Петимата тибетци – Пет древни тибетски ритуала

4
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

Първи ритуал

Първият ритуал се изпълнява с цел да се ускори и синхронизира въртенето на чакрите.

Инструкции за изпълнение:

Застанете изправени с вдигнати настрани, успоредно на земята, ръце. Дланите са обърнати надолу. След това се завъртете около оста си в посока отляво надясно (ако сложите на пода часовник с циферблата нагоре, трябва да се въртите по посока на часовниковата му стрелка).

Указания:

При повтаряне на този ритуал повече от 5-6 пъти е възможно да получите световъртеж. За да избегнете или намалите световъртежа, правете това, което правят танцьорите и фигуристите при въртене: преди да започнете да се въртите, фокусирайте погледа си върху някаква точка, която се намира пред вас и е на нивото на очите ви; когато започнете да се въртите, задръжте погледа си прикован в тази точка възможно най-дълго; тъй като главата ви се върти с тялото ви, по някое време ще ви се наложи да изпуснете тази точка от поглед; веднага след това, обаче, завъртете бързо глава и възможно най-скоро приковете погледа си отново в същата точка.

Втори ритуал

Чрез него се осъществява допълнително, още по-голямо стимулиране на чакрите.

Инструкции за изпълнение:

Легнете по гръб на пода, изпънете ръцете до тялото с обърнати към пода длани, като пръстите са събрани. Като вдишвате, вдигнете глава от пода и притиснете брадичката към гърдите. Едновременно с това, като продължавате да вдишвате, повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете. Ако е възможно, пуснете краката още по-назад над тялото към главата, но не свивайте коленете. След това, като издишвате, спуснете бавно главата и краката с изпънати колене на пода.

Указания:

Преди всяко повторение на този ритуал, отпускайте цялото тяло и давайте отдих на всички мускули. По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте докрай. Дишането трябва да е ритмично – колкото по-дълбоко, толкова по-добре.

Трети ритуал

Третият ритуал трябва де се изпълнява веднага след втория.

Инструкции за изпълнение:

Коленичете на пода и изправете тялото. Ръцете са отпуснати надолу, като китките са долепени отстрани на бедрата. Като издишвате, наведете главата напред и притиснете брадичката към гърдите. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад и едновременно с това наклонете тялото назад, огъвайки гръбнака. Докато правите това, опрете се с длани на бедрата. След извиването назад, започнете да издишвате и се върнете към изходното положение.

Указания:

По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай.

Четвърти ритуал

Инструкции за изпълнение:

Седнете на пода с изпънати напред крака и стъпала, раздалечени на ширината на раменете. Горната част на тялото трябва да бъде изправена. Поставете дланите на пода до хълбоците, пръстите да са прибрани и да сочат към пръстите на краката. Като издишвате, наведете главата напред и притиснете брадичката към гърдите. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад и едновременно с това повдигнете тялото така, че коленете ви да се свият на 90˚, а ръцете да останат опънати. Горната част на тялото трябва да образува хоризонтална линия, успоредна на пода, а ръцете и прасците трябва да са перпендикулярни на пода. За няколко мига стегнете всички мускули на тялото си, като при това сдържате дъха си. След това, докато издишвате, се върнете към първоначалния седеж.

Указания:

Почивайте, преди да повторите ритуала. По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай. Дишането трябва да бъде ритмично, като се запази такова и по време на почивките между повторенията на ритуала.

Пети ритуал

Инструкции за изпълнение:

Легнете с лице към пода. Поставете дланите си отстрани на гърдите, раздалечени приблизително на ширината на раменете, като пръстите са прибрани и сочат напред. Краката трябва да са изпънати и леко разтворени, като стъпалата са раздалечени приблизително на ширината на раменете, а пръстите са извити, така че да са стъпили на пода. След това изпънете ръце, така че да станат перпендикулярни на пода, а гърбът да се извие като дъга. Главата е изправена и гледа напред. Това е изходното положение. Оттук нататък ръцете и краката трябва да останат изпънати, а дланите и пръстите на краката да не се отлепят от пода и да не променят положението си. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад. После, като продължавате да вдишвате, вдигнете ханша нагоре, докато позата ви стане като обърнато „V”. Едновременно с това наведете брадичката напред и я притиснете към гърдите. За миг напрегнете всичките си мускули, като сдържате дишането си. После, докато издишвате, върнете тялото в изходното положение. Долната част на корема трябва почти да докосва пода, но не съвсем. И отново за миг напрегнете всичките си мускули, като сдържате дишането си.

Указания:

По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай.