35. Системата на Норбеков: Работа с таблицата за възстановяване на зрението

7
Добави коментар
love-aholic.com
love-aholic.com

35. Системата на Норбеков: Работа с таблицата за възстановяване на зрението

06/02/2010 |

Преди да пристъпите към изпълнение на упражненията от курса, се запознайте подробно със системата на Мирзакарим Норбеков, с противопоказанията, а най-добре е да посетите курс под ръководството на подготвени преподаватели.

Пристъпваме към практическата страна. Както казахме, ако едното ви око вижда добре, го покрийте. Сега задачата ни е да открием работния ред. Какво представлява той? При далекогледство дръжте таблицата на 30-35 см, при късогледство дръжте таблицата на разстояние на протегнатата си ръка. Ако от това разстояние виждате най-горния ред ясно, той не ви е нужен. Ако виждате нормално и втория ред, той също не ви е нужен. По този начин преминете през всички редове и търсете реда, след който знаците се размазват, а над който виждате всичко ясно. Този ред е вашият работен ред, това е изходният ви ред.

Сега пристъпваме към най-важният момент. Подобрението на зрението настъпва в два случая – при състояние на емоционален резонанс и при състояние на спокойствие, на дълбок отдих, на пълна релаксация, при липса на всякакво напрежение. Когато дадете нужното спокойствие на нервната си система и отпускане на мускулите на цялото си тяло, в това число и на очната ябълка, ще забележите леко подобрение на зрението. Спомнете си грънчаря. Задачата се състои в анализ, запомняне на състоянието, при което настъпва подобрение на зрението, за да можете следващия път да създадете това състояние по-бързо.

В началото създаваме състояние на спокойствие – 30 секунди до 1 минута. Просто затворете очи, успокойте дишането си, отпуснете мускулите на краката, ръцете, тялото. Преминете с вътрешния си поглед от глава до пети и потърсете зоните на напрежение – особено мускулите на очните ябълки, челюстите, областта на лицето, езика. С всяко вдишване си представяйте как във вас се влива отдих, а с всяко издишване се добавя спокойствие.

След тези 30-60 секунди започваме изкуствено да повишаваме настроението си. В началото си налагаме мускулния корсет – мускулния корсет на жизнерадостния, силния, уверения човек. И от състояние на спокойствие започваме да повишаваме настроението, изкуствено – повдигаме, повдигаме, повдигаме… А къде се намира границата? До колко можем да повишим настроението си, до колко е нужно да го повишим? Точно това е целта на таблицата.

Повишавайки настроението си, наблюдавайте работния си ред – ако тялото, настроението ви и желанието ви съвпаднат в резонанс, вие ще започнете да забелязвате леко подобрение на виждането, леко влошаване и пак подобрение. След всяко подобрение следва възврат – задачата ни е, както включваме мотора чрез стартера, така и да установим механизма на подчинение на акомодацията на очите на волята си чрез емоциите.

Когато забележите в какъв момент от повишаването на настроението започва да настъпва изясняването на знаците от работния ред, задачата ви е – повтарям трети път, да анализирате каква е осанката ви, какво е емоционалното ви състояние, какво е настроението ви – и да запомните.

При работа в нужното състояние зрението се подобрява за 3-4 секунди, след това се влошава за 1-2 секунди – синусоида. Задачата ни е чрез управление на своя организъм, чрез управление на своето настроение да разширим тази синусоида. След всяка тренировка зрението ви ще се подобрява за няколко минути и този период ще се удължи до няколко часа. Но в момента на подобрение не се радвайте прекалено – приемете го спокойно и нормално, а в момента на възврата не се отдавайте на отрицателни мисли. Това е нормален процес и протича по един и същи начин при всички хора, възстановяващи зрението си – две стъпки напред, стъпка назад, две стъпки напред, стъпка назад. Но общо погледнато зрението ни днес е много по-добро от вчера, утре ще бъде много по-добро от днес. Задачата ни е чрез упражненията да поддържаме тази динамика на подобрение на зрението.

Техника на безопасност. Ами ако повишавате настроението от състояние на спокойствие, а зрението не се подобрява? Внимателно разгледайте начина по който правите упражненията. Правите ли упражнението с марката на стъклото? Изпълнявате ли упражненията за тренировка на мускулите на очните ябълки? Ако правите това, значи остава само още един момент, в който допускате грешка – работата с таблицата, работата с емоциите.

Ако повишаваме настроението, а зрението ни не се подобрява, какво правим? Повишаваме настроението. Ако повишаваме, повишаваме, но вече няма накъде, какво правим? Повишаваме настроението. Много просто. Техниката може да се изрази само с три думи – мускулен корсет, управление на настроението – към спокойствие и към емоционален подем. Пускате зрението от състояние на спокойствие и изкуствено – изкуствено! – повишавате настроението, докато не забележите леко изясняване на знаците от работния ред.

В продължение на 3-4 минути работим над възстановяването на зрението чрез повишаване на настроението, в продължение на 2-3 минути – чрез състояние на спокойствие. Половин минута работим с таблицата, а след това оставяте таблицата настрана, отпускате се и създавате противоположното състояние – спокойствие, отдих. След това – отново половин минута работа с таблицата и състояние на отдих около 1.5 минути. И отново половин минута работа с таблицата.

Техника на безопасност – особено по отношение на тези, които започват за първи път работа с таблицата. Тук има един важен момент – във всеки от нас има сила, във всеки от нас има безсилие, във всеки от нас има вяра и съмнение. Провеждате първото упражнение за възстановяване на зрението в продължение на максимум 10 минути, желателно сутрин. След няколко часа повторете упражнението. Ако искате да ускорите процеса на възстановяване на зрението, първите 3-4 пъти правете упражнението по 2 пъти дневно, а след това можете да продължите с 1 път дневно. След като забележите началните признаци на подобрение на зрението, заменете таблицата с предмети от околния свят. Ако сте свикнали по-рано да виждате света смътно, сега чрез Октава, чрез нужното състояние, при което мислите ви, желанията ви, настроението ви и възможностите ви са в резонанс и водят до подобрение на зрението ви – пренесете това състояние в ежедневния си живот и като си спомняте състоянието, в което виждате по-добре, изкуствено го създавайте. Успех!

ЗАБЕЛЕЖКА

Преподавателите на мастерския курс ни казаха, че задължително трябва да се работи и с двете очи, последователно, дори когато едното е здраво, защото очите са чифтен орган. При работа с чифтни органи се работи и с двата, защото концентрирането върху един проблем може да блокира оздравителния процес. Същият принцип важи и за работа с болни нечифтни органи – работата с болния орган трябва да се редува с работа със здравите органи, за да не настъпи блокаж. Така например ако имаме проблем с дясното коляно и за него изпълняваме упражнението Любим орган, трябва да го правим и за лявото коляно и например за дясната и лявата лакътна става или други стави по избор.

Превод: Мая Живкова