Специалист CSC (Customer Support / Service Center) (връзки с клиенти)

1
Добави коментар
Revelator
Revelator

Детайли:

Публикувано на:
09. Февруари 2010

Референтен номер:

Местоположение
София

Сектор
Връзка с клиенти

Заетост
Гъвкаво работно време

Работодател
eBG.bg

 

Описание:

Мисията на еBG.bg e, съчетавайки иновативен подход и високи технологии, да създава продукти и услуги, които да са леснодостъпни и полезни. Компанията ни има значителен опит в работата с банки, държавни институции и различни по дейност и големина компании. Решенията и продуктите, които eBG.bg предлага, не се свеждат само и единствено до изграждането на една централизирана, сигурна и надеждна платформа за електронни разплащания, но също така включват разнообразни електронни и мобилни услуги, както и осигуряването на гъвкави и удобни канали за предоставянето им. Наша основна цел е осигуряване на качествени услуги и качествено обслужване на нашите клиенти и партньори.

СПЕЦИАЛИСТ CSC (CUSTOMER SERVICE CENTER) (връзки с клиенти)

Отговорности: Обслужване както на крайни потребители, така и на бизнес партньори, по различните заложени комуникационни канали;Ескалиране и проследяване на дейностите по външни и вътрешни запитвания;Анализ и отчитане на запитвания;Създаване/редактиране на различни документи;Верифициране на съдържание и информация на/за eBG.bg;Тестване на функционалностите по различните продукти;Участие в процеса на подобряване на настоящите услуги на eBG.bg;Участие в процеса на създаване на нови софтуерни продукти/услуги;Участие в представянето на eBG.bg продукти. „Customer Service Center” се явява медиатор м/у клиентите и компанията, както и м/у Бизнес/клиентската визия на eBG.bg продуктите и тяхната софтуерна разработка. Ето защо, работата в този отдел осигурява пряко участие в повечето от процесите на компанията и предоставя добра възможност за професионално развитие.

Изисквания:

висше икономическо или техническо образование или студентопит на подобна позициядобри комуникативни уменияправилен писмен и говорим български езикдобро ниво на владеене на английски език (писмено и говоримо);владеене да друг чужд език е предимстводобри компютърни умения – работа с Microsoft Office/Open Officeопит с работа с web приложенияпознания в областта на web програмирането и дизайн са предимствоинициативност, отговорност и организационни уменияумения за работа в екип Ние предлагаме: интересна и динамична работавъзможност за пряко участие в развитието на компаниятавъзможност за професионално развитиегъвкаво работно време Срок за подаване на документи: 14.02.2010 г.

Ако желаете да кандидатствате за работа в eBG.bg, моля, изпращайте Вашите автобиографии и мотивационни писма на адрес: [email protected], като посочите длъжността/длъжностите, за която/които кандидатствате.

Ако не откривате подходящата за Вас длъжност, но имате желание да се включите в нашия екип, не се притеснявайте да ни изпратите автобиография и мотивационно писмо, като посочите към работа в какви области проявявате интерес.