ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

5
Добави коментар
rusenez
rusenez

ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА

Ехинацеята е едно от най-популярните лечебни растения, използвано още от коренното население на Америка. Повечето индиански племена са я познавали и прилагали срещу кашлица, простуда, възпалено гърло, главоболие, ухапване от змии и др.

 

Днес тя се прилага за предпазване или лечение на простуда, грип, различни инфекции. Освен вътрешното приложение, поради противовъзпалителните си свойства, растението все повече се прилага външно – за лечение на рани. Ехинацеята убива дрождите и забавя или спира растежа на бактериите, като по този начин помага да стимулира растежът на нова тъкан. Повечето хора използват растението за предпазване от настинки и грип. Естрактът от ехинацея най-често се прилага под формата на спиртен извлек, като обичайното количество е 15-25 капки, разтворени в малко вода. Приема се  при първите признаци и се повтаря 2-3 пъти за деня. Най-качествен екстракт от ехинацея е финландския Ехинамакс.

Много ефективно този екстракт се прилага в различни маски и лосиони за лечение и бърза регенерация на кожата. Предлагаме ви лосион и маски, с които можете да третирате кожата 2-3 пъти седмично;

 

1. ЛОСИОН ПРОТИВ МЛАДЕЖКИ ПЪПКИ – в 1 л. вряла вода киснат 100 г. сухи листа смрадлика. След охлаждане и отцеждане върху тях се капват по 10 капки ехинацея и така напоени можете да ги наложите за 15 минути върху пъпките.

 

2. МАСКА ЗА ЗАЗДРАВЯВАЯНЕ КОЖАТА НА ЛИЦЕТО – 8 с.л. наситнени орехови листа се варят 5 минути в 1 л. вода. След прецеждане на отварата се добавят 30 капки ехинацея и се правят компреси. Маската престоява върху лицето 15 минути, като се предпазват очите с тампончета, напоени с черен чай.

 

3. МАСКА СРЕЩУ АКНЕ ОТ НЕВЕН – няколко свежи цвята с чашките невен се надробяват в 500 мл. вряла вода, добавят се 3 ч.л. зехтин и киснат до охлаждане. След отцеждането им се добавят 20 капки ехинацея и с така получената смес се прави 20-минутна маска. Отмива се първо с топла, после със студена вода.

 

4. МАСКА ОТ ГОРСКИ СЛЕЗ С ПРОТИВОМИКРОБНО И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ – 2-3 с.л. изсушени цветове се варят в 1 ч.ч. вряла вода до кипването й и киснат до изстиване. След отцеждане на растителната част се добавят 10 капки ехинацея и се намазва като маска, прикрепя се с марля, напоена с течността, за 15 минути.

 

5. ЖЪЛТЪЧНО – ЛИМОНЕНА ТОНИЗИРАЩА МАСКА – 2 ч.л. жълтък се смесват с 0,5-1 ч.л. сок от лимон и 1-2 ч.л. заквасена сметана, добавят се 10 капки ехинацея. Получената маска се оставя да действа 20 минути. След снемането й се прави студен компрес от чай, след което кожата се подсушава, за предпочитане е да избягвате лайката както и фруктовите чайове.

 

6. БОЛКОВА, УСПОКОЯВАЩА, ОМЕКОТЯВАЩА И ЗАТВАРЯЩА ПОРИТЕ МАСКА – 2 ч.л. ситно нарязани листа от какула, 3-4 нарязани шипки и 1/2 ч.л. мента се заливат с 1,5 чаша вряла вода и се слагат за 30 мин. в гореща вода в плътно затворен съд. С топлата настойка чрез леки потупвания се намокря кожата по цялото лице, а към гъстата маса се добавят 5-6 капки ехинацея и се нанася върху предварително приготвена марля с отвори за устата и очите, която се слага върху лицето/сместа към кожата, марлята отгоре/. Покрива се с хавлиена кърпа. След 20 минути маската се отмива.

 

7. ВИТАМИНОЗНА ТОНИЗИРАЩА МАСКА ЗА МАЗНА КОЖА – 2 ч.л. мая се смесват с 2 ч.л. сок от прясно или кисело зеле.Преди налагането на маската лицето 2 пъти се натрива със същия сок. Сместа се сгъстява до вид на сметана и се слага на гореща водна баня. При “бухване“ се разбърква, добавят се 20 капки витамин А , 20 капки витамин Е, 10 капки камфорово масло и 10 капки ехинацея. Маската се нанася постепенно по цялото лице. 15-20 минути след това се сваля с памучен тампон, напоен с зелев сок, кожата се оставя да изсъхне.

 

8. МАСКА ОТ ЛИСТА НА ПРЕСЕН КИСЕЛЕЦ – 5-8 листа киселец се нарязват ситно, стриват се с дървена лъжица и се смесват с 2ч.л. разбит белтък, добавят се 10 капки ехинацея. Преди налагане на маската кожата на лицето се мокри със сока. След 15-20 минути се отмива и кожата се намазва с кисело мляко за още 10 мин.