Как да четем по-ефективно?

9
Добави коментар
nel1504
nel1504

Ако се замислим, посвещаваме около от 1/4 от живота си на формално образование. Нещо повече, ако искаш да си успешен в днешния свят, е необходимо да учиш и да се развиваш непрекъснато, през целия си живот. Учим непрекъснато, учим всеки ден…. Учили са ни да четем и пишем, но никой не ни е учил, как да учим. А умението да учиш ефективно, става все по жизнено важно и необходимо. Това е и една от темите, на които е посветен този блог – Как да учим по-ефективно.

В тази статия ви предлагам няколко стратегии, които могат да ви помогнат да четете по много по-ефективен начин. Чрез тях ще може да извлечете максимално полза от материалите, които четете, влагайки минимални усилия.

Стратегия 1: Имайте предвид, какво искате да знаете?

Първото нещо, което да се запитате е: Защо четете този текст? Имате ли определена цел, с която четете или четете просто за удоволствие? Какво бихте искали да знаете, след като го прочетете?

След като имате отговор и яснота по горните въпроси, може да прегледате текста, за да разберете, дали информацията в него ще ви придвижи към вашата цел. Един лесен начин да разберете това е, като погледнете въведението и заглавията на отделните части. От въведението би следвало да разберете, за кого е предназначена книгата (или материала, който четете) и какво цели да покаже. Заглавията на отделните части, биха ви показали по какъв начин е структурирана информацията и съдържанието.

Докато преглеждате тези текстове се запитайте, дали знанието, което ще придобиете е твърде малко или твърде много. Дали друго произведение или материал би бил по-добър за вашите нужди?

Стратегия 2: Да знаете в каква дълбочина искате да проучите материала.

В случай, че искате да придобиете бегла представа за тематиката, може просто да прегледате отгоре-отгоре материала. В този вариант преглеждате само заглавията, въведението и крайното обобщение.

Ако имате нужда от някакво средно ниво на информираност, тогава може и да прегледате основния текст. В този вариант се препоръчва да прочетете въведенията и обобщенията на отделните части. След това може бързо да прелистите основния текст на отделните части, като търсите само определени ключови думи и понятия. На това ниво на преглеждане на документа, се препоръчва да се обръща внимание на приложените графики, диаграми и схеми.

Само, когато имате нужда от задълбочени познания от въпросната тематика, е нужно да изучите цялостния текст. В този вариант, най-добре е в началото просто да прегледате цялостния материал, за да придобиете обща представа за тематиката. Това ви дава разбиране за цялостната структура, в която може да наместите отделните детайли, когато започнете да четете текста.

Стратегия 3: Активно четене

Когато детайлно четете определена книга или документ, много помага да си подчертавате, отбелязвате важните неща и водите бележки, докато четете. Това подсилва важната информация във вашето съзнание и ви помага да прегледате важните части на по-късен етап.

Също така това ви помага да се концентрирате над съдържанието и да не се разсейвате.

Разбира се, така може да правите, ако притежавате документа! Ако откриете, че това активно четене ви е от полза, може да ксерокопирате важните и скъпи книги или документи и да работите върху копията.

Ако се притеснявате, че по този начин унищожавате книгата, запитайте се, колко струва вашето време и колко влагате в научаването на тази информация. Ако ползата от активното прочитане на книгата надвишава нейната стойност, то може спокойно да я унищожите по този начин.

Стратегия 4: Четене без пропуск

Когато четете даден документ за критика, вие възприемате структурата и последователността на мислене на автора. Това означава, че може да не забележите пропуска на важна информация или пък вмъкването на някой детайл, който е без особено значение. Един добър начин за улавяне на тези неща е, като предварително си маркирате собствено съдържание. След това може да използвате това съдържание, за да прочетете документа в реда, по който на вас ви е удобно. По този начин бързо ще може да забележите пропуските.

Стратегия 5: Използване на речник с технически документи.

Ако четете големи количества от трудни, технически материали, би било полезно да се сдобиете или съставите речник. Дръжте го до вас, докато четете. В последствие той може да ви бъде от полза, когато си записвате ключовите идеи и понятия, като използвате собствени думи.

Ако имате ваша собствена, уникална стратегия за четене, може да я споделите в коментарите под тази статия.