Как да спестим пари

4
Добави коментар
apollyn
apollyn

Както всяко хубаво нещо, така и празниците имат своите лоши страни. Въпреки че минаха преди повече от месец, точно сега е време за равносметката на щетите, които ни нанесоха. С пристигането на извлечението по кредитната ви карта и ужасът „Къде, за Бога, отидоха толкова много пари?“. Ясно е, че и този шопинг сезон вече е късно да се направи каквото и да било, така че единственото, което ни остава, е да отидем с провесен нос до банката и да направим вноската. Ако обаче не искате всеки месец да носът ви да се провесва все повече, можете да се поучите от нашите (изпитани на собствен гръб или почерпени от големи умове) съвети как да харчите по-малко. И не се тревожете – ако сте притеснени за финансите си, вие спадате към онази една трета, която според компанията за финансови услуги Edward Jones, отчаяно ще се стреми през тази година да намали драстично своите разходи.

Изберете по-приятелски настроена кредитна карта

„Ползването на неправилната карта може да струва на потребителите много повече пари в годишен план, идващи от различни лихви и такси“ , казва Шварк Сатяволу, съосновател на инструмента за сравнителен анализ BillShrink.com. Условията се променят бързо, банките непрекъснато имат някакви промоции, свързани с кредитни карти, така че със сигурност можете да намерите подходящо решение за финансовото си положение и навиците си за харчене.

Сега скрийте останалите кредитни карти

Умелото управление на кредитните карти ви дава сериозна преднина на пистата „Намалени разходи“. Ако имате няколко кредитни карти и периодично стопявате всяка от тях, накрая не просто дължите пари, но и лихвите по тях, глоби за закъснения и т.н. Не случайно наричат кредитните карти „пластмасови пари“ – не можете да ги пипнете и съответно да се ужасите от това колко много сте изхарчили и колко малко са ви останали. Всъщност ние искаме да купим всичко и усещането, че можем да го направим с кредитната си карта е причината да я използваме все повече. След това обаче идва отрезвяването с ужасяващото месечно извлечение. Затова, с цел да избегнете екстравагантни харчове, скрийте кредитните си карти и ги използвайте само в спешни ситуации.

Проследете къде отиват парите ви

Повечето хора нямат представа къде са отишли средно $21 всяка седмица, се казва в проучване на Visa. Това означава, че годишно в мистериозни покупки изчезват $1092. Тези цифри едва ли са точни за българската действителност, но със сигурност на повечето от вас редовно се губят различни суми. За да не се случва това, можете да се възползвате от сайтовете за финансов мениджмънт като Mint.com или Wesabe.com, могат да се синхронизират с банковата ви сметка и да проследяват покупките ви. Пак там можете да си направите бюджети за индивидуални категории и да получавате имейли или текстови съобщения, когато се намирате близо до поставения от вас лимит или направо го надвишавате. Има купища такива сайтове, така че с малко добро желание и още по-малко ровене в интернет със сигурност ще намерите това, което търсите.

Присъединете се към клуб за лоялни клиенти

Много компании предлагат различни екстри за лоялните си клиенти. Повечето хора обаче забравят за тях в момента, в който получат картите. Затова и редовно не могат да се възползват от бонусите, които вървят с тях. Не допускайте такава грешка – ако се сдобиете с карта, носете я в портфейла си или добавете кода й в мобилния си телефон. Ще видите колко много неща можете да си вземете благодарение на тях.

Инвестирайте във време за пазаруване

След като сте готови да дадете 300 лв. за цифров фотоапарат, защо не отделите малко време и не го намерите за 280? Всяка малка инвестиция от време може да ви донесе по-добра сделка. „Малката“ инвестиция на време пък ще дойде не от обикаляне по магазините, а от сърфиране в интернет, където винаги има какво да се намери. Най-малкото към фотоапарата ще получите безплатна памет примерно.

Преразгледайте договора си с мобилния оператор

Ако не знаете за най-новите още по-ниски оферти на мобилните оператори, то вие със сигурност живеете в паралелна действителност. Ако пък знаете, е време да направите нещо със собствения си план. Сега има всичко – за потребители, които говорят повече, по-малко, наблягат на смс-и, предпочитат видео разговори, искат комбинирана оферта с интернет и въобще каквито и да са вашите навици, някъде там има един изгоден тарифен план точно за вас. На всичкото отгоре, ако си харесате нещо от друг мобилен оператор, спокойно можете да се прехвърлите към него, без да губите номера си. Какво още чакате?

Направете своя дом еко

Няма как без зелена идея. Но не защото е модерно, а защото е евтино. Като започнем от частния случай на енергоспестяващите крушки и стигнем до глобалния въпрос с по-отговорното потребление на електрическа енергия, има толкова много неща, които могат да се направят. Напълно неизброими в една статия. Ето все пак една малка идейка – нали не искате въздухът, за който плащате да бъде затоплен през зимата и охладен през лятото, да се изниже през процепите около прозорците, вратите и от всяко място, от което може да напусне дома ви? Най-лесното, което можете да направите, е да уплътните. В замяна ще видите как енергийната ви ефективност е увеличена с 20%, а сметката ви – е, може би не драстично, но все пак намаляла.