„Американският аспирин“ отпада от употреба в целия свят ‹ Новини – Педиатрична аптека Ерудита

5
Добави коментар
fantomass
fantomass

Няма „американски аспирин“ вече 

Поради промяна в концепцията за употреба на ацетилсалициловата киселина като антиагрегант и събраните научни доказателства, че всъщност, достатъчни са 80-100 мг дневно, за да постигне ефекта си, по света се премина към употреба на ниско-дозирани лекарствени форми от 90-100мг.

Доскоро се считаше, че са нужни 325 мг ацетилсалицилова киселина еднократно дневно и затова на пазара имаше от т.нар. „Американски аспирин“ – Аспирекс, Унирекс, Асперан, Аспизал – стомашноустойчиви таблетки по 100 броя в кутийка. Сега, след промяната в препоръките за употреба, производството на тези продукти е прекратено.

В аптеките днес антиагреганти с ацетилсалицилова киселина 100 мг на доза са Аспирин Протект, Тромбогард, Анопирин. Те са специално разработени защитени ентеросолвентни таблетки, които се приемат по една цяла таблета вечер, преди сън.

В САЩ и Канада са регистрирани дори таблетни форми от 90мг.

У нас поради наличие на търсене от страна на пациентите, все още се намира 300 милиграмова форма на ацетилсалициловата киселина – Аспетин Адифарм 300 мг х 100. Близка до тази доза е Упсарин + витамин С, който съдържа 330 мг ацетилсалицилова киселина и 200 мг аскорбинова киселина (вит. С).

Лекарствените препарати с ацетилсалицилова киселина са лекарствени продукти без лекарско предписание (без рецепта).

Регистъра на лекарствените продукти, регистрирани в България, вижте ТУК>>> 

Педиатрична аптека Ерудита