен това са и доста скъпи.

/Това също възнамерявам да го ползвам./

Предпазване на автомобилните стъкла от скреж

Оказва се че и тук може да се ползва не някакъв магичен спрей, а нещо което стои във всеки кухненски шкаф – добрият стар оцет. Смесете 3 части оцет с 1 част вода и напоете мека памучна кърпа с получената смес. Обтрийте външната страна на стъклата внимателно вечерта и на следващата сутрин няма да имате проблеми със заскрежаването.

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: еко, Направи си сам, Технологии за дома

Автор: Севдалина Пеева