38. Системата на Норбеков: Упражнение „Дишане с органите”

4
Добави коментар
love-aholic.com
love-aholic.com

38. Системата на Норбеков: Упражнение „Дишане с органите”

08/02/2010 |

Преди да пристъпите към изпълнение на упражненията от курса, се запознайте подробно със системата на Мирзакарим Норбеков, с противопоказанията, а най-добре е да посетите курс под ръководството на подготвени преподаватели.

Започваме дихателното упражнение. Както вече казахме, това дихателно упражнение не е упражнение за трениране на белите дробове, а упражнение за усилване на информационния поток от всички органи към мозъка.

Повече от 80% от капилярите – второто сърце в нашия организъм, не се използват. По същия начин повече от 80% от нервните окончания по цялото тяло се намират в състояние на анабиоза – спят, защото не се използват. Задачата ни е чрез тренировки, чрез волята си да събудим спящите области. Когато в дадена зона нервните рецептори и съдовете се събуждат за определено време, от тази зона към мозъка тръгват голямо количество отчети, резултати. А в мозъка има информация къде, какво и колко трябва да бъде. За всяко отклонение от нормата мозъкът дава заповед, организмът има своята памет и зоната започва да се привежда в норма.

С какво започваме? Анализирайте движението на въздуха през ноздрите. Ако обърнете внимание, по време на вдишването в носа навлиза прохладен въздух, преминава през бронхите и се разпространява в белите дробове. По време на издишване въздухът е затоплен. Ако внимателно се концентрирате върху движението на въздуха, по време на вдишване не само носът, но и областите около носа също леко се охлаждат, а по време на вдишването леко се загряват от топлия въздух. Когато обърнете внимание на дишането, ще ви се стори че усещанията за студено и топло се усилват. А всъщност усещанията не са се променили, просто до този момент вие въобще не сте им обръщали внимание. От това, че удържате вниманието си в областта на лицето, в областта на движение на въздуха, рецепторите започват да създават по-ярки, по-силни чувства. Ето защо ви се струва, че разликата между топлото и студеното се засилва.

След това трябва да преминем към краката и ръцете. Но да си представите веднага, че ноздрите ви се намират не на носа, а на дланите, ще ви бъде трудно. Затова преместваме тези въображаеми ноздри в областта на щитовидната жлеза. По време на вдишване навлиза прохлада, при издишване излиза топлина. Като актьори обръщаме внимание на създаването на тази въображаема картина. И какво ще забележите? Усещанията за прохлада и топлина в областта на щитовидната жлеза ще се усилят. Когато изпълнявате това упражнение в продължение на 1-1.5 минути – не обръщайте внимание на тази продължителност сега – когато постигнете леко превключване между топлина и прохлада, преминете към областта на слънчевия сплит. Представете си, че ноздрите ви вече се намират тук. Ако задържите вниманието си в тази зона и поработите с чувство за хумор, ще забележите, че по време на вдишване се появява лека прохлада, а по време на издишване – лека топлина.

Леко усложняваме. Поставяме дланите на коленете си и си представяме как по време на вдишването през тях преминава прохлада, по време на издишване – топлина. След няколко повторения, за няколко секунди или няколко минути, вие с удивление ще забележите, че по време на вдишването нещо прохладно се движи, а по време на издишване – нещо топло се връща обратно. А след това пренасяме ноздрите в областта на краката. През стъпалата навлиза усещане за прохлада и обратно се връща усещане за топлина, до възникване на леко физическо усещане за движение.

След това преместваме вниманието си, вътрешния си поглед в някой от болните ни органи. През него вдишвате прохлада и издишвате топлина. Сега разбирате ли защо тренирахме досега – за да преминем към областта на нездравия орган. Именно в този участък сега ще предизвикаме ту свиване на капилярите, ту разширение, ту тренировка на рецепторите за топло, ту тренировка на рецепторите за студено. Тук ще поработим няколко секунди или няколко минути. Не оставайте на едно и също място дълго – 5-10 минути, пресилване и умора не са ни необходими. В този момент се установява връзка между мозъка и нездравия орган и органът очаква заповед от мозъка. Затова когато работите в областта на нездрав орган, създайте образа на здравето му. Налагаме волево образа на здравето чрез Октава – установяване на повишен контакт с областта на нездравия орган, налагане на програма, наречена Образа на здравето, и усилване на желанието, на волята си – упражнението Октава. По този начин преминете през всички планирани зони за оздравяване.

По време на упражненията се опитвайте да обърнете внимание на нещо много важно. Направете 15-20 вдишвания и издишвания. По време на вдишването си представете, че във вас се влива здраве, а с издишването излиза част от вашата болест. Вдишване – вдишваме бодрост, лекота, свежест, енергичност, жизнерадост, младост, всичко, което желаем. Издишване – пускаме да си отидат мързела, раздразнението, създаваме образ, че се освобождаваме от нещо ненужно. При вдишването получаваме нещо прекрасно, при издишването се освобождаваме и изчистваме от това, което не ни е необходимо. Това е много важен момент – не го пропускайте!

Превод: Мая Живкова