Фуксия /Fuchsia/ – размножаване, отглеждане, торене и др.

7
Добави коментар
bigbeer
bigbeer

Фуксията е едно от най-любимите ми балконски цветя, затова ще се опитам да събера тук полезни съвети за отглеждането й. Използвала съм различни източници от интернет, руски сайтове, един японски и снимки от тях, както и от личния ми албум.

РАЗМНОЖАВАНЕ НА ФУКСИЯ

Фуксията е едно от най-лесните за размножаване цветя, което е още една причина да я обичам толкова много. Може да се размножи по няколко начина: вкореняване във вода, вкореняване във субстрат, вкореняване в зелената гъбка от цветарските магазини /някой да ми каже как се казва/, размножаване чрез семена. Фуксиите се размножават от ранна пролет до късна есен.Опита показва, че във вода най-добре се вкореняват възрастни резници, а младичките предпочитат посаждането в почва.

ВКОРЕНЯВАНЕ НА РЕЗНИЦИ ВЪВ ВОДА Това е най-простия и достъпен метод. Успешен е на 100%, затова е по силите и на начинаещи цветари. Практически всяка една част от растението без цветовете може да бъде качествен материал за размножаване. Могат да се вкореняват даже големи листа, които се отрязват от основното клонче заедно с “възелчето”. За най-добри се смятат възрастните, но още не вдървени чепчици дълги около 8-10 см. с две-три двойки листа, с връх или без.

Подготвените резници поставете в бурканче с преварена вода стайна температура. Чела съм мнения, че резниците се вкореняват по-бързо в бурканчета от тъмно стъкло. Моето мнение е, че това е без значение, щом става въпрос за резници от фуксии. Бурканчето поставете на светло, но не слънчево място. Ако резниците повяхнат, похлупете ги за известно време с прозрачен плик. Съвет: Ако вкоренявате нежни зелени връхчета, избягвайте да пипате стъбълцата с ръка. От честия допир стъбълцата може да се повредят и изсъхнат. Дръжте зелените връхчета все едно държите пеперуда, придържайки с палци листенцата от външната страна. Обикновено през пролетта резниците се вкореняват за 2-3 седмици, но се случва корените да се появят и на третия ден, а понякога резника и по 2 месеца остава без корени /ако той има здрав вид, просто трябва да се запасим с търпение/. Когато коренчетата достигнат 2-3 см., резника е готов за посаждане в саксийки с диаметър 6-7 см., в лек субстрат. За да растат добре е необходимо и дебел пласт дренаж.