Сравнение на цените в България и Германия

109
Добави коментар
yurukov
yurukov

Целите на проекта
Excel таблицата с данните, както и за въвеждане на нови
Участвали досега

Когато си бях в България преди около седмица се шашнах колко са скочили цените. В Германия също са високи и продължават да се качват, но имах чувството, че са почти същите. За да получа по-обективна представа за това каква е разликата, реших да направя малък експеримент, в който се надявам да участвате и вие.

Избрах един типичен немски магазин – Lidl (тук в Darmstadt, Германия). Напоследък стана известен с това, че следи личния живот на работниците си с камери и детективи. Това обаче, което мен ме интересуваше повече е цените на основните продукти. Избрах го, защото е от ранга на евтините магазини, от които мнозинството немци пазаруват, но в същото време има и по-скъпи стоки. За горивата избрах бензиностанцията Total, която също е близко до нас.

На 11 Май (вчера) трябваше да пазарувам там и откъдето минех, си записвах на диктофона кое колко струва. В един момент продавачките започнаха да ме гледат странно, но не ми казаха нищо. За жалост не успях да намеря всички продукти които исках, защото в момента е сезона на гриловете в Германия и половината магазин беше буквално разграбен. Все пак някои табелки бяха останали.

Днес преслушах записа и организирах продуктите в 12 категории + горива. Взех списъка от докладите на КНСБ за цената на живота в България. На някои продукти съм намерил повече от една цена като тук ще ви дам минималната и максималната.

Покажи таблицата

 
 
Мин.
Макс.
Животински растителни масла и мазнини
Олио слънчоглед
1 л.
2.91 лв.
 
Олио растително
1 л.
1.93 лв.
 
Маргарин
500 г.
1.46 лв.
3.69 лв.
Хляб и зърнени храни
Бял хляб
1 кг.
1.96 лв.
2.93 лв.
Яйца
Яйца
10 броя
1.85 лв.
2.89 лв.
Мляко и млечни продукти
Сирене (*)
1 кг.
15.54 лв.
 
Кашкавал
1 кг.
10.69 лв.
27.16 лв.
Прясно мляко 1,5%
1 л.
1.29 лв.
 
Прясно мляко 3,5%
1 л.
1.42 лв.
 
Кисело мляко 3,5%
1 кг.
1.91 лв.
 
Зеленчуци и зеленчукови консерви
Домати
1 кг.
3.30 лв.
3.89 лв.
Краставици
1 кг.
3.30 лв.
 
Картофи
1 кг.
0.78 лв.
1.95 лв.
Лук
1 кг.
0.80 лв.
1.74 лв.
Тиквички
1 кг.
2.91 лв.
 
Консерви грах (**)
100 г.
0.31 лв.
 
Консерви гъби (**)
100 г.
0.49 лв.
 
Консерви зелен фасул (**)
100 г.
0.29 лв.
 
Моркови
1 кг.
1.93 лв.
 
Зелен лук
1 връзка
0.76 лв.
 
Репички
1 връзка
0.76 лв.
 
Чесън
100 г.
0.95 лв.
 
Плодове и плодови консерви
Ябълки
1 кг.
1.15 лв.
3.69 лв.
Грозде
1 кг.
3.89 лв.
 
Праскови
1 кг.
5.84 лв.
8.35 лв.
Круши
1 кг.
5.26 лв.
 
Ягоди
1 кг.
11.73 лв.
 
Портокали
1 кг.
2.07 лв.
 
Пъпеш
1 кг.
2.13 лв.
 
Банани
1 кг.
2.91 лв.
3.89 лв.
Месо и месни продукти
Телешки паржоли
1 кг.
4.67 лв.
 
Кайма от телешко месо
1 кг.
8.56 лв.
 
Кайма от свинско месо
1 кг.
7.39 лв.
 
Кайма свинско/телешко 50/50
1 кг.
7.39 лв.
 
Бройлер
1 кг.
5.14 лв.
5.86 лв.
Пилешки бутчета
1 кг.
7.02 лв.
 
Пилешки филета
1 кг.
12.24 лв.
 
Пилешки кремвирши
1 кг.
12.85 лв.
 
Свински врат
1 кг.
7.80 лв.
 
Минерални води и безалкохолни напитки
Минерална вода (***)
1 л.
0.25 лв.
1.48 лв.
Безалкохолни (***)
1 л.
0.50 лв.
0.76 лв.
Сокове и нектари
1 л.
1.54 лв.
2.35 лв.
Кафе, како, чай
Кафе смляно
1 кг.
9.97 лв.
17.95 лв.
Чай на пакетчета
25 броя
0.76 лв.
1.95 лв.
Захар, мед, шоколадови и захарни изделия
Шоколад
100 г.
0.76 лв.
1.39 лв.
Други хранителни продукти
Ориз
1 кг.
3.61 лв.
 
Горива
Дизел
1 л.
2.87 лв.
 
Безин
1 л.
2.97 лв.
 
Супер
1 л.
2.97 лв.
 
Супер плюс
1 л.
3.09 лв.
 

(*) Под сирене се разбира гръцка фета – само това се продава тук. Намира се е и сирене подобно на нашето, но само в турските магазини и е безбожно скъпо.
(**) Под грамовете се разбира съдържанието на зеленчука в консервата, а не общото тегло с водата.
(***) При покупка се заплаща и 25 цента за бутилката, които после се връщат. Не съм ги включил в цената.

Цените са обърнати в левове при курс Евро/Лев 1.95583.

Някои основни продукти като сол, захар, масло, брашно и мед не съм ги включил, защото онзи ден не ги намерих в магазина. Газта също я няма, защото в Германия се използва много малко. В целия Darmstadt например има само две газостанции.

Трябва да се отбележи и че много от продуктите имат и еко варианти, цените на които са понякога в пъти по-високи. Пример за това са еко-яйцата, които труват 4,48 лв. за 10, еко-картофите – 3,89 лв. за кг., еко-лукът – 3,11 лв. за кг. и еко-ябълките 5,85 за кг. Има и специализирани еко-магазини, в които цените са още по-високи. Въпреки скъпотията обаче, екологичния пазар е бързо развиваща се ниша, защото все повече немци предпочитат да избегват нитратите и пестицидите.

А къде е сравнението?! Тук влизате вие. Имам нужда от вашата помощ да съберем списък с цените на тези продукти в различните градове на България. Ако сте купили някой продукт наскоро, ще се радвам да напишете колко е струвал и в какво количество. Ако сте пък ентусиазирани на темата, може да направите като мен – отивате в някой магазин като Metro или Billa и си записвате. Може да си свалите пълната таблица тук:

Ще се радвам, ако предложите още стоки и продукти с цените им, като аз ще се постарая да ги намеря в Германия. Впрочем в зелено виждате еко цените. Скоро ще мина през някой еко-магазин и ще попълня цялата таблица.

Аз лично имам три цели с този експеримент. Ако видя напредък дори и в една от тях, ще бъда много щастлив.

Първата е да се видят и осъзнаят мащабите на спекулацията с цените в България. Всички знаем, че се спекулира с бензина, олиото и брашното, но никой не прави нищо съществено по въпроса. В същото време имаше невероятно организирани протести в подкрепа на биологичното разнообразие. Намирам това за странно при условие, че цените ги усещаме тук и сега, а негативните ефекти на екологията ще дойдат след 5+ години. Не че ги омаловажавам, но си мисля, че трябва да загърбим овчия поглед над проблема с цените от типа „Ми какво да направя аз!“. Има механизми (като протестите и съдилищата) да се накара правителството да приложи анти-монополното законодателство и сами видяхме, че те действат. Осъзнаването на проблема според мен е първата крачка.

Източници: Георги Кожухаров | Симион Патеев | Dnevnik.bg

Втората ми цел е да видя каква е разликата в цените в различните градове в България. Всички знаят, че живота в София в по-скъп, но колко е по-скъп и защо. Наистина ли има такава голяма разлика в цените или е просто мит.

Третата ми цел е да покажа колко е важен пазара на екологичните продукти. Както писах в Европа се харчат все повече. В България пък имаме невероятната възможност да ги произвеждаме масово поради ниската индустриализация и автоматизация на селското стопанство, както и малките ни мащаби. Възможно е с пари от евро-фондовете (ако и като ги пуснат) да се изградят повече мандри и ветеринарни кабинети и да се възроди дребното селско стопанство в планинските региони, където всичко е чисто. Когато тяхната продукция се изнесе ще спечелят луди пари. Естествено трябва да има кой да съблюдава качеството и чистотата на продуктите. Това иска добра организация и самоотверженост в началото на проекта, което не е от най-силните ни качества, но не съм казал, че е лесно. Обещавам ви обаче, че в този пазар има страшно много пари и със засилването на екологичното самосъзнание в богатите страни, пазара ще се увеличава.

Затова ще се радвам много ако ми отделите няколко минути и напишете колко са ви стрували покупките днес. Моля казвайте цената на килограм/литър/брой или напишете направо цената и какво е било теглото на разфасовката. Благодаря предварително.

Днес направих нова таблица за въвеждане на данните. Състои се от пет листа. Първия е са вас да въвеждате цифрите, които сте събрали. Най-отгоре има място за името ви, интернет адрес, градът за който са данните, датата на събиране и валутата. Втория и третия лист са това, което имаме за различни градове. Четвъртия е обобщение на всички данни в левове. На последния лист е валутния курс, по който се обръщат парите.

Ето тук може да свалите таблицата на Excel:

Последно обновление: 20 Май 2008 18:22

Защитил съм всички листи с парола за да не изтриете без да искате някоя формула. Паролата е „data“, ако ви трябва все пак. Позволил съм свободно да се променят само жълтите полета на първата страница – там където трябва да се въвеждат данните. При цените в първата колона се въвежда каква е разфасовката. Моля използвайте формат „0.123“ (без означение „кг“ или „лв“) и за количеството, и за цените, за да сработят формулите. Когато въвеждате данните ще видите, че останалата информация се изчислява автоматично и на четвъртата страница ще може да сравните веднага събраните от вас данни с това, което останалите сме намерили. Накрая запишете документа и ми го пратете за да включа и вашите данни към общите.

Участвали в проекта до сега:

Владо Георгиев – Данни от САЩ
Gamar – данни от София
Pierrot – данни от София – магазини „Европа“ и „Хит“

Тази статия е публикувана на 13 май 2008, има 1,318 думи
и е в следните категории: България, Идеи. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.