Прехвърляне на пчелните семейства от тръвни в разборни кошери

4
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(9 гласа, оценка 4.00 от 5)

Кога се прехвърлят на семействата  от тръвни в разборни кошери?

Най-подходящо време за прехвърляне на пчелни семейства от тръвни в разборни кошери е началото на пролетта, когато започват да цъфтят овощните дървета. Тогава времето не е вече много студено, пилото, медът и пчелите са все още в малко количество, питите са твърди, а всичко това улеснява прехвърлянето. Настъпващата по-усилена паша дава възможност на прехвърленото семейство бързо да устрои новото си гнездо в разборния кошер, да се развие добре и да се запаси до есента. Някои прехвърлени семейства успяват да дадат и мед още същата година, ако тя е благоприятна за медосбор.

Подготовка за прехвърляне на пчелните семейства

Няколко дни преди прехвърлянето тръвната се настанява в празния кошер, който се поставя на мястото на тръвната, за да свикнат пчелите с новото си жилище. Ако разборният кошер е употребяван, трябва предварително основно да се почисти и дезинфекцира.

Техника за прехвърляне на семействата  от тръвни в разборни кошери

Прехвърлянето от тръвни в разборни кошери се извършва през някой топъл тих ден, и то привечер, когато няма усилен летеж на пчели, за да не се предизвиква кражба. Тръвната се изважда от разборния кошер и се поляга пред него така, че питите й да бъдат в отвесно положение, а отворът й да попадне на прилетната дъска. Под тръвната се постила платно. В средата на разборния кошер се поставя една пита с мед или напръскана със сироп, а от двете й страни се поставят преградни дъски, между които има място за още 3-4 пити. След това на върха на тръвната се пробива дупка, през която с пушалката се вкарват няколко струи пушек, за да се принудят пчелите да се насмучат с мед. Две-три минути след подпушването се започва почукване на тръвната с две пръчки в двете ръце, като отначало почукването е по-рядко и откъм върха, а след това ударите зачестяват и се пренасят към широкия край на тръвната. Едновременно с чукането от време на време се подпушва с пушалката. Вследствие на чукането и подпушването пчелите се разтревожват насмукват се с мед и започват отначало бавно, а след това по-усилено да излизат от тръвната и да навлизат през входа в разборния кошер. Трябва внимателно да се следи и за преминаването на майката. След като пчелите и майката влязат в разборния кошер, тръвната се отнася в топла стая, където със специален дълъг закривен на края или с обикновен пчеларски нож внимателно се изрязват всички пити и се поставят на чиста маса. Извадените пити се обрязват, скрояват и монтират в празни плодникови рамки, но така, че пилото и медът да бъдат в същото положение, както са били в тръвната. Празнините в рамките се попълват със съответно изрязани парчета от питите, като търтеевите килийки се отстраняват. Запълнените рамки се обвързват на 3-4 места с памучни конци или рафия, за да не паднат питите. Така приготвените рамки се пренасят с преносимото сандъче и се подреждат в разборния кошер. Питите е пилото се поставят в средата на гнездото, а тези с прашеца и меда – от двете им страни. Ако семейството е слабо, предварително поставената пита се изважда, като пчелите от пея се смитат в кошера. Гнездото се затопля добре и кошерът се затваря, а входът му силно се стеснява.

При хладно или неблагоприятно време прехвърлянето на пчелните семейства от тръвни в разборни кошери се извършва в топла стая, като тръвната се закрепя нагоре с отвора между краката на малко обърнато столче и върху пея се поставя с отвора надолу друга празна тръвна, почистена и дезинфекцирана чрез обгаряне с пламък. Празната тръвна предварително се натърква с маточина или с малко мед. Отворите и входовете на двете тръвни, както са допрени, се завиват с платно, за да не излизат пчелите оттам. След това към острия край на долната тръвна се пробива дупка и по гореописания начин, чрез почукване и подпушване, пчелите се изкарват в горната. След 15-20 минути платното се отвива се проверява дали всички пчели са преминали. Ако това не е още станало, тръвните отново се превързват и чукането продължава. След това горната тръвна се сваля и поставя на тъмно платно, като след 5-6 минути се проверява дали има върху платното яйца, което показва, че майката е преминала. Питите се обрязват, нагласяват се на рамки и се настаняват в разборния кошер, в който се изтръсват и пчелите.

Прехвърляне на по-голям брой пчелни семейства от тръвни в разборни кошери

Когато ще се прехвърлят по-голям брой семейства от тръвни в разборни кошери, може за по-бързо да се постъпи по-следния начин. Тръвната се поставя да легне на земята така, че питите да са в хоризонтално положение. Чрез внимателно натискане с ръка или коляно върху тръвната, като се започне откъм отвора и се отива към върха, тя леко се сплесква и питите се открояват от стените. След това тръвната се обръща с отвора нагоре, питите се изваждат една по една и пчелите от тях се смитат с четка в предварително подготвения разборен кошер, в който се изтръсват и останалите в тръвната пчели. Кошерът се затваря, а освободените от пчелите пити се пренасят с преносимото сандъче в стаята, където се монтират на рамки, след което се подреждат в кошера.

Няколко дни след прехвърлянето семействата на пчелните семейства от тръвни в разборни кошери се преглеждат и остатъците от превръзките се отстраняват, а изкривените пити се поправят. По-нататък се полагат грижи за разширяване на гнездата с изградени пити или восъчни основи, а ако няма храна, семействата се подхранват.